Bostadsbränder ökar
I december ökar antalet bostadsbränder. - Foto: Johan Nilsson/TT & Fredrik Sandberg/TT.

I december ökar bostadsbränder – dessa saker är livsviktiga att tänka på

I december ökar antalet bostadsbränder i Sverige. Det finns några saker som är viktiga att tänka på för att undvika att det värsta inträffar. Nyheter24 har pratat med en expert.


Snart är det december, vilket innebär julpynt, tända ljus och mys i hemmet. Men allt detta innebär även dessvärre att antalet bostadsbränder ökar. 

I en intervju med Nyheter24 ger Josefin Åkerström, samordnare för särskilt riskutsatta på Räddningstjänsten Storgöteborg, sina viktigaste råd för att undvika bostadsbränder. 

Så ska du tänka kring levande ljus

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att ha koll på levande ljus, och kanske till och med använda elektriska ljus. 

– Det är bra att ha som regel att den som tänder ljuset också är den som släcker ljuset, säger hon och fortsätter:

– Och att man inte har levande ljus i rum där man inte är. 

Några andra viktiga saker att tänka på under julen: 

  • Dekorera inte ljusstaken med mossa, bomull eller annat material som kan ta eld.
  • Sätt upp en lapp med påminnelsen att släcka ljuset på insidan av ytterdörren, så att du blir påmind om att släcka ljuset innan du går hemifrån.
  • Blockera inte trappor och korridorer, tänk på att detta är utrymningsvägar om något skulle hända.

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg.

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.

Spisen vanligaste brandorsaken

Åkerström berättar att den vanligaste orsaken till bostadsbrand är att man glömmer något på spisen.

– Det kan vara extra viktigt att tänka på vid juletid, när man kanske är stressad, har gäster och lagar mycket mat samtidigt, säger hon och fortsätter: 

– Så det är viktigt att man ser till att vara i köket när man lagar mat. 

Det är även viktigt att hålla spisen ren och inte använda den som avställningsyta, säger Åkerström. 

Dra alltid ut sladden 

Vid juletid är det även viktigt att alltid dra ut sladden när man stänger av adventsljusstakar, julgransbelysning eller liknande, säger Åkerström. 

– Man får inte bara skruva ur ett ljus lite grann, då det kan bli glapp och bli överhettat så att det börjar brinna, berättar hon. 

Ladda inte telefonen på natten

Åkerström understryker även att det alltid, oavsett årstid, är viktigt att tänka på att aldrig ladda mobiltelefoner eller Ipads på natten. Samt att alltid dra ut laddningssladden helt ur kontakten när den inte används. 

Det är även viktigt att ha en fungerande brandvarnare. 

– Det är alltid bra att byta batteri på brandvarnaren inför advent, om man inte har sådana fem eller tio årsbatterier, säger hon. 

Så pratar du med dina barn om bränder

Om det trots allt börjar brinna så är det viktigt att ha en brandfilt eller brandsläckare nära till hands. 

– Om det brinner i en kastrull så ska man lägga locket på. 

Men hur ska man egentligen prata med sina barn om brandfaror? Enligt Åkerström är de viktigt att förklara att de inte ska vara rädd för att säga till en vuxen att det brinner, även om det är en själv som orsakat branden. 

– Det är alltid bättre att se till så att det vuxen upptäcker att det brinner, säger hon och fortsätter: 

– Och om barnet kan stänga dörren till rummet där det brinner så är det jätteviktigt. Och att gå ut, man ska aldrig gömma sig. 

Bildkälla: Helena Landstedt/TT.

Räddningstjänsten Storgöteborg kommer även ha en överraskning till alla barn där de kan lära sig mer om hur man ska göra, lite närmare jul! 

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.