Stockholm

Han lurade Anonymous - "Det är en guldgruva"

Bilden som bemöter besökaren av Myndigheterna.se
1 av 4
Bilden som bemöter besökaren av Myndigheterna.se.
Några reaktioner på sälbilden från Twitter
2 av 4
Några reaktioner på sälbilden från Twitter.
Några reaktioner på sälbilden från Facebook
3 av 4
Några reaktioner på sälbilden från Facebook.
Källkoden till Myndigheterna.se
4 av 4
Källkoden till Myndigheterna.se.

DDoS-attacker signerade Anonymous är på tapeten inför eftermiddagens mästarprov. Men alla är inte bekymrade över att bli måltavlor.


Läs mer
Dessa sajter kan också släckas

www.gotahovratt.se
www.polisen.se
www.socialstyrelsen.se
www.forsvarsmakten.se
www.antipiratbyran.se
www.domstol.se
www.fra.se
www.sverige.se
www.sweden.se
www.kriminalvarden.se
www.riksdagen.se
www.regeringen.se
www.sweden.gov.se
www.sakerhetspolisen.se
www.säpo.se
www.securityservice.se

ANONYMOUS. Polisen, svenska domstolsväsendet, Antipiratbyrån och FRA.Det är exempel på vilka som hamnat i Anonymous sikte under den senaste veckansvåg av DDoS-attacker. Men på listan över måltavlor för överlastningsattackerna hittarman också mer otippade kandidater. Spray.se var till exempel i början av offensiven utpekatsom mål, och två sidor som bara refererar till Säpos officiella hemsida och isig inte spelar någon viktig roll finns ännu med.

Ja, och Myndigheterna.se förstås. Sidan, som ägs aventreprenören Jonas Lejon, har inte en centimeters koppling till någotofficiellt eller statligt i överhuvudtaget. Ändå är det fortfarande utpekad somett av Anonymous mål – i en lista som i dag återpublicerats hos såväl Aftonbladet som Svenska Dagbladet. I det senaste utspelet som en självutnämndAnonymous-företrädare gjort radas den också upp.

– Mitt företag sysslar bland annat med att köpa och säljadomännamn med potential. Dessutom utvecklar vi ibland tjänster till domännamnensom vi också säljer. Här hade jag någon idé om något som hade med myndigheteratt göra, men än så länge har det inte utvecklats till något särskilt, berättar Jonas Lejon förNyheter24.

Under den första vågen av attacker, på tisdagen, upplysteshan av Nyheter24 om att Myndigheterna.se var en av måltavlorna. Lejon loggade inoch kunde konstatera att hans sida fått ”en jäkla massa trafik” från den förstafilmen signerad Anonymous, som i sin tur uppmärksammades av flera storatidningar.

– Eftersom jag inte använder den sidan alls kunde jag ju göranågot roligt av det hela. Så jag lade upp bild på säl. Därefter tänkte jag attjag skulle dra nytta av situationen, så jag kopplade domänen till enFacebook-sida. Det är jättebra, nu har jag en stor grupp av fans till den dagenjag säljer sidan.

Trots hög trafikbelastning och flera intrångsförsök – somenligt Lejon utförts på en rätt låg nivå – har Myndigheterna.se till skillnadfrån till exempel riksbankens och regeringens hemsidor aldrig gått ner förräkning. Det beror på att Jonas Lejon kopplat det till en sorts backup, ett såkallat anycast-nätverk.

– Det är den enda sajten på listan som vart uppe hela tidengenom detta, berättar han och skrattar.

"Worlds best hack ever"

Sidan, som nu alltså bara består av en sälbild och enFacebook-länk, har delats ivrigt i olika chattrum där den nya och ungabesättningen på svenska Anonymous hänger. ”Hacked”, twittrade @AnonswedenInfo iveckan om sidan. ”Worlds best hack ever”, skrev en annan på ett Facebook-eventkopplat till attackerna. Än i dag cirkulerar länkar till sidan.

Nyheter24 har under de senaste dygnen fått fleratriumfatoriska tipsmejl om hur vanställd sidan är, vars avsändare uppenbarligenär helt omedvetna om vem som i själva verket legat bakom ”hacket”. Jonas Lejonhar till och med lagt in en hint i sidans källkod, något som alla kan granskamed ett enkelt högerklick: ”No, this is not a defacement”.

– Det här visar lite på att man inte har full koll på vilkasajter man angriper. Det har med bristande källkritik att göra. Men det här är braför min business. Det är en guldgruva ur sökmotoroptimeringshänseende, och jagär glad att jag är med på listan, säger han.

Är du orolig för eftermiddagens planerade storattack?

– Nej, det är jag inte. Det känns som att jag är en rätt liten aktör, som intehar så jättemycket att förlora. Om sajten skulle gå ner eller bli hackad spelardet inte så jättestor roll för mig.

Om man ska döma av det första dygnet av attacker behöverinte heller Jonas Lejon vara särskilt orolig. Då mottog hans sida 61 000 anrop,vilket han säger inte är mycket alls. I eftermiddag klockan 14.30 är nästastora attack utlyst, och flera självutnämnda företrädare för Anonymous har sagtatt den kommer bli ”historisk”. Det återstår att se om den privata och ofärdigasidan Myndigheterna.se till slut kommer stupa för aktivisternas vrede.

UPPDATERING KL 14.20: Vid lunchtid på tisdagen tog Jonas Lejon ner sidan Myndigheter.se. Han kommenterar saken i sms till Nyheter24:

- Inte roligt längre. Vill inte att andra ska bli drabbade.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.