Finansminister Mikael Damberg (S) kommenterar nu bidragsfusket som Försäkringskassan avslöjat.
Finansminister Mikael Damberg (S) kommenterar nu bidragsfusket som Försäkringskassan avslöjat. - Foto: Paul Wennerholm/TT och Jessica Gow/TT

Mikael Damberg (S): "Välfärdsfusket är allvarligt"

Försäkringskassan betalade ut en miljard till fuskare förra året. Men totalt tömmer välfärdsbrotten statskassan på betydligt högre belopp än så.
– Det är allvarligt, säger finansminister Mikael Damberg (S).


Fakta: Fusket 2021

Försäkringskassan krävde tillbaka ungefär en miljard kronor i felaktiga utbetalningar förra året.

Störst återkrav hade assistansersättning (461 miljoner kronor), följt av föräldrapenning (94 miljoner) och sjukersättning (70 miljoner).

850 miljoner kronor stoppades från att betalas ut felaktigt.

Totalt gjordes cirka 30 500 kontrollutredningar.

Vanligaste orsakerna var att en person arbetat trots att den fått en förmån (42 procent), utlandsvistelse (16 procent) samt skenseparation (12 procent).

Cirka 6 000 kontrollutredningar ledde till polisanmälan.

Källa: Försäkringskassan

Svenska myndigheter varnade i höstas för att kriminella rånar välfärdssystemen på stora belopp. 

Och under tisdagen stod det klart att bidragsfuskare lurat till sig drygt en miljard kronor från Försäkringskassan under förra året, vilket Nyheter24  rapporterade om

— Det hotar legitimiteten, och framför allt så riskerar det att de människor som är i behov av välfärdstjänster inte får sina pengar för att andra fuskar eller felaktigt utnyttjar systemet, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg om Försäkringskassan: "Förändring"

Lägesbilden är mörk, enligt myndigheter som polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Staten påstås förlora flera miljarder kronor varje år på allt från assistansfusk till momsbedrägerier.

Enligt Mikael Damberg är frågan prioriterad av regeringen.

Han framhåller att Försäkringskassan, samt flera andra myndigheter, fått statsbidrag vikta för att bekämpa fusk i välfärdssystemet.

— Försäkringskassans arbete verkar ge effekt i och med att de upptäcker mer som är felaktigt och förhindrar fler utbetalningar – det är en ganska kraftig förändring de senaste åren, säger Damberg.

Mikael Damberg: "Fuskar med systemet"

Framöver ska kontrollen skärpas ytterligare när en ny myndighet för utbetalningskontroll inrättas under nästa år, enligt finansministern.

— Då får vi en myndighet som kan ha koll på alla myndigheters utbetalningar och därmed öka kraften i kontrollverksamheten, säger Mikael Damberg.

TT: Vad kan den myndigheten göra som inte redan görs i dag?

— Vi tror att det är en av nycklarna till att få en mer systematisk kunskap om hur människor blåser eller fuskar med systemet. Den typen av information och datakörningar mellan olika system ger oss mycket större möjligheter att komma åt fusket, säger Mikael Damberg.

Parallellt pågår statliga utredningar om hur myndigheter mer effektivt ska kunna dela information med varandra, något som varit efterfrågat i flera år från myndigheternas sida.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!