Flickorna könsstympades utomlands.
Flickorna könsstympades utomlands. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Flickor könsstympades – två närstående får villkorlig dom

Två personer döms i Skaraborgs tingsrätt till villkorlig dom och böter för medhjälp till könsstympning av två flickor. Flickorna var omkring sex-åtta år gamla när de utsattes för brottet.


Flickorna fråga har bott i Sverige och är nu svenska medborgare, men brotten har begåtts i ett land i Mellanöstern. 

Skolan gjorde orosanmälan till socialtjänsten

Brottsutredningen startade när flickornas skola gjort en orosanmälan till socialtjänsten, som i sin tur gjorde en polisanmälan.

– Skolan har reagerat på vad barnen berättat, sa åklagare Virpi Alajarva till TT i samband med åtalet.

Två närstående döms för könsstympningen

Skaraborgs tingsrätt dömer nu två närstående till flickorna, en man och en kvinna, för medhjälp till brott mot lagen mot könsstympning av kvinnor i två fall.

Båda åtalade har nekat till brott och hävdar att ingreppen har skett på initiativ av den ena partens mamma som sägs ha en ”traditionsbunden vilja" och agerat utan deras inblandning eller ansvar.

Oklart när könsstympningen skedde

Det har under rättegången rått oklarhet kring när ingreppet gjordes. Flickorna sa själva inledningsvis att de var mellan sex och åtta år gamla när det skedde. Men de har senare ändrat sina uppgifter. De har inte heller fullt ut velat delta i utredningen. En av åtalade hävdar att barnen var runt ett år är det ingreppet gjordes.

Men det råder ingen tvekan om att flickor utsatts för en operation i underlivet som ska klassas som könsstympning.

Villkorlig dom för könsstympning

Skaraborgs tingsrätt dömer nu två närstående till flickorna för medhjälp till brott mot lagen mot könsstympning av kvinnor i två fall, rapporterar Göteborgs-Posten.

Domstolen anser att straffvärdet uppgår till tio månaders fängelse. Men man tar hänsyn till att brotten begåtts för länge sedan och att de två åtalade personerna inledningsvis satt häktade i en månad, samt därefter haft reseförbud. Påföljden blir därför villkorlig dom.

De ska även betala ett skadestånd på totalt 100 000 kronor vardera till flickorna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!