Flera kända mördare har gift sig inne på anstalt.
Flera kända mördare har gift sig inne på anstalt. - Foto: Bildkälla: Kent Gillbert/TT

Här är svenska mördarna som gift sig i fängelset

Sektledare, polismördare och galna uppfinnare – går de verkligen att älska i nöd och lust? Här är de kända mördarna som gift sig innanför fängelsets murar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Bara för att man sitter bakom lås och bom behöver det inte gå någon nöd på kärlekslivet. I alla fall inte för de här mördarna som gift sig inifrån fängelset.

Knutbypastorn Helge Iversen (tidigare Fossmo)

Knutbypastorn Helge Iversen, tidigare Fossmo, dömdes till livstids fängelse 2004. Foto: TT

I januari 2004 riktades allas blickar mot Knutby när ortens Filadelfiaförsamling skakades av ett brutalt mord. Helge Iversen, då Fossmo, var pastor i församlingen som vid tidpunkten hade ungefär 90 medlemmar. 

Offret i morddramat var Iversens dåvarande fru som sköts upprepade gånger i sömnen av parets barnflicka. Men i rätten skulle det visa sig att hon inte agerat ensam.

Sms mellan barnflickan och Iversen visade att han manipulerat henne att utföra dådet som en handling från gud. Knutbypastorn dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord- och mordförsök. 

Läs mer: Knutbydramat 16 år senare – Så lever "Kristi brud" idag

Åt tårta och lyssnade på musik

En kortare tid efter sitt fängslande började Iversen brevväxla med en 30-årig trebarnsmamma från Skåne. En kärleksfull relation byggdes upp och i juli 2007 gifte de sig inne på Kumlaanstalten inför fem vittnen.

Bröllopet pågick i tre timmar och inkluderade både tårta och låtar som valts ut av brudparet. 

– Musiken har jag och min kvinna valt tillsammans, sånger som känns bra för oss. Det blir bland annat Ulf Lundells ”Kärleken förde oss samman”, sa Iversen i en intervju med Aftonbladet inför vigseln. 

Kärleken sägs vara blind, men den är inte alltid evig. Efter nio år tillsammans skickade de äkta makarna in en gemensam ansökan om skilsmässa den 16 juni 2016. 

Ubåtsmördaren Peter Madsen

Mördaren Peter Madsen tog livet av sitt offer ombord på ubåten UC3 Nautilus. Foto: TT/Jeppe Michael Jensen

Den prisbelönta ingenjören Peter Madsen satte skräck i en hel värld i augusti 2017 när den svenska journalisten Kim Wall mystiskt försvann från hans ubåt UC3 Nautilus. 

Tio dagar efter försvinnandet återfanns kroppsdelar tillhörande Wall i danskt vatten och det stod klart att någon bragt henne om livet. 

I januari 2018 åtalades Madsen för mord och styckning i Köpenhamns Tingsrätt. Enligt åtalet fick Wall utstå torterande slag, knivhugg och sexuella övergrepp innan hennes kropp styckades och dumpades i vattnet. 

Läs mer: Här är bevisen som fällde Peter Madsen.

I en statusuppdatering på Facebook har Madsen och Kurpen offentliggjort sitt äktenskap. Faksimil: Facebook
I en statusuppdatering på Facebook har Madsen och Kurpen offentliggjort sitt äktenskap. Faksimil: Facebook

Gifte sig med en kvinnlig journalist

Tidigare i år kunde Nyheter24 rapportera att Madsen gift sig inne på Herstedvester Fængsel utanför Köpenhamn. Hans nuvarande fru heter Jenny Kurpen, en rysk journalist och aktivist som är bosatt i Finland. 

Både Madsen och Kurpen har varit sparsamma med detaljer kring sitt äktenskap och hur vigseln gick till. I en intervju med en rysk tidning har Kurpen berättat om ett kommande konstprojekt som hon hoppas ska kunna utformas som ett försvar för Peter Madsen, rapporterar Aftonbladet. 

Kanske drömmer hon om ett liv i frihet tillsammans med sin äkta man. Men tills vidare får hon fortsätta hälsa på honom bakom lås och bom.

På en parkeringsplats i Uddevalla hittades tre personer, en kvinna och två män, bestialiskt mördade. Foto: TT/Björn Larsson Rosvall

Trippelmördaren Mark Saliba

En lördagsnatt i mars 2015 mördades tre personer hänsynslöst i Uddevalla. Boende i området ska under mordnatten ha hört högljudda bråk från parkeringen där kropparna sedan hittades. 

De tre offren, två män och en kvinna, var mellan 18-21 år gamla när de sköts till döds av bröderna Mark och Martin Saliba.

– Det är väldigt, väldigt bestialiska mord, sa rättsexperten Sven-Erik Almhem till Expressen. 

Det ska senare visa sig att kvinnan befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle. Hon skjuts bara för att hon blivit vittne till morden på de två männen. 

Polisen grep båda bröderna Saliba som dömdes till livstids fängelse. Storebror Mark i Tingsrätten, och lillebror Martin senare i Hovrätten. 

De hemliga bröllopsbilderna

Mark Saliba avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten och i mitten av förre året gifte han sig bakom fängelsets stängda dörrar. Vem kvinnan är vet man inte – hon lever med skyddad identitet. 

Kort efter att vigseln ägt rum den 21 maj 2019 kunde Aftonbladet rapportera att Salibas fru fått tillstånd att ta med en kamera in på anstalten för att dokumentera bröllopet. Villkoret var att endast anställd personal på Kumla fick fotografera brudparet. 

Man har fortfarande inte kunnat ta del av de hemliga kärleksbilderna. 

Tony Byström var en av tre gärningsmän i de omtalade Malexandermorden 1999. Foto: TT/Ulf Palm

Polismördaren Tony Byström (tidigare Olsson)

Få svenska fall har blivit lika uppmärksammade som de omtalade polismorden i Malexander. Allt började med att Tony Byström (då Olsson), Jackie Arklöv och Andreas Axelsson rånade Östgöta Enskilda Bank den 28 maj 1999 i Kisa. 

Kort efter rånet inleddes en biljakt och i den lilla orten Malexander konfronterades de tre gärningsmännen av en polisbil. I bilen satt två poliser som sköts till döds med sina egna tjänstevapen. 

Samtliga tre gärningsmän greps och dömdes till livstids fängelse. Två av dem, Byström och Axelsson, har därefter fått sitt straff tidsbestämt till 35 år vardera. 

Ett besöksrum på Kumlaanstalten dekorerades med blommor och ljus på bröllopsdagen. Foto: TT/Fredrik Persson

Vigdes av mamma Graaf 

Flera år senare kommer Olsson i kontakt med sin blivande fru, en då 33-årig socionom, i samband med ett socialt projekt på Kumlaanstalten. Den 6 juli 2013 gifte de sig i ett besöksrum utsmyckat med blommor och ljus. 

Kärleksparet vigdes av pastor Linda Bergling, mamma till systrarna Hannah och Magadalena Graaf. Hon berättar för Expressen att bröllopet var "väldigt kärleksfullt med fin gudsnärvaro".

Efter vigseln fick Olsson och hans hustru spendera bröllopsnatten tillsammans i en av anstaltens besökslägenheter. 

Läs mer: 11 personer som sitter på världens hårdast bevakade fängelse

/
/
/
/
/