Söndag 16 Maj
Stockholm

"Pirate Bay-grundaren greps på uppdrag av Sverige"

Gottfrid Svartholm Warg (till vänster) tillsammans med Peter Sunde.
Gottfrid Svartholm Warg (till vänster) tillsammans med Peter Sunde. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX SWEDEN

Gottfrid Svartholm Warg är gripen i Kambodja. Men det var svenska myndigheter som gav ordern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

I april 2009 dömdes Gottfrid Svartholm Warg av tingsrätten för brott mot upphovsrättslagen. Han dömdes till ett års fängelse och blev skyldig att betala ett skadestånd på 30 miljoner kronor.

De övriga Piratebay-grundarna, Fredrik Neij, Peter Sunde och Carl Lundström, dömdes även i hovrätten.

PHNOM PENH. Nu kommer nya uppgifter om gripandet av Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, alias Anakata, i Kambodja. Enligt både lokala medier och Washington Post var det på svenska order som han greps i helgen.

– Vi agerade på en begäran från den svenska staten. Jag tror han begått något cyberbrott i Sverige och det finns en häktningsorder utfärdad av svenska myndigheter, säger Kirth Chantharith, talesperson för den kambodjanska polisen, till Cambodia Daily.

Landet saknar ett officiellt utlämningsavtal med Sverige men kommer att utlämna honom ändå om anledningarna anses skäliga. Svartholm Warg dömdes i tingsrätten till ett års fängelse för sin inblandning i Pirate Bay. Han dök aldrig upp när det var dags för hovrättsförhandlingar och domen har därför vunnit laga kraft. Men han har inte suttit av något straff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela