Uppe till höger: Riksbankens hemsida som ligger nere.
1 av 4
Uppe till höger: Riksbankens hemsida som ligger nere. - Foto: Montage
Riksbankens hemsida.
2 av 4
Riksbankens hemsida.
Säkerhetspolisens hemsida
3 av 4
Säkerhetspolisens hemsida
Riksdagen: "Just nu är det störningar på webbplatsen, och vi arbetar för att lösa problemet."
4 av 4
Riksdagen: "Just nu är det störningar på webbplatsen, och vi arbetar för att lösa problemet."

Förvirring och bakslag präglar Anonymous-attacker

Attacken som individer under Anonymous-flagg utlyste till fredagen har inletts.


INTERNET. Klockan 14.30 inleddes den attack som självutnämndaAnonymous-företrädare utlyst, och beskrivit som den ”största i historien”. Redan 40minuter tidigare hade DDoS-attacker smygstartats mot Säpo, och vid lunchtid på fredagen växlade säkerhetspolisens hemsida mellan att fungera och ligga nere. Samma sak med Sveriges officiella hemsidor, sverige.se ochsweden.se. Senare gick även domstol.se, svea.se och gotahovratt.se ner.

Håkan Sonesson, säkerhetsspecialist för Sveriges domstolar säger att deras rutiner nu återaktiveras.

– Vi samlar den gruppen vi har som jobbar med den här frågan. Det återstår att se om det här är en mer bestämd attack som Anonymous ju har hävdat att det ska vara. Troligtvis är det så, berättar han för Nyheter24.

På Säpo säger pressavdelningens Sara Kvarnström till Nyheter24.

– Den ligger både uppe och nere, vi uttalar oss inte angående hur vi arbetar med detta. Vi ser en ökad aktivitet, och det kan innebära att det påverkar sajtens innehåll.

I chattrummen där diskussionerna kring attackerna förs rådde vid lunchtid förvirring kring var och hur man ska slå till. Vid 14.40 verkade så den server där chattrummen för diskussion och planering av attackerna fördes själv utsättas för serverproblem, varpå den blev otillgänglig.

Vid 15-tiden på eftermiddagen gick en person under signaturen Hilux Anon, värd för det Facebook-event där attackerna planerats, ut med att han gav upp. Han skriver att risken känns för stor för att han ska vilja fortsätta, och att han inte vill att hans identitet ska komma ut. Detta efter att en annan grupp, som också säger sig gå under Anonymous-flagg, uttalat sitt missnöje med DDoS-attackerna.

Han säger dock att han inte planerar stoppa andra som vill fortsätta med attackerna.

– Anledningen till att jag ger upp är att veteraner från Anonymous har hotat med att ge ut identiter på de som har varit delaktiga i den här operationen. Och jag vill inte att min identiet ska spridas på internet och sedan via nyheter, och bli totalt utskämd och även kanske bli gripen utav polisen, berättar han för Nyheter24.

Hur tror du det här påverkar resten av operationen?

– Visst, folk blir självklart chockade och kanske lite ledsna också. Samtidigt finns det säkert också de tycker jag är en liten tönt som ger upp. Men jag tror ändå folk kommer att fortsätta operationen. Vi gör både detta för Julian Assange och för att de gjorde ett tillslag emot PRQ:s servrar, och släckte ner bland annat Tankafetasts servrar.

Vid 15.30-tiden var, med några få undantag, alla de sidor som pekats ut som mål tillgängliga igen. Även chattrummen där attackerna hade diskuterats blev då tillgängliga igen.

Riksdagen.se drabbades vid 16-tiden fortfarande av störningar och Maria Skuldt, pressekreterare vid Riksdagsförvaltningen sade att man jobbade på att hålla sajten vid liv.

– Vi ser en ökad aktivitet och hög belastning just nu, men mestadels har vi lyckats hålla sidan uppe, säger hon. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.