Runt 300 personer demonstrerar mot vaccinpass vid en demonstration i Malmö i december. På lördagen väntas tusentals personer delta vid en demonstration i Stockholm. Arkivbild.
Runt 300 personer demonstrerar mot vaccinpass vid en demonstration i Malmö i december. På lördagen väntas tusentals personer delta vid en demonstration i Stockholm. Arkivbild. - Foto: TT

Tusentals väntas demonstrera mot vaccinpass

Demonstranterna ska samlas på Norrmalmstorg i centrala Stockholm för vad arrangörerna kallar "den största frihetsmanifestationen i svensk historia". Man ska därefter tåga längs Hamngatan upp till Sergels torg.


Drygt 18 000 personer hade på fredagseftermiddagen anmält sig till demonstrationen som hålls i protest mot vaccinpass. Polistillståndet gäller dock bara 3 000 personer med anledning av den centrala platsen.

Inga restriktioner

— Det finns inga begränsningar för allmänna sammankomster utomhus. Hade man samlats på en äng någonstans så hade man kunnat vara hur många som helst. Begränsningen har att göra med vilken plats man valt, och hade varit likadan innan viruset kom, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisregion Stockholm.

Han vill inte gå in på hur många demonstranter polisen räknar med, men konstaterar att man inte tror att alla som anmält sig faktiskt dyker upp.

— Vi har gjort en bedömning och kommer att ha en resurs på plats som vi tycker är lämplig.

TT: Vad gör ni om de blir fler än ni räknat med?

— Tillståndet gäller antalet deltagare samtidigt på de här aviserade platserna. Skulle det bli fler så får vi ha en dialog där vi säger att några får stå där, och några andra får stå där. Vi ska försöka göra så att man kan genomföra det här på ett så bra sätt som möjligt.

Trafikstörningar väntas

Shoppingsugna bör enligt Fahlström räkna med trafikstörningar i samband med att demonstranterna strax efter klockan 14 rör sig från Norrmalmstorg upp till Sergels torg.

— Det kommer att bli trafikpåverkan. Utgångspunkten är alltid att det ska gå så bra som möjligt utan ordningsstörningar, men vi är förberedda för det också.

Mottagningar stänger

Aftonbladet rapporterade under fredagskvällen att Region Stockholm, i samråd med polisen, uppmanat vaccinationsmottagningarna att hålla stängt på lördagen.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, bekräftar i ett mejl till tidningen att flera mottagningar stänger klockan 13.

"Efter samtal med polisen har Region Stockholm beslutat att hålla vaccinationsmottagningar i närheten av Sergels torg stängda, detta för att undvika stora folksamlingar", skriver han.

Den som berörs av beslutet uppmanas boka en ny tid eller gå till en annan mottagning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.