Helge Fossmos hatbrev till döda hustruns föräldrar.
Helge Fossmos hatbrev till döda hustruns föräldrar. - Foto: Bildkälla: JONAS EKSTRÖMER/TT & Staffan Löwstedt/SvD/TT.

Helge Fossmos hatbrev till döda fruns föräldrar

För 21 år sedan hittades Inger och Ingvar Johansons dotter Heléne Fossmo​ död i ett badkar i Knutby. I en intervju med Expressen berättar föräldrarna om sorgen, samt Knutbypastorn Helge Fossmos hatbrev som kom tre år senare.


Inger Johanson och Ingvar Johanson hann knappt packa upp sina väskor efter att de flyttat till familjegården i Knutby 1999, innan de möttes av ett fruktansvärt besked. 

Deras 27-åriga dotter Heléne Fossmo hade hittats död i ett badkar efter att ha slagit huvudet i kranen. Hon hade även en dödlig dos av hennes man Knutbypastorn Helge Fossmos smärtstillande läkemedel Dextropoxifen i blodet.

Bara 40 dagar därefter möttes föräldrarna av nästa chockbesked. Då hade deras andra dotter, Sofie, avlidit av Takotsubo, orsakad av sorgen efter systern, enligt sjukhuset. 

I en intervju med Expressen berättar paret Johanson om den smärtsamma tiden efter döttrarnas död, samt hatbrevet från svärsonen. 

– Man brukar säga att man kommer över sorgen, men det gör man inte. Saknaden är så enorm, säger Inger till Expressen. 

"Han njöt av att göra oss illa"

Några månader efter att dottern begravts i Knutby anlände Helge Fossmo till paret Johansons gård med ett obduktionsprotokoll, som han senare i rätten har erkänt var förfalskat. Hans förklaring till hustruns död var att läkemedelsdosen kunde indikera om självmord. 

Inger, som är gammal sjuksköterska, letade igenom papper efter läkemedel, med hittade inget. Helge Fossmo ska ha raderat den informationen. Helénes död avskrevs som en olyckshändelse. 

Påsken 2003 möttes paret Johanson av ett hatbrev och otrevliga telefonsamtal från svärsonen. Ingvar Johanson berättar att de fick höra att de var värdelösa och dåliga kristna. 

– Han njöt av att göra oss illa, säger Inger Johanson till Expressen

Andra frun död

I januari 2004, knappt fem år efter Helénes död, mördades Alexandra Fossmo, Helge Fossmos andra hustru. Knutbypastorn dömdes då till livstids fängelse för anstiftan till mordet och barnflickan Sara Svensson dömdes för mordet till rättspsykiatrisk vård. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Sara Svensson än idag inte är säker på om Alexandra Fossmo var vid liv när hon sköt henne. 

– Jag vet inte om hon levde eller inte. Hon kanske inte levde när jag kom dit, jag vet inte, säger Svensson i dokumentärserien från HBO ”Knutby: I blind tro”. 

HBO:s dokumentärserie ”Knutby – I blind tro” har premiär den 4 april.

LÄS MER: 

Knutby-paret köpte Värmdö-tomt för 2,5 miljoner

Så lever Knutby-barnflickan Sara Svensson idag

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.