Helge Fossmos hatbrev till döda hustruns föräldrar.
Helge Fossmos hatbrev till döda hustruns föräldrar. - Foto: Bildkälla: JONAS EKSTRÖMER/TT & Staffan Löwstedt/SvD/TT.

Helge Fossmos hatbrev till döda fruns föräldrar

För 21 år sedan hittades Inger och Ingvar Johansons dotter Heléne Fossmo​ död i ett badkar i Knutby. I en intervju med Expressen berättar föräldrarna om sorgen, samt Knutbypastorn Helge Fossmos hatbrev som kom tre år senare.


Inger Johanson och Ingvar Johanson hann knappt packa upp sina väskor efter att de flyttat till familjegården i Knutby 1999, innan de möttes av ett fruktansvärt besked. 

Deras 27-åriga dotter Heléne Fossmo hade hittats död i ett badkar efter att ha slagit huvudet i kranen. Hon hade även en dödlig dos av hennes man Knutbypastorn Helge Fossmos smärtstillande läkemedel Dextropoxifen i blodet.

Bara 40 dagar därefter möttes föräldrarna av nästa chockbesked. Då hade deras andra dotter, Sofie, avlidit av Takotsubo, orsakad av sorgen efter systern, enligt sjukhuset. 

I en intervju med Expressen berättar paret Johanson om den smärtsamma tiden efter döttrarnas död, samt hatbrevet från svärsonen. 

– Man brukar säga att man kommer över sorgen, men det gör man inte. Saknaden är så enorm, säger Inger till Expressen. 

"Han njöt av att göra oss illa"

Några månader efter att dottern begravts i Knutby anlände Helge Fossmo till paret Johansons gård med ett obduktionsprotokoll, som han senare i rätten har erkänt var förfalskat. Hans förklaring till hustruns död var att läkemedelsdosen kunde indikera om självmord. 

Inger, som är gammal sjuksköterska, letade igenom papper efter läkemedel, med hittade inget. Helge Fossmo ska ha raderat den informationen. Helénes död avskrevs som en olyckshändelse. 

Påsken 2003 möttes paret Johanson av ett hatbrev och otrevliga telefonsamtal från svärsonen. Ingvar Johanson berättar att de fick höra att de var värdelösa och dåliga kristna. 

– Han njöt av att göra oss illa, säger Inger Johanson till Expressen

Andra frun död

I januari 2004, knappt fem år efter Helénes död, mördades Alexandra Fossmo, Helge Fossmos andra hustru. Knutbypastorn dömdes då till livstids fängelse för anstiftan till mordet och barnflickan Sara Svensson dömdes för mordet till rättspsykiatrisk vård. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Sara Svensson än idag inte är säker på om Alexandra Fossmo var vid liv när hon sköt henne. 

– Jag vet inte om hon levde eller inte. Hon kanske inte levde när jag kom dit, jag vet inte, säger Svensson i dokumentärserien från HBO ”Knutby: I blind tro”. 

HBO:s dokumentärserie ”Knutby – I blind tro” har premiär den 4 april.

LÄS MER: 

Knutby-paret köpte Värmdö-tomt för 2,5 miljoner

Så lever Knutby-barnflickan Sara Svensson idag

Senaste nytt

Källor: Två civila för varje död Hamas-milisman

Brett stöd för försvarsavtal med USA

Stödet för det nya försvarsavtalet med USA är brett i riksdagen. Vänsterpartiet varnar dock för att överlåta rätten till USA att döma amerikanska soldater som begår eventuella brott i Sverige.

Trots kronlyftet – handlaren sänker inte priset

Trots att kronan stärkts de senaste månaderna blir maten inte billigare. Men snart kan det vända. En starkare krona kommer att sätta avtryck i lägre livsmedelspriser under 2024, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Asiens ledande börser backar

De ledande börserna i Asien backade i förmiddagshandeln på tisdagen.

De drack giftvatten – HD avgör tvist om skadestånd

Tusentals människor fick i sig giftiga ämnen via dricksvattnet. Nu avgör högsta instans en långdragen tvist, som handlar om ifall de som druckit PFAS-förgiftat vatten ska ha rätt till skadestånd eller inte.

Kim: Kvinnor behöver föda fler barn

1 timme sedan
Den nordkoreanska regimen manar befolkningen att skaffa fler barn, rapporterar statskontrollerade medier.