Ingela Moberg hittade sin dotters pojkvän efter smitningsolyckan i Sandarne.
Ingela Moberg hittade sin dotters pojkvän efter smitningsolyckan i Sandarne. - Foto: Privat

Ingela hittade dotterns pojkvän medvetslös efter smitningsolycka

Ingela Moberg hittade sin dotters pojkvän medvetslös i ett dike. Den 16-årige pojken hade blivit påkörd i en smitningsolycka – och ligger fortfarande nedsövd på sjukhus.
– Jag ser bilden av honom framför mig hela tiden, säger hon.


Det var den 19 oktober som en tonårspojke, som vi valt att kalla Adam, skulle ta bussen hem från sin flickvän och hennes familj i Sandarne utanför Söderhamn.

– Han hade varit hemma hos oss som han brukar varje dag. De hänger ihop så fort de kan efter skolan, säger flickans mamma Ingela Moberg till Nyheter24.

Vid halv 10 på kvällen lämnade Adam familjens villa för att ta bussen som skulle gå en kvart senare ute vid stora vägen. 16-åringen brukade alltid ringa sin flickvän när han satt på bussen – men den här kvällen kom inget samtal. 

Hittades i dike

När pojken inte heller dök upp hemma vid elva-tiden eller svarade i telefon, bestämde sig Ingela och hennes två döttrar för att gå ut och leta efter honom. 

Klädda i bara pyjamas och ytterkläder gav de sig ut för att leta. Adams flickvän gick ner mot Ica, och Ingela Moberg och yngsta dottern gick ut efter stora vägen. 

– Bara av en lyckträff tittade jag på andra sidan vägen, på högersidan. Jag tänkte vad är det för någonting, är det en katt eller vad är det i buskarna, säger hon. 

Det var Adam som låg i diket. 

– Jag sprang över vägen och ropade Adam, Adam, och tog hans hand, men fick inget svar, säger Ingela Moberg.

Här på Kustvägen i Sandarne blev pojken påkörd. Foto: Privat

"Det är så hemskt"

Adam varken tittade upp eller svarade på tilltal, det enda han lämnade ifrån sig var ett konstigt ljud. 

16-åringen fördes i ambulans till sjukhus, och en bit bort hittas pojkens keps och glasögon som flugit av. Ingela upptäckte även splitter från en billykta i gräset. 

– Jag kan inte beskriva det. Det är så hemskt. Hade jag inte varit ute och letat vet jag inte hur länge han hade legat där. Jag är så glad att jag gick ut, säger hon och fortsätter:

– Något som är bra var iallafall att min dotter aldrig kom till platsen och såg honom.

Ingela Moberg hittade sin dotters pojkvän påkörd i ett dike. Foto: Privat

Misstänkt man frisläppt

Polisen misstänker att Adam körts på bakifrån, och i tisdags greps en man i 35-årsåldern för smitningsolyckan. Händelsen utreds som grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och smitning. 

På torsdagen släpptes mannen, men misstankarna mot honom kvarstår. 

– Jag bara hoppas att det är rätt man de gripit och att man får ett svar på varför. Vad är det som hänt och varför ringde han inte efter hjälp?

Adam vårdades till en början för livshotande skallskador på Akademiska sjukhuset. Pojken är fortfarande nedsövd, men sedan slutet av oktober betraktas hans läge som stabilt. 

– Min dotter var där i lördags och höll hans hand och pratade med honom. Hon mår inte inte bra, hon vill ju bara ha honom hos sig, säger Ingela.  

Adam heter egentligen något annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!