Ett pizzanamn har anmälts till justitiekanslern.
Ett pizzanamn har anmälts till justitiekanslern. - Foto: Pexels och Pontus Lundahl/TT

Pizzanamn anmält av restaurangbesökare: ”Kränkt"

En restaurang i Göteborg har anmälts av en troende kristen gäst. Detta eftersom gästen känt sig "kränkt och diskriminerad" av namnet på en av restaurangens pizzor. Justitiekanslern anser dock inte att namnet utgör hets mot folkgrupp.


Det var i mitten av december som justitiekanslern tog emot en anmälan från en restauranggäst i Göteborg. 

Gästen ifråga, som är troende kristen, beskrev hur hen kände sig "kränkt och diskriminerad" av namnet på en av restaurangens pizzor – kallad "Cheesus Christ".

Gästen: "Diskriminerar mina religiösa känslor"

Namnet "diskriminerar mina religiösa känslor", uppger gästen i sin anmälan och påtalar att dessa känslor förvärrades när restaurangägaren sagt att det inte är deras problem.

”Jag känner mig kränkt på grund av att de hånat åt min religion och sagt till mig att jag får vara diskriminerad, eftersom det är mina problem", skriver hen enligt GT och fortsätter:

"Det betyder att jag som troende kristen enligt dem inte har mina mänskliga rättigheter skyddade i Sverige”.

Justitiekanslern beslut

I slutet av december kom justitiekanslerns beslut, som då slog fast att det inte rörde sig om tryckfrihetsbrott eller hets mot folkgrupp.

”Det är inte klart om det är fråga om en tryckt skrift. Det står dock klart att någon sådan uppgift som kan utgöra ett tryckfrihetsbrott inte har spritts", skriver man i beslutet enligt GT och fortsätter:

"Förundersökning avseende tryckfrihetsbrott skulle alltså inte inledas även om det efter ytterligare utredning visade sig att tryckfrihetsförordningen är tillämplig”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!