Tecken på flytande vatten på Mars, jämfört med på jorden
1 av 3
Tecken på flytande vatten på Mars, jämfört med på jorden - Foto: Nasa
Flodbädden man undersökt
2 av 3
Flodbädden man undersökt - Foto: Nasa
Området där Curiosity landat, som nu visat sig en gång värderat en flod
3 av 3
Området där Curiosity landat, som nu visat sig en gång värderat en flod - Foto: Nasa

Nu vet vi - flytande vatten har forsat på Mars

Curiositys uppdrag har kantats av framgångar, och nu kommer den senaste. Rinnande vatten har, som vi misstänkt, funnits på Mars yta.


Curiosity
Curiosity är en NASA-rover som sköts upp den 26 november 2011. Rovern kommer är tre gånger så tung och dubbelt så bred som de tidigare Mars Exploration Rovers, Spirit och Opportunity, som landade på Mars 2004. Curiosity kommer att analysera ett flertal prover från jorden och från stenar. Rovern förväntas arbeta i minst ett marsår (~2 jordår) och ska då utforska större del av ytan än någon tidigare rover. 

MARS. Ställ dig upp och gör honnör, civilist. Marsrovern Curiosityhar utfört ett av de viktigaste uppdragen den skickades dit för, och tagitbilder som visar att vatten en gång strömmade på Mars yta. Därmed stigersannolikheten för att liv ska ha kunnat uppstå där.

Spekulationerna om vatten på vår grannplanet har frodats iårhundraden, men det är alltså först nu som bilder skickats tillbaka frånCuriosity, där mark och stenar med tydliga tecken på vattenpåverkan visas upp.Mjukt rundade kanter på grus som ligger avtäckt indikerar att ett vattendrag engång slipat till det.

– Vi kan på grund av storleken på småstenarna avgöra attvattnet rörde sig i en hastighet av ungefär en meter per sekund, någonstansmellan fotknöls- eller lårhöjd, säger William Dietrich på University ofCalifornia i ett pressmeddelande på Nasas hemsida.

Curiositys landningsplats valdes just för att den såg ut attvara en uttorkad flodbädd, med samma tecken på vatten som många platser på Marsvisar upp. Man trodde emellertid att den exakta punkten för landningen var enbit bort från den flodbädden, men dessa fynd tvingar forskarna på Nasa attomvärdera sina teorier.

Beskedet om vattenfyndet kommer oväntat tidigt, då mantrodde att Curiosity skulle behöva färdas längre för att hitta det. Därmed ärdet det senaste av en lång rad turligheter för rymdbilen.

– Den största avvikelsen har hittills varit att vi intestött på några egentliga avvikelser. Mycket överraskande, särskilt med tanke påhur komplext det vi pysslar med är, säger huvudforskaren på NasasMarsutforskningsprogram Michael Meyer i pressmeddelandet.

Nu när vattentecken hittats är mottot för Curiosity att ”följakolet”. Vid sidan av vatten är nämligen kol en av jordens viktigasteförutsättningar för liv, och man tror att det kan ha spelat lika stor roll fördet eventuella livet som en gång kan ha funnits på Mars.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.