SD gangsterrap
Sverigedemokraterna föreslår att man ska begränsa gangsterrap i public service. - Foto: Martina Holmberg/TT & Sofia Ekström/SvD/TT.

SD:s förslag: Begränsa gangsterrap i Sveriges radio

Frågan om gangsterrapens glorifiering av gängkriminalitet har blivit mycket omdiskuterad sedan rapparen Nils "Einár" Grönberg mördades. SD lägger nu fram ett förslag om att begränsa denna typen av musik i public service.


Sedan rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad den 21 oktober har debatten om kopplingen mellan "gangsterrap" och kriminalitet blivit uppmärksammad. 

Rapparen Alex Ceesay är en av de som uttalat sig i ämnet. Till SvD säger han bland annat att svensk rap har "blivit en språngbräda in i grov kriminalitet".

Ceesay berättade även att det finns en rädsla bland framförallt rappare att bli kallad för ”studiobandit”, vilket innebär att man bara är "tuff" inne i studion men inte ute i verkliga livet.

SD: "Begränsa gangsterrap i public service"

Nu föreslår Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson att regeringen ska ge Brå ett uppdrag som innebär att analysera musikgenrens betydelse för rekrytering till kriminella nätverk. Det rapporterar Göteborgs-Posten. 

– Det behövs ett större kunskapsunderlag. Vi förstår ju att så fort man ska in och pilla i kultursfären så är det minerad mark, så för att kunna fatta kloka beslut, om politiska beslut krävs, så behövs det mer kunskap, säger han till tidningen

Han föreslår även att se över hur public service-bolagen agerar som plattform för gangsterrappen. 

– Jag tycker principiellt att man inte bör förbjuda musik, men man kan ifrågasätta rimligheten i att en del av det offentliga, i form av public service, lyfter upp, prisar och erbjuder en plattform till de här aktörerna, för att sedan andra delar av det offentliga ska behöva bekämpa konserverna i form av polis, ambulanssjukvård, akutsjukvård och så vidare. Det är en konstig dynamik, säger Andersson. 

Inrikesministern: "Glorifierar gangsterkulturen" 

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) har också uttalat sig om kopplingen mellan gangsterrap och kriminalitet. 

– Det som är farligt tycker jag, det är att det finns en subkultur bland unga människor där man glorifierar den här gangsterkulturen. Man tror att livet med narkotika innebär mycket pengar, fina klockor och dyra resor medan verkligheten i de här gängens miljö är väldigt mycket ångest och lidande, sa han tidigare till Sveriges Radio P1

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Bildkälla: Lars Schröder/TT.
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.