Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisrazzia mot webbhotellet PRQ

En polisrazzia har i dag gjorts mot webbhotellet PRQ. Det bekräftar ägaren Mikael Viborg för Nyheter24.

Mikael Viborg, ägare av webbhotellet PRQ

INTERNET. Oro har i dag rått på svenska nätet efter att DDoS-attacker riktats mot diverse svenska hemsidor, däribland TT och Försvarsmakten. Samtidigt har en razzia mot webbhotellet PRQ, som stått som värd för bland andra torrentsidan The Pirate Bay, inträffat. Det bekräftar webbhotellets ägare Mikael Viborg för Nyheter24.

– Ja, de ska hämta fyra servrar. Det är första gången sedan 2010 de gör det.

Vet du vilka servrar det rör sig om?

– Nä, det har jag inte fått veta. Polisen sitter på kontoret nu och vaktar tills i morgon. Då får jag reda på vad som händer.

Helena Ekstrand på riksåklagarens kansli vet att det ska ha gjorts ett tillslag i dag, men inte så mycket mer än så.

– Jag har hört att det varit något tillslag. Några fler detaljer har inte jag, säger hon till Nyheter24.

Marcin de Kaminski är nätforskare, och han säger att det är svårt att spekulera i vad målet varit för polisen denna gång.

– PRQ är en kända för att vara värd för saker som ingen annan vill vara värd för, och inte ställa några frågor. Det har pratats om forum för pedofiler, tjetjenska rebellsajter, fildelningssidor och nätdroger. Det kan vara vilken som helst av dem som är måltavla. Innan vi får mer info om vilka servrar det gäller vill jag inte spekulera i det, säger han till Nyheter24.

– Det stora problemet är att hela ISP:n har gått ner. I och med att ISP har en så central funktion i dagens internet är det här ett tecken på hur sårbart internet är om man ger sig på knytpunkterna.

Mikael Viborg säger till Nyheter24 att serverproblemet som lett till att PRQ legat nere under dagen inte är polisens fel, utan har externa orsaker.

2006 slog polisen till mot PRQ:s kontor, då med anledning av The Pirate Bay. Det ledde då till den uppmärksammade rättegången mot fildelarsidan.

Mer:

Så lever Pirate Bay-grundaren i cellen