Bankmannen i Uppsala döms för förberedelse till grovt bedrägeri.
Bankmannen i Uppsala döms för förberedelse till grovt bedrägeri. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Bankanställd döms – försökte lura till sig 30 miljoner

En bankanställd i Uppsala skapade bank-id till tolv bankkunder utan deras vetskap. Syftet var att komma över deras förmögenheter – på totalt nästan 30 miljoner kronor, skriver UNT.


Offren var samtliga äldre personer med stora besparingar på banken. Alla utom en saknade bank-id sedan tidigare. Svindeln avslöjades när personen som hade bank-id fick ett sms om att ett nytt id skapats.

Banken inledde en internutredning och bankmannen kunde stoppas innan några pengar tagits ut, skriver UNT.

Bankmannen döms i Uppsala tingsrätt 

Tingsrätten avfärdar mannens förklaring om att någon annan använt hans dator för att skapa bank-id:n och dömer honom för förberedelse till grovt bedrägeri. Förutom bedrägeribrottet fälls han bland annat för att ha stulit en golfklubba och en klocka.

Straffet blir, enligt UNT, skyddstillsyn med 240 timmars samhällstjänst.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.