Pengar och rullstol
Bluffen har pågått i flera år. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Kallestad, Gorm/TT

Låtsades vara rullstolsburen – lurade kommunen på miljontals kronor

En man i 60-årsåldern låtsades vara allvarligt sjuk och rullstolsburen för att få assistansersättning, men mannen gick ändå på bröllop och fixade i trädgården. Skådespelet blåste Umeå kommun på nästan tre miljoner kronor, och nu döms han och en kvinna för bidragsbrott.


En man och en kvinna döms till två år respektive ett år och sex månaders fängelse för flera fall av bidragsbrott i Umeå, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

— Det här fallet är extremt, säger Johan Stabbfors, chef för polisens bedrägerisektion i Västerbotten, till kanalen.

Genom att utge sig för att vara funktionsnedsatt och rullstolsburen lurade mannen med medhjälpare Umeå kommun att betala ut ungefär 60 000 kronor betalades till mannen varje månad vid ett 40-tal tillfällen fram till i höstas. 

Sammanlagt betalade Umeå kommun ut närmare tre miljoner kronor i assistansersättning, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Mannen kunde egentligen röra sig 

Efter att ha kontaktats av kommunen inledde polisen en avancerad spaningsoperation. Information samlades in genom bland annat filmning, användning av bank-id-och kartläggning av kontantflöden.

Det framkom att mannen kunde röra sig fritt och lyfta tunga saker, trots att han enligt intyg från olika läkare knappt kunde ta sig ur sängen på egen hand. Exempelvis gick han på bröllop, och fixade i trädgården. Dessutom bodde han inte i Umeå, utan reste dit för kontrollbesök. 

Både mannen och kvinnan nekar till brott. Ytterligare tre personer döms till villkorlig dom för penningtvättsbrott, rapporterar Västerbottens-Kuriren

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.