Akademiska sjukhuset ger sjuksköterskor inom slutenvården löneförhöjning.
Akademiska sjukhuset ger sjuksköterskor inom slutenvården löneförhöjning. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Claudio Bresciani/TT

Sjukhuset höjer lönerna för sjuksköterskor: "Behöver bli bättre"

Alla sjuksköterskor inom slutenvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att få ett något tjockare lönekuvert framöver. Löneförhöjning är en del i arbetet för att kunna behålla och rekrytera personal, samt för att kunna utöka antalet vårdplatser.


Under den rådande coronapandemin har vårdpersonalen runtom i landet varit hårt pressad och många av dessa har ställt krav på högre löner och flera anställda för att minska den tunga arbetsbördan.

Flera sjukhus runtom i landet har samtidigt larmat om bristen på vårdplatser.

Akademiska sjukhuset ger löneförhöjning

Som ett led i att råda bot på dessa problem har Akademiska sjukhuset i Uppsala nu beslutat att ge alla sjuksköterskor inom slutenvården 2 000 kronor mer i månaden.

– Ja, det här gör ju vi för att vi behöver öppna flera vårdplatser på sjukhuset och vi ser också i våra avskedsenkäter och avgångsintervjuer att löneutveckling är en del där vi behöver bli bättre, säger Anna Vadehov, HR-chefen på sjukhuset, till P4 Uppland och fortsätter:

– Så därför gör vi den här ökningen av lönen och hoppas också att det ska leda till att vi på ett bättre sätt både kan rekrytera och behålla våra sjuksköterskor på sjukhusen. Och framförallt då öppna fler vårdplatser.

Vårdförbundet: Har lett till förvirring

Men efter beskedet uppger Vårdförbundet att det råder viss förvirring över vilka sjuksköterskor som ska få löneförhöjning.

– Det är inte riktigt tydligt vad det är som avgör om man ska få tillägget, säger Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, till P4 Uppland

Akademiska sjukhuset har ännu inte svarat på kritiken från Vårdförbundet. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.