Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu vet vi - flytande vatten har forsat på Mars

- 28/09/2012, 09:34
Tecken på flytande vatten på Mars, jämfört med på jorden
1 av 3

Tecken på flytande vatten på Mars, jämfört med på jorden

Nasa

Flodbädden man undersökt
2 av 3

Flodbädden man undersökt

Nasa

Området där Curiosity landat, som nu visat sig en gång värderat en flod
3 av 3

Området där Curiosity landat, som nu visat sig en gång värderat en flod

Nasa

Curiositys uppdrag har kantats av framgångar, och nu kommer den senaste. Rinnande vatten har, som vi misstänkt, funnits på Mars yta.

MARS. Ställ dig upp och gör honnör, civilist. Marsrovern Curiosityhar utfört ett av de viktigaste uppdragen den skickades dit för, och tagitbilder som visar att vatten en gång strömmade på Mars yta. Därmed stigersannolikheten för att liv ska ha kunnat uppstå där.

Spekulationerna om vatten på vår grannplanet har frodats iårhundraden, men det är alltså först nu som bilder skickats tillbaka frånCuriosity, där mark och stenar med tydliga tecken på vattenpåverkan visas upp.Mjukt rundade kanter på grus som ligger avtäckt indikerar att ett vattendrag engång slipat till det.

– Vi kan på grund av storleken på småstenarna avgöra attvattnet rörde sig i en hastighet av ungefär en meter per sekund, någonstansmellan fotknöls- eller lårhöjd, säger William Dietrich på University ofCalifornia i ett pressmeddelande på Nasas hemsida.

Curiositys landningsplats valdes just för att den såg ut attvara en uttorkad flodbädd, med samma tecken på vatten som många platser på Marsvisar upp. Man trodde emellertid att den exakta punkten för landningen var enbit bort från den flodbädden, men dessa fynd tvingar forskarna på Nasa attomvärdera sina teorier.

Beskedet om vattenfyndet kommer oväntat tidigt, då mantrodde att Curiosity skulle behöva färdas längre för att hitta det. Därmed ärdet det senaste av en lång rad turligheter för rymdbilen.

– Den största avvikelsen har hittills varit att vi intestött på några egentliga avvikelser. Mycket överraskande, särskilt med tanke påhur komplext det vi pysslar med är, säger huvudforskaren på NasasMarsutforskningsprogram Michael Meyer i pressmeddelandet.

Nu när vattentecken hittats är mottot för Curiosity att ”följakolet”. Vid sidan av vatten är nämligen kol en av jordens viktigasteförutsättningar för liv, och man tror att det kan ha spelat lika stor roll fördet eventuella livet som en gång kan ha funnits på Mars.