Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kinesiska sökjätten reser nationalistisk digitalflagga

- 18/09/2012, 14:31 -
Baidus förstasida

Baidus förstasida

En gammal konflikt mellan Japan och Kina har i dagarna blossat upp igen. Och nu ger sig Kinas största sökmotor Baidu in i konflikten.

KINA. Den oljerika ögruppen Senkaku har sedan en tid legat icentrum för relationerna mellan Kina och Japan. Den japanska regeringen köpte iförra veckan ögruppen från privata ägare, något som bemöttes med att ett tusentalkinesiska fiskebåtar i måndags gav sig av till öarna.

– Idén om att Kina skulle kunna försöka ta kontroll överöarna genom att skicka 1 000 fiskebåtar har funnits med i 40 år och är ettväldigt allvarligt läge, sa då Linus Hagström, ledareför Utrikespolitiska institutets Östasienprogram till DN.se.

Nu ger sig den kinesiska Google-motsvarigheten Baidu in ileken. På samma sätt som Google ibland byter ut sin logga mot olika grafiskasymboler över årsdagar och världshändelser hade Baidu på tisdagen en bild på enö med en stor kinesisk flagga som logotyp.

Att loggan visas upp just i dag är troligen inte hellernågon slump – den 18 september är 81-årsdagen för den sprängladdning som år 1932detonerade vid en japansk järnväg nära staden Mukden och därmed provoceradefram den japanska ockupationen av Manchuriet.

Baidu har i dag kritiserats för att ta ställning i den härkänsliga frågan, men till The Next Web säger de att det handlar om en uppmaningtill fredliga protester.

– Majoriteten av Baidus anställda och användare har väldigtstarka känslor kring den här saken, men vårt syfte var att uppmuntra människoratt vara rationella i sin patriotism, och att undvika våld och extremism. Attplantera en digital flagga för att uttrycka sina känslor i frågan om ögruppenär ett mycket bättre alternativ än att kasta stenar och ha sönder bilar, sägersökjätten till The Next Web.

Tidigare i veckan har våldsamma upplopp i Kina mot japanskaföretag orsakat stor skada.