Carl Sagan med en modell av marslandaren Viking
1 av 3
Carl Sagan med en modell av marslandaren Viking - Foto: Nasa
En animation av rymdrovern Curiosity på Mars
2 av 3
En animation av rymdrovern Curiosity på Mars - Foto: Scanpix
Ett av de första foton på Mars som Curiosity skickat hem
3 av 3
Ett av de första foton på Mars som Curiosity skickat hem - Foto: Scanpix

Den döde astronomlegendarens hälsning till framtiden

Författaren och astronomen och populärvetenskapsmannen Carl Sagan dog 1996. Men en inspelning av hans hälsning till framtiden berör fortfarande.


Carl Sagan i populärkulturen

Sagan blev världskänd för sina populärvetenskapliga böcker och för den prisbelönta TV-serien Cosmos från 1980, där han var medförfattare och själv agerade berättarröst. En bok med samma namn publicerades också. Sagan skrev också romanen Kontakt, som blev grund till filmen Kontakt från 1997.

Källa: Wikipedia

INTERNET. Carl Sagan har, enligt Wikipedia, efter sin död kallats världens främsta popularitetsspridare av naturvetenskapen och dess metoder. Han var astronom, astrofysiker, författare, kosmolog och dessutom programledare i den på 80-talet populära teveserien Cosmos: A Personal Voyage. Hans ord är vida beryktade, särskilt kanske citaten om fotot "The Pale Blue Dot", föreställande jorden upplyst av en solstråle, som togs av rymdsonden Voyager 1 på sex miljarder kilometers avstånd.

Sagan var djupt intresserad av Mars, och ett helt avsnitt av teveserien Cosmos ägnades till planeten. I det avsnittet diskuterar han det faktum att vi kanske en dag upptäcker liv där, och säger att han tycker att vi i så fall borde lämna planeten i fred. "Då tillhör Mars sina invånare, även om de bara är mikrober", avslutar han. 

I måndags lyckades Nasa landa sin senaste rymdbil, Curiosity, på Mars. Uppståndelsen har varit stor och fler och fler foton, skickade över miljontals kilometer, kommer nu in till jorden. En inspelning som Carl Sagan gjorde bara några månader innan sin död har därför återaktualiserats, och efter att Maria Popova på Brain Pickings skrev om den har den spritts som en löpeld på forsknings- och teknikintresserade bloggar. I inspelningen funderar Sagan över anledningarna till att människan är en så sökande art, varför man vågar sig iväg så långt hemifrån, och vad det är man egentligen letar efter. Oavsett varför, säger han dock, är han glad att vi faktiskt åker till Mars. "Och jag önskar jag var där med er", hälsar han avslutningsvis i inspelningen de framtida rymdresenärerna.

Carl Sagan dog vid 62 års ålder 1996 efter en lång tids kamp mot benmärgscancer. Lyssna på hans rörande meddelande till framtidens marsresenärer nedan.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.