Röntgen
Ett hanteringsfel vid granskning av röntgenbilder ledde till försenad diagnos. - Foto: Jessica Gow/TT och Christine Olsson/TT

Försenad diagnos efter slarv med röntgen – cancer spred sig

En kvinna med bröstcancer sökte vård för huvud- och nacksmärta, och en röntgenundersökning visade då inga tecken på metastaser i hjärnan. När kvinnan sökte vård igen, visade svaret att cancern visst hade spritt sig.


En kvinna med metastaserad bröstcancer sökte i maj 2021 vård för huvud- och nacksmärta. En skiktröntgenundersökning visade inga tecken på metastaser i hjärnan. Men tre veckor senare, när hon söker vård igen, visade svaret på spridda metastaser samt ökat tryck i hjärnan.

En eftergranskning visar sedan att tecknen på metastaser i kvinnans hjärna funnits redan vid den första undersökningen, skriver dt.se.

Regionen har gjort en lex Maria-anmälan

Region Dalarna har nu gjort en lex Maria-anmälan och vidtagit åtgärder efter det att kvinnan fick sitt besked försenat. Anledningen ska ha varit ett hanteringsfel vid granskningen av hennes skiktröntgenbilder.

Bland annat har verksamheten gjort utbildningsinsatser och förändrat rutinerna kring undersökning av skiktröntgenbilder.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!