Måndag 5 Dec
Stockholm

20-åriga Haley - 4chans senaste offer

Den första bilden Haley lade upp
1 av 5
Den första bilden Haley lade upp.
Därefter lade de upp flertalet bilder där de provocerade 4chan
2 av 5
Därefter lade de upp flertalet bilder där de provocerade 4chan.
Det här är den sista bilden från Haley på Facebook vi hittat
3 av 5
Det här är den sista bilden från Haley på Facebook vi hittat.
En skärmdump av ett mail som skickats till Haleys pappa
4 av 5
En skärmdump av ett mail som skickats till Haleys pappa.
Några av de hundratals inlägg som dykt upp på Haleys döda brors minnessida
5 av 5
Några av de hundratals inlägg som dykt upp på Haleys döda brors minnessida.

Hon tänkte provocera forumet, och kanske tjäna lite pengar på köpet. Istället fick hon se privata bilder spridas över hela internet.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inte första gången

Det här är inte första gången 4chan trakasserar utvalda personer. Läs en sammanställning över tidigare gånger det inträffat här.

FLORIDA. Natten till den 17 augusti gick 20-åriga Haley in på 4chans/b-forum, den mest urspårade platsen på ett av världens största forum, för attladda upp ett foto. Det föreställde henne med en skylt, där hon utlovade attlägga upp bilder på antingen sina bröst eller sitt kön. Vilket hon skulle visavar upp till slumpen: den vars inläggs-ID slutade med numret ”69” skulle fåavgöra. Någon timme senare hade inläggen strömmat in till tråden hon startade.Många snackade mest skit, men ett antal användare höll sig till reglerna och skrevvad de önskade sig av hennes kropp.

Och slutligen kom inlägget som träffade rätt och avslutadesmed ”69”. Personen med lyckträffen ville se Haleys vagina, men det blev ingetav det. Istället möttes användarna av en bild med en hånflinande Haley somvisade finger. Ena handens långfinger var uppsträckt, med den andra handen höllhon en skylt där det stod ”Nästa gång KANSKE ni bögar skulle visa en kvinnalite RESPEKT!”. Hon uppmanade också de försmådda 4chan-användarna att gå in påen hemsida där amatörer kan lägga upp nakenbilder och ta betalt för dem – ”fördet är där jag visar er respekt!”, som hon skrev.

Planen slår tillbaka

Det hade kunnat sluta där. Besvikelser är inget ovanligt föranvändarna av 4chans /b-forum. Högst regelbundet trollas forumsbesökarna av fnissigakillar som söker fram någon bild på en söt tjej för att sedan locka fram deandras ensamhetskänslor. Haley hade emellertid missbedömt hur drastiskabesökarna av 4chan kan vara när de känner sig lurade på konfekten. Och detgjorde inte saken bättre att hon och hennes pojkvän, efter att ha avslöjatbluffen, fortsatte häckla dem. De kallades ensamma, bögar och småungar, ochytterligare långfingrar sträcktes upp på bilder. Slutligen lade Haley upp ensista bild med en skylt, den här gången med rubriken ”Dagen /b dog”. ”Det ärbara att acceptera att ni är gnälliga ungar, och att ert ’hackande’ inte ärvärt ett dugg”.

I en text upplagd på den anonyma informationssidan Pastebinbeskrivs situationen från 4chananvändarnas perspektiv. Inledningsvis var det rörigt.Det fanns ingen kommunikation, och de flesta inläggen i trådarna kom från ovanapostare som inte fattade ett dugg.

– Först när en utbrytargrupp formade sig i ett separatchattrum började saker och ting falla på plats. Det var där användarna gjorde detmesta av ”CSI”-arbetet, för att sedan återvända till tråden på 4chan ochpublicera det man fått fram.

Fokusgrupp sätter Haley under lupp

Hundratals tjejer gicks igenom på Facebook och jämfördes medbilderna de hade. Man var osäker på om namnet de fått, ”Haley”, verkligen varhennes riktiga namn men efter att ha sett bilder på betalsidan hon hade länkattill visste man i alla fall att hon hade tatueringar. Dessutom hade hon fleragånger använt ett underligt uttryck för att förolämpa dem: ”jits”, som enligtUrban Dictionary betyder ungefär ”ung, ännu inte upplärd, smågangster”. Någonkunde identifiera att det härrörde från Florida, och någon annan föreslog attman ändå skulle prova att leta efter tjejer vid namn Haley. Facebookprofilenhittades rätt snabbt.

– Det tog under 24 timmar att hitta Haley. Låt nu dokumenterandetbörja.

Och informationsinsamlingen om 20-åriga Haley började påallvar. 4chan hade nått benet och nu var det dags att bita i på riktigt. Manhittade hennes adress, telefonnummer, personnummer, pappa, mamma, släktingar,arbetsplats, skola, liv. Allt hittades och lades ut på Pastebin och 4chan.Dessutom lurade man fram den amatörporr honspelat in och sålt tillsammans med sin pojkvän. Hur? Jo, det berättade den anonyme användare som fick fram filmerna själv i en tråd.

– Vi hade tillgång till listan på folk som köpt filmer och bilder av henne på betalsidan hon använder. Jag googlade runt lite på användarnamnen, och visst fan använde en av dem samma användarnamn på en annan dejtingsida. Jag låtsades vara Haley, och berättade att mitt konto på betalsidan blivit avstängt och att jag nu behövde få tillbaks mina filmer och bilder.

Efter lite tveksamhet från användaren lyckades de övertyga honom om att det verkligen var Haley, och fick så slutligen tag på både filmer och bilder. I och med detta hade man intebara måltavla och ammunition, man hade också det nödvändiga vapnet. Ungefär samtidigt skrattade Haley och hennes pojkvän åt det inträffade på Facebook. Då verkade allt gå fint.

– Jag har varit på förstasidan i två dagar nu, med typ fem trådar samtidigt varje gång.

Haley försvunnen från nätet - men porren finns kvar

Det är det sista jag sett av henne på nätet. När jag ringer Haleys arbetsplats, en restaurangmed inriktning på ”delikat men ändå rimligt prissatt mat”, framkommer det atthon inte längre jobbar där. På skolan hon kopplats ihop med säger receptionisten, efterviss tvekan, att hon fått mail om Haley från flera ”ouppfostrad pojkar”. Meningen vill ge mig någon information om hur jag kan få tag i henne, eller ens om hon fortfarande går där. Visst, detfinns telefonnummer till henne och hela hennes familj, inklusive pojkvännenssläktingar, utspridda på nätet men alla telefonnummer jag ringer är avstängda.”We’re sorry, you have reached a number that is disconnected” säger deförinspelade rösterna artigt på samtliga tio-tolv telefonnummer jag provar.Samma meddelande nås jag på många av de 10-15 Facebookprofiler somska tillhöra Haley och hennes nära och kära. Allt är nedstängd, borttaget.Flykt.

Kanske inte så konstigt att man flyr nätet vid det laget,dock. För om man googlar Haleys fullständiga namn är förstasidan av resultattäckt av hennes spridda porrbilder och förnedrande Photoshop-bilder. På enskärmdump som spritts syns privata Facebook-meddelanden, skickade till tiotalsav hennes vänner, med texten ”vet du att Haley gjort porr?” och några bilder. Obekräftade rykten cirkulerar på 4chan att Haley är satt under bevakning, för att försäkra att hon inte ska begå självmord. Minnessidan över hennes bror, som dog 2009, har mottagit hundratals”kondoleanser” de senaste dagarna – alla påhittade, vidriga och uppenbart till för attslå tillbaka mot Haley. Till och med de döda ska veta när någon går i vägen för4chan.

Nyheter24 har förgäves sökt Haley för en kommentar. Hennes namn är fingerat.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.