Lördag 13 Aug
Stockholm

Polisrazzia mot webbhotellet PRQ

Mikael Viborg, ägare av webbhotellet PRQ
Mikael Viborg, ägare av webbhotellet PRQ. Foto: SCANPIX SWEDEN

En polisrazzia har i dag gjorts mot webbhotellet PRQ. Det bekräftar ägaren Mikael Viborg för Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bevakningen av Pirate Bay

Nyheter24 har genom åren varit en av de medier som följt rättegången och domen mot Pirate Bay hårdast. Hela vår bevakning av sajten finns att hitta här .

INTERNET. Oro har i dag rått på svenska nätet efter attDDoS-attacker riktats mot diverse svenska hemsidor, däribland TT ochFörsvarsmakten. Samtidigt har en razzia mot webbhotellet PRQ, som stått somvärd för bland andra torrentsidan The Pirate Bay, inträffat. Det bekräftarwebbhotellets ägare Mikael Viborg för Nyheter24.

– Ja, de ska hämta fyra servrar. Det är första gången sedan2010 de gör det.

Vet du vilka servrar det rör sig om?

– Nä, det har jag inte fått veta. Polisen sitter på kontoretnu och vaktar tills i morgon. Då får jag reda på vad som händer.

Helena Ekstrand på riksåklagarens kansli vet att det ska hagjorts ett tillslag i dag, men inte så mycket mer än så.

– Jag har hört att det varit något tillslag. Några flerdetaljer har inte jag, säger hon till Nyheter24.

Marcin de Kaminski är nätforskare, och han säger att det ärsvårt att spekulera i vad målet varit för polisen denna gång.

– PRQ är en kända för att vara värd för saker som ingenannan vill vara värd för, och inte ställa några frågor. Det har pratats omforum för pedofiler, tjetjenska rebellsajter, fildelningssidor och nätdroger.Det kan vara vilken som helst av dem som är måltavla. Innan vi får mer info omvilka servrar det gäller vill jag inte spekulera i det, säger han till Nyheter24.

– Det stora problemet är att hela ISP:n har gått ner. I ochmed att ISP har en så central funktion i dagens internet är det här ett teckenpå hur sårbart internet är om man ger sig på knytpunkterna.

Mikael Viborg säger till Nyheter24 att serverproblemet somlett till att PRQ legat nere under dagen inte är polisens fel, utan har externaorsaker.

2006 slog polisen till mot PRQ:s kontor, då med anledning av The Pirate Bay. Det ledde då till den uppmärksammade rättegången mot fildelarsidan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.