Baidus förstasida
Baidus förstasida

Kinesiska sökjätten reser nationalistisk digitalflagga

En gammal konflikt mellan Japan och Kina har i dagarna blossat upp igen. Och nu ger sig Kinas största sökmotor Baidu in i konflikten.


Senkaku/Diaoyu

Ögruppen Senkaku, som heter Diaoyu på kinesiska, består av åtta obebodda öar belägna strax nordöst om Taiwan. Såväl Taiwan som Kina och Japan gör anspråk på att äga öarna, men officiellt har de varit i japansk besittning sedan det första sino-japanska kriget 1895. Havet kring öarna är mycket rik på fisk och förmodas även ha stora olje- och naturgasfyndigheter. Källa: Wikipedia

KINA. Den oljerika ögruppen Senkaku har sedan en tid legat icentrum för relationerna mellan Kina och Japan. Den japanska regeringen köpte iförra veckan ögruppen från privata ägare, något som bemöttes med att ett tusentalkinesiska fiskebåtar i måndags gav sig av till öarna.

– Idén om att Kina skulle kunna försöka ta kontroll överöarna genom att skicka 1 000 fiskebåtar har funnits med i 40 år och är ettväldigt allvarligt läge, sa då Linus Hagström, ledareför Utrikespolitiska institutets Östasienprogram till DN.se.

Nu ger sig den kinesiska Google-motsvarigheten Baidu in ileken. På samma sätt som Google ibland byter ut sin logga mot olika grafiskasymboler över årsdagar och världshändelser hade Baidu på tisdagen en bild på enö med en stor kinesisk flagga som logotyp.

Att loggan visas upp just i dag är troligen inte hellernågon slump – den 18 september är 81-årsdagen för den sprängladdning som år 1932detonerade vid en japansk järnväg nära staden Mukden och därmed provoceradefram den japanska ockupationen av Manchuriet.

Baidu har i dag kritiserats för att ta ställning i den härkänsliga frågan, men till The Next Web säger de att det handlar om en uppmaningtill fredliga protester.

– Majoriteten av Baidus anställda och användare har väldigtstarka känslor kring den här saken, men vårt syfte var att uppmuntra människoratt vara rationella i sin patriotism, och att undvika våld och extremism. Attplantera en digital flagga för att uttrycka sina känslor i frågan om ögruppenär ett mycket bättre alternativ än att kasta stenar och ha sönder bilar, sägersökjätten till The Next Web.

Tidigare i veckan har våldsamma upplopp i Kina mot japanskaföretag orsakat stor skada.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.