De allra flesta av den senaste tidens drönarobservationer har redan kunnat avfärdas, enligt Polismyndigheten. Arkivbild.
De allra flesta av den senaste tidens drönarobservationer har redan kunnat avfärdas, enligt Polismyndigheten. Arkivbild. - Foto: TT

200 drönarrapporter – de flesta avfärdade

Mellan den 15 och 23 januari rapporterades cirka 200 iakttagelser om drönare in till polisen. Huvuddelen är redan avfärdade och enligt polisen finns än så länge inga bevis för att främmande makt legat bakom drönarflygningarna i Sverige, skriver DN.


— Av de cirka 200 rapporter vi har utrett har vi inte kunnat se det, säger kommenderingschefen kring drönarutredningarna, Per Engström, till tidningen.

Huvuddelen av rapporterna har kunnat avfärdas då det rört sig om legala flygningar eller att det varit något annat man sett, som telemaster eller trafikflyg som ska landa.

Ett trettiotal rapporter utreds vidare av den öppna polisen medan ett antal andra, som observationerna vid svenska kärnkraftverk, har gått vidare till Säkerhetspolisen (Säpo) för utredning.

— Det vi hanterar är säkerhetsskyddsobjekt som har särskild funktion för vår infrastruktur och därför rör landets säkerhet. I en del fall energiförsörjningen, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder utredningarna vid Säpo.

I nuläget finns ingen som kan misstänkas för gärningarna, enligt Hans Ihrman.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!