Snöovädret kan orsaka problem i trafiken, varnar SMHI för. Arkivbild.
Snöovädret kan orsaka problem i trafiken, varnar SMHI för. Arkivbild. - Foto: TT

SMHI: Snöig och blåsig helg väntas

Ovädret Nora drar in över södra delarna av Sverige på fredagen. Regn, blåst och blötsnö väntas fram till lördag förmiddag.Det kan skapa problem i trafiken, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.


SMHI har utfärdat gul varning för snöfall för de större delarna av Götaland och även i södra Svealand under fredagen och framåt lördagen.

Allra blåsigast blir det i de sydligaste delarna av Götaland där en gul varning har utfärdats för vind i samband med blåsigt väder. Blåst med stormbyar väntas i södra Skåne på fredagen, och i södra och nordvästra Skåne och i sydligaste Halland under lördagen.

Det är ovädret Nora som rör sig in västerifrån från brittiska öarna.

— Det är besvärligt väder att räkna med här, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Snöfallet blir som mest intensivt under tidig natt mot lördag och avtar sedan framåt förmiddagen. Från fredagskvällen väntas snöfall som kan ge 5–10 centimeters nysnö.

Se upp i trafiken

Om man ska bege sig ut på vägarna bör man vara lite extra försiktig. SMHI varnar för dålig sikt, snörök, snömodd och halka på grund av snöovädret.

— Det kan skapa problem i trafiken som man ska vara uppmärksam på. Det kan bli halt och svårframkomligt, säger Linus Karlsson.

Ovädret kan leda till begränsad framkomlighet på grund av snön eller trafikolyckor och förseningar och även inställda avgångar i kollektivtrafiken och flyg.

Under torsdagen har ovädret från norra Centraleuropa bidragit till kraftig blåst även i Sverige.

— Det har varit det lågtrycket som har gett de kraftiga vindarna i Tyskland som har passerat här under dagen och gett orkanstyrka i vindarna, säger Linus Karlsson.

Nytt oväder drar in

Lågtrycket Nora kommer att fortsätta röra sig vidare österut framåt lördagen.

— Söndagen blir en mellandag med lugnare vindförhållanden och en hel del sol. Men redan på söndagskväll rör sig ett nytt lågtryck in med nederbörd över Götaland och Svealand in för måndagen, och även blåsigt väder, säger Linus Karlsson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!