Miljontals tramadoltabletter har tagits i beslag de senaste åren.
Miljontals tramadoltabletter har tagits i beslag de senaste åren. - Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Fejkapotek säljer tramadol illegalt: "Stor marknad"

Det narkotikaklassade läkemedlet tramadol används av allt fler ungdomar och personer i den gängkriminella miljön. Nu visar en granskning av SvD att drogen säljs på fejkapotek online – och att det bara tar 18 minuter innan en langare hör av sig med erbjudanden om tramadol.


Det receptbelagda läkemedlet tramadol, som tillhör klassen opioider och som används för smärtlindring, skrivs regelbundet ut av läkare. 

Men framförallt är det narkotikasmuggling och en allt mer utbredd illegal droghandel som gjort att just tramadolmissbruk blivit allt vanligare bland ungdomar och som får läkare att larma. Läs mer om det här.

– Min rädsla är att tramadolanvändandet leder till annat och större missbruk av andra opiater, alltså till exempel heroin, i framtiden, har överläkaren Juan Figueroa tidigare sagt till Nyheter24.

Fyra miljoner tramadoltabletter i beslag

Nu visar en ny granskning av SvD att Tullverket, under en sexårsperiod mellan 2015 och mitten av 2021, beslagtog drygt fyra miljoner tramadoltabletter – framförallt vid svenska hamnar och flygplatser.

– Jag skulle tro att det vi ser är ett litet axplock av totalen som flödar in. Det är svårt att veta hur mycket vi missar, men marknaden för tramadol är väldigt stor, säger Gill Eriksson, enhetschef på Tullverkets underrättelseenhet i Västsverige, till SvD.

Tramadol kan köpas via "fejkapotek"

En del av det insmugglade läkemedlet säljs, enligt SvD:s granskning, via fejkapotek på nätet. Genom den väldesignade sajten kan man välja mellan en rad narkotikaklassade läkemedel, däribland tramadol.

Genom en funktion på sajten kan man göra en snabb beställning via chatt- och samtalsappen "WhatsApp" – och för tidningen dröjer det inte mer än 18 minuter innan en langare svarar på en begäran om att få köpa tramadol.

Inom loppet av en timme är affären så gott som klar: 300 tramadoltabletter för 3 500 kronor, som ska betalas med kryptovalutan bitcoin.

Svårt för polisen att vidta åtgärder

Sajterna som tillhandahåller insmugglad tramadol är lättillgängliga, men det är ändå svårt för polisen att vidta några åtgärder mot dem.

– Problemet med de öppna sidorna är att man använder VPN-anslutningar och krypto för betalning. Man lägger servrarna i länder som vi inte har samarbeten med eller hos företag som inte samverkar med myndigheter, säger Björn Eriksson, kriminalinspektör vid polisen, till SvD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!