Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag fick andligt medlemskap i Breiviks fanclub"

- 23/09/2012, 08:30 -
Heladageniskogens självporträtt för Nyheter24
1 av 2

Heladageniskogens självporträtt för Nyheter24

Heladageniskogen

Heladageniskogen på Flashback
2 av 2

Heladageniskogen på Flashback

Han kallar sig rasist, nazist, nationalist och sexist. I dag möter Nyheter24, i intervjuserien Flashback Talks, Heladageniskogen.

FLASHBACK. Den 25 augusti dömdes Anders Behring Breivik till minst 21års fängelse för dåden i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011. Han fick den 90sidor långa domen uppläst för sig, tillsammans med detaljerade redovisningar avhur alla hans offer mött honom och samtidigt döden. Sedan fick han, för sista gången i offentligheten på länge, ordet.

Bara några meningar in avbröt den skakade domaren WencheElisabeth Arntzen honom med darrande röst, och påminde om att det inte var ”tillfälletatt adressera någon utanför denna sal, utan det är mig du ska besvara!” Volymenpå högtalarna hade under Breiviks sista mening, den som fick Arntzen att reagera, sänkts i panik men alla hade ändå hört vad han sa.

– Jag önskar att avsluta med att be om ursäkt till allamilitanta nationalister i Europa och Norge för att jag inte dödade fler.

Samma citat återfinns i signaturen hos Flashback-användarenHeladageniskogen. Han är en singelman i nedre delen av 20-årsåldern,ursprungligen från Göteborg, som på fritiden gör samma saker som folk gör mest:super, umgås med vänner, ”knullar lite”. Och om Breiviks tillvägagångssätt ärden enda lösningen för att rädda den etniska gruppen han tillhör, svenskarna,är våld – ja, då är han redo att gå så långt.

– Skulle den enda lösningen på mångkulturen vara massgasningav alla invandrare så måste vi massgasa alla invandrare, skulle den endalösningen på massinvandringen i Europa vara att med massförstörelsevapen bombahalva jorden så måste vi bomba halva jorden med massförstörelsevapen och såvidare, säger han till Nyheter24.

Bedriver politiskt engagemang på Flashback

Personligen tror han dock inte han skulle kunna upprepa Breiviks dåd.Han beskriver sig som en snäll och empatisk person, ”nästan lite för god ochänglalik faktiskt”, men att han tillhör de som skulle ha dunkat den norskemassmördaren i ryggen om de fick chansen är klart och tydligt. På de delar av Flashback där invandringendiskuteras är han inte ensam om den inställningen. Faktum är att forumet troligen är mest känt förden rasism, nazism och nationalism som tack vare vurmen för yttrandefrihetendär blomstrar. Oavsett det stämmer eller ej är Flashback i allmänhetens ögon en plats för de intoleranta. Där kan Heladageniskogen bedriva det han kallar sittpolitiska engagemang.

– Jag skriver främst för att jag vill nå ut till folk. Våröverlevnad som etnisk grupp hänger på att vi lyckas övertyga tillräckligt mångatill att bli rasister och nationalister, nätet är mitt medium för detta och detär nästan bara därför jag ligger så mycket tid här.

Att ha ett citat av Breivik i sin signatur och attgenomgående referera till minoriteter med rasistiska och sexistiska begrepp, som Heladageniskogen gör, både retar upp och sårar andra människor. Det är emellertid något han tagit med i beräkningen.

– Nästan allt jag skriver har en provokativ klädnad, det ärfruktansvärt kul att provocera folk måste jag erkänna. Jag är lite av en”antisamhället-person” som alltid sätter sig emot folk och auktoriteter, och avden orsaken har jag både varit allt från extrem nyliberal till extrem anarkistoch av den orsaken är man kanske rasist och nazist idag.

Kallar sig rasist

Under sina snart två år som medlem på forumet har hanskrivit över 5 000 inlägg, varav uppskattningsvis 90 % hamnat i de ökändaforumdelarna ”Integration och Invandring” och ”Nationalism, Nationalsocialismoch Fascism”. Under vår mejlväxling refererar han genomgående till sig självsom rasist och nazist, något jag reagerar på. Det är värderande ord, oftaanvända för att beskriva till exempel en sverigedemokrats åsikter,och de som uttrycker rasistiska åsikter brukar paradoxalt nog sällan kalla sig självarasister.

– Jag tror att man tjänar på att vara öppen och ärligoch inte göra som Sverigedemokraterna och spela med motståndarens regler. Mankanske förlorar kräsna mellanmjölksvennar som sätter ”moral” och ”demokratiskavärderingar” över sin etniska överlevnad, men de är inget att ha, i alla falltills de skärper sig. I gengäld får man folk med kvalitet i stället som köperhela paketet med ett etniskt rent Sverige där alla rasfrämlingar måste ut.

Att döma av dina trådar har du en väldigt kontroversiellinställning såväl vad gäller invandring och rasbiologi som feminism - tror duåsikterna i dessa sammanhang så att säga hänger ihop?

– Naturligtvis, alla är grenar av samma onda träd som jaganser har förstört dagens samhälle i grunden och utplånat precis allt som varbra och fint med Sverige/Europa/världen, eller är på väg att göra det.

Han fortsätter med att beskriva hur han upplever enkulturmarxistisk samhällsförskjutning mot ”något tomt, själlöst, sterilt,kallt, genuint ont och äckligt”, som inte alls tar hänsyn till det arv våraförfäder lämnat oss. Därefter liknar han det med ett träd, vars grenar nu växerpå egen hand men som ursprungligen planterades av det judiska folket. Där harni de huvudsakliga skurkarna, enligt Heladageniskogen. Och därför kan hanförstå såväl Breivik som Adolf Hitler.

­– Man måsteverkligen gå på djupet och förstå dem ”själsligt” innan man kan ställa sigbakom dem, man måste se de bakomliggande orsakerna och sammanhangen. Det varäven en process jag behövde gå igenom. Läser man mina tidigaste inlägg om Breivik är jag helt hysterisk och verkligen emot honom, men ju mer av honom jag såg ochläste desto mer insåg jag att ”människan tänker ju fan som mig!”. Sedan fickjag andligt medlemskap i hans fanclub, så att säga.

"Det tar rejält med kraft att vara rasist"

Flashback är en stor och viktig del av Heladageniskogensliv. Han kallar det en ”fysisk manifestation av mänskligt kunnande, galenskap,hat, kärlek och trolleri”, och möjligheten som forumet ger honom att ”förmedlahans kontroversiella ståndpunkter” är enligt honom ovärderlig. Utan Flashbackhade han saknat inte bara en stor och neutral mötesplats utan även lärdomarnahan fått där.

– Men dessa är, även om de är sanna i min värld, inte alltidsärskilt trevliga. Och det tar rejält med kraft att vara rasist/nationalist/nazistoch inse eller tro sig inse - beroende på vems perspektiv man har - hur jävlasjuk världen är. Det är lite psykiskt påfrestande måste jag erkänna, men dethar inte med Flashback att göra utan mer med världen jag diskuterar och kommer tillinsikt om.

"Folk tar mig sällan på allvar"

I ett framtida nationalistiskt samhälle, vars skapelse hanför övrigt tror att nätet kommer spela den främsta rollen i, vill han ha kvarden yttrandefrihet som på Flashback nu bereds honom. 

– Dels för att det är värdefullt för mänskligheten, och delsav ren respekt för vad som faktiskt skapade det nationalistiska samhället.

Han är relativt öppen om sina åsikter inför sin familj,vilket ibland kan sluta i krockar. I våras satt de och tittade på teve,berättar han, och han försvarade Breiviks handlingar. Hans mamma sade åt honom att ”mord aldrig är okej” och höjde volymen. Annars uppstår sällan tillfälleni vardagslivet att prata om ”judens makt”. Ibland brusar han upp till följd avnågon nyhet, men det leder sällan till någon vidare diskussion.

– Folk tar mig sällan på allvar, tror jag. Jag är en ganskaoseriös, skämtsam och glad person i verkliga livet, så skulle jag spotta ur mignågot kontroversiellt så skulle folk inte reagera.