Fredag 21 Jan
Stockholm

Tafsande lärare sa upp sig – fick sex månadslöner

En lärare i nordöstra Skåne ska ha tafsat på och slagit sina elever.
En lärare i nordöstra Skåne ska ha tafsat på och slagit sina elever. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En lärare på en skola i nordöstra Skåne tafsade på sina elever och slog dem med öppen hand på daglig basis. När Skolinspektionen upptäckte det hela blev läraren avstängd, och sa senare upp sig – med sex månadslöner i avgångsvederlag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Läraren på skolan i nordöstra Skåne tafsade på och slog sina elever med öppen hand.

Detta skedde nästan dagligen enligt barnen, som berättade om övergreppen när Skolinspektionen genomförde en inspektion på skolan, rapporterar tidningen Norra Skåne.

Trodde han ville vara "busig"

Barnen, som trodde att lärare ville vara "busig", hade hittat på ett eget begrepp för tafsandet som inspektörerna inte förstod: "tuttakläm". De bad barnen demonstrera och då visade de hur han antingen nöp eller klämde dem på brösten.

Läraren ska också ha klämt deras händer, ibland så hårt att de började skrika, och slagen i bakhuvudet kunde också vara hårda, rapporterar Norra Skåne.

Läraren sa upp sig – får sex månadslöner

Hur länge övergreppen pågått framgår inte av inspektionens rapport, enligt Norra Skåne. Barnen uppgav att de förgäves försökt förmå en ur skolans personal att uppmärksamma vad som hände.

Läraren stängdes av från sin tjänst och valde senare att säga upp sig och fick sex månadslöner i avgångsvederlag.

Skolinspektionen överväger att anmäla läraren till Lärarnas ansvarsnämnd, vilket skulle kunna leda till att denne får en varning eller blir av med legitimationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela