Tisdag 30 Nov
Stockholm

Polisen Filip Pelas: "Finns fördelar med att legalisera droger"

Filip Pelas droger
Polisen Filip Pelas om droger, polisyrket och gängkriminalitet. Foto: Instagram & Per Karlsson/TT.

Polisen Filip Pelas har blivit väldigt uppmärksammad på sociala medier på senaste tiden. I podden "Frågor om droger" pratar han om legalisering av droger, gängkriminalitet och polisyrket.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polisen Filip Pelas har över 50 000 följare på Instagram, där han skriver om allt ifrån våld mot kvinnor till narkotika och gängkriminalitet. 

I oktober publicerade han ett inlägg efter att 19-årige Nils "Einár" Grönberg skjutits ihjäl i Hammarby sjöstad kvällen den 21 oktober. Texten fick både beröm och kritik. 

Inlägget blev anmält till JO, då vissa menar att det är förtal att kalla Einár för gängkriminell och skriva att han dömts för grova brott. 

I en intervju med Nyheter24 svarade Pelas på kritiken – det kan du läsa om här.

"Finns för- och nackdelar med att legalisera narkotika"

I en intervju med Marcus Solder i podden "Frågor om droger" pratar Pelas nu om allt ifrån olika dilemman i yrket till varför han tycker det är så givande att arbeta som just polis. 

Programledaren tar upp det faktum att Sverige har högst dödlighet per capita i Europa när det kommer till överdosering av narkotika och att vi även har en väldigt strikt narkotikapolitik – och frågar hur Pelas tankar kring detta ser ut.

– Nu när man jobbat med det ett tag börjar man fundera på vad som är rätt, säger Pelas och fortsätter: 

– Det finns fördelar och nackdelar med att legalisera narkotika helt och hållet. En fördel jag ser är att gängkriminella inte skulle kunna sälja på samma sätt och smuggla in narkotika. 

Unga behöver förebilder 

Han understryker samtidigt att poängen med att narkotika är olagligt är för att hålla människor borta från det. 

– Det är en jättesvår fråga, jag ställer mig med fötterna på båda sidorna, säger han i podcasten

Han förklarar även att poliser inte griper människor för att "jävlas" utan för att de vill hjälpa framförallt unga. 

Slutligen säger han att något samhället verkligen behöver satsa på är förebilder. Detta för att unga ska se att det finns olika vägar man kan ta i livet, som inte innefattar kriminalitet och droger. 

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela