Måndag 19 Apr
Stockholm

Barnflickan Sara Svensson om Knutby-mordet: "Vet inte om hon levde"

Sara Svensson berättar om mordet i Knutby.
Sara Svensson berättar om mordet i Knutby. Foto: Skärmdump HBO/Polisen

Barnflickan Sara Svensson talar för första gången ut om mordet i Knutby. I en ny HBO-dokumentär undersöks om hon sköt ihjäl Alexandra Fossmo – eller tar på sig skulden åt någon annan. ”Jag ville verkligen inte döda någon", säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I januari 2004 vändes livet upp och ner i Filadelfiaförsamlingen i Knutby då Alexandra Fossmo sköts ihjäl i sin säng, och grannen Daniel Linde skottskadades i bröstet och ansiktet. 

För det dömdes Sara Svensson, som kom att kallas barnflickan, för mord och mordförsök till rättspsykiatrisk vård och släpptes ut i december 2011. I polisförhör berättade Svensson att hon fått anonyma sms som övertygat henne om att skjutningen var hennes enda sätt att få nåd från gud. 

Pastorn Helge Fossmo dömdes till livstid för anstiftan till mord och mordförsök – för att ha förmått "barnflickan" att begå brotten.

Läs mer: Fyra snabba frågor som förklara mordet i Knutby

Huset där Alexandra Fossmo mördades
Huset där Alexandra Fossmo mördades. Foto: Jonas Esktrömer

"Jag vågade inte gå så nära"

I dokumentärserien ”Knutby – I blind tro” på HBO berättar Sara Svensson för första gången i tv om det, som enligt henne, hände i den lilla byn öster om Uppsala. 

Journalisterna Anton Berg och Martin Johnson, som producerat dokumentären, tror att Svensson kan ha erkänt brotten för att skydda någon annan. De grundar sin teori i "barnflickans" felaktiga beskrivning av hur Helge Fossmos fru Alexandra blev skjuten. 

Enligt polisens tekniker blev Alexandra skjuten två gånger på nära håll i huvudet, och obduktionen visar att första skottet träffade i höften. 

Men "barnflickan" har en annan historia – och säger att hon sköt på avstånd.

– Jag var så otroligt rädd att Alexandra skulle vakna så jag vågade inte gå så nära. Jag hade inte klarat av att stå så nära heller. Jag kan inte förklara varför det inte går ihop, säger hon.

Så här ser
Så här ser "barnflickan" ut idag. Foto: Skärmdump HBO

"Kanske inte levde"

I dokumentären berättar Sara Svensson att hon fortfarande tänker på vad som hände när hon sköt första skottet i höften, att Alexandra inte rörde sig. 

– Alexandras reaktion vid första skotten, då är det ingenting, ingenting när det träffade höften. Det var ingen reaktion. Hur kan det vara så? Jag förstår inte det, säger hon och fortsätter:

– Det är sånt som jag nu kan se och känna. Då tänkte jag att det låg på mig, men idag kan jag känna, vänta lite, hur kan det vara så att hon inte rörde på sig. 

"Barnflickan" kan inte svara på om Alexandra var vid liv när hon sköt. 

– Jag vet inte om hon levde eller inte. Hon kanske inte levde när jag kom dit, jag vet inte. 

Sara Svensson under rättegången.
Sara Svensson under rättegången. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hade skjutit sig själv

Sara Svensson vidhåller genom intervjun att det var hon själv som avlossade skotten och att hon inte har tagit på sig skulden för att skydda någon.

"Barnflickan" berättar att hon in i det sista hoppades på att det skulle komma ett sms där det stod att hon inte behövde genomföra skjutningen. 

– Hade jag fått ett sms där det stod skjut dig själv så hade jag gjort det. Jag existerade inte, jag var bara ett skal, en robot, jag var så förintad, säger hon och fortsätter:

– Jag ville aldrig döda, jag ville verkligen inte det.

HBO:s dokumentärserie ”Knutby – I blind tro” har premiär den 4 april. Se trailern i spelaren ovan.

LÄS MER:

Så lever Knutbybarnflickan Sara Svensson idag

Sex, demoner och hjärntvätt – så var livet i Knutbysekten

Knutbydramat 16 år senare – så lever "Kristi brud" idag

Nu inleds rättegången efter Knutbydramat – detta har hänt

Kommentera
Kopiera länk
Dela