Måndag 27 Sep
Stockholm

Här skriver tonåringar sexiga berättelser - om planeter

Bilder från Tumblr-trenden Jupitearth. Klicka dig vidare för att se fler.
1 av 6
Bilder från Tumblr-trenden Jupitearth. Klicka dig vidare för att se fler. Foto:
undefined
2 av 6
undefined. Foto:
undefined
3 av 6
undefined. Foto:
undefined
4 av 6
undefined. Foto:
undefined
5 av 6
undefined. Foto:
undefined
6 av 6
undefined. Foto:

En komet slog ned på Jupiter, och undvek därmed att förstöra livet på jorden. Nu tackar Tumblr-användare - genom att skriva kärlekshistorier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

VINTERGATAN. Vet du om att en intergalaktisk kärlekshistoria pågår i detta nu? Nej, jag menar inte Star Wars (det var ju i en fjärran galax för länge, länge sedan), utan här, i vårt eget solsystem. Det handlar om den heta romans mellan Jupiter och jorden som pågått i några veckor.

Om du inte hört talas om de spirande rymdkänslorna är det inte konstigt. De har mest beskrivits på bloggcommunityt Tumblr.

Idén om den planetära kopulationen föddes i mitten av september, då en amatörastronom lyckades fånga ett kometnedslag i Jupiter på film. Det var bara ett två sekunder långt klipp där en liten vit ljusglimt flammade upp, men det fångade vetenskapsvärldens intresse eftersom dylika ögonblick sällan fångas på film.

Insikten som slog forskarna därefter var ännu mer dramatisk. Alan Boyle, astronomiskribent för NBC News, beskrev den i dagarna efter smällen.

”Astronomer misstänker att Jupiters gravitationskraft fungerar som en kosmisk sköld, som suger upp de inkommande objekt som hade haft en betydligt dödligare effekt om de träffade vår planet. Vissa forskare går så långt som att säga att liv på jorden inte hade uppstått om det inte vore för Jupiter.”

Kontentan är alltså att Jupiter kan ha räddat jordens liv. Och en målgrupp som inte kan motstå den här sortens blådramatiska romanspremiss, det är blogganvändarna på Tumblr.

De trånande ungdomarna där har många gånger förut parat ihop såväl fiktiva som existerande personer i ultimata kärlekspar, till exempel Harry Potter med Hermione Granger och krigarprinsessan Xena med hennes sidekick Gabrielle. Efter att de perfekta paren utformats skrivs det vanligen texter (så kallad fan fiction), och ritas bilder, kring hur deras historier hade kunnat se ut. Det har uppstått en hel vokabulär kring denna fan fiction, där shipping (fött ur det engelska ordet "relationship") står för själva idén att karaktärerna bildat par.

Shipping-trenden är ganska exklusiv för Tumblr, men där har den å andra sidan växt sig stor och har fans som knappast tänker på annat.

Och senaste shippingen är alltså mellan Jupiter och jorden. Tumblr-användaren bloggish var först ut med en rörande historia om hur den tyste och starka unge mannen Jupiter tog en smäll för att rädda den lilla töntiga datanörden till jord, varvid den senare måste plåstra om Jupiter. Och i denna romantiska situation uppstår självklart ljuva toner. Berättelsens sista ord - "worth a thousand burns" - blev självt föremål för fan fiction, och nya idéer kring de heta känslorna Jupiter och jorden emellan började forsa fram. Det tog bara några dagar för en samlingsblogg att startas om fenomenet, där bilder och texter nu regelbundet läggs upp. Shippen kallas Jupitearth.

Kärleken växer med avståndet, brukar man ju säga. Om Jupiter instämmer i det är i nuläget svårt att säga, men att jorden skriver under är klart som korvspad. I bildspelet ovan ser ni några av Jupitearth-trendens bästa bilder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela