Mannen, som var dömd för både våldtäkt och grov kvinnofridskränkning, fick anställning på förskolan.
Mannen, som var dömd för både våldtäkt och grov kvinnofridskränkning, fick anställning på förskolan. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Våldtäktsdömd man fick jobb på förskola: "Bristande omdöme"

En man som blivit dömd för både våldtäkt och grov kvinnofridskränkning fick jobb som lokalvårdare på en förskola på Södermalm där han sedan arbetat under flera år.
– Vi är besvikna på förskolan som har låtit detta pågå, säger en förälder till Mitti.


Det var under 2011 som mannen ifråga dömdes till fängelse för både våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. 

Trots det blev han anställd som lokalvårdare vid en privat förskola på Södermalm i Stockholm där han arbetare under flera års tid, enligt lokaltidningen Mitti.

Nära anhörig till huvudmannen vid förskolan

Det är inte olagligt att anställa någon som är dömd för våldsbrott, men den som anställer personal vid en förskola måste begära utdrag ur belastningsregistret.

– Det är upp till den som driver förskolan att bestämma om en person är lämplig eller inte. Skollagen styr inte vilka brott som inte får ha begåtts för att få jobba inom förskola, uppger Anna Rydin, enhetschef vid utbildningsförvaltningen, för Mitti. 

Men i det aktuella fallet är det, enligt förskolan, oklart om man kontrollerade mannens belastningsregister. Dessutom visar det sig att mannen är nära anhörig med en av de som är så kallad huvudman vid det företag som ligger bakom förskolan. 

Anmäldes till utbildningsnämnden

Inte förrän i augusti 2021 uppdagades det att mannen tidigare begått brott och saken anmäldes då till utbildningsförvaltningen. 

I anmälningarna uppgav flera klagande att mannen jobbat bland barnen dagtid, medan förskolan hävdar att detta bara skett ett par gånger. 

Utbildningsnämnden har nu beslutat att mannen inte får städa på förskolan innan klockan 19.00 på vardagar. Detta för att uppfylla skollagens bestämmelser om att barnen ska ha få en trygg omsorg i en god miljö, rapporterar Mitti. 

Föräldrarna: "Vi är besvikna"

Bland de som har barn på förskolan finns en utbredd besvikelse och oro – både över det faktum att mannens jobbat bland barnen och att mannen fortsatt får arbeta på förskolan.

– Vi är besvikna på förskolan som har låtit detta pågå, säger en förälder till Mitti och fortsätter vidare:

– Huvudmannen har visat bristande omdöme redan när hen anställde mannen och lät honom arbeta nära barnen. Det känns märkligt att man nu ska lita på att samma person ska hålla sig till de nya reglerna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

200 miljoner till idrott för unga

Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om våld / hot mot tjänsteman, Malmö

1 timme sedan
"Vasagatan, Limhamn. En person går till angrepp mot civila poliser i samband med ingripande.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

1 timme sedan
En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.