Allt fler barn har fått diagnoserna ADHD och autism sedan millenieskiftet. Arkivbild.
Allt fler barn har fått diagnoserna ADHD och autism sedan millenieskiftet. Arkivbild. - Foto: TT

Fler unga vuxna vill få diagnoser avskrivna

Allt fler unga vuxna som fått neuropsykiatriska diagnoser som barn, exempelvis adhd eller autism, vill nu få diagnoserna avskrivna, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ofta handlar det om att man inte längre känner igen sig i diagnosen.


I över hälften av landets 21 regioner ökar antalet förfrågningar om att få göra en neuropsykiatrisk utredning för att få en diagnos avskriven, enligt en enkätundersökning som Ekot gjort.

Mer än hälften av regionerna uppger dock att de inte har resurser för att tillgodose alla önskemål om nya utredningar.

— När man prioriterar mellan att ge någon hjälp som har bekymmer eller att prioritera någon som faktiskt mår så bra att de vill bli av med diagnosen, då blir det den grupp med stora behov som man behöver möta, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKR, till radion.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.