Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anonymous-attackerna helt avblåsta

Den Anonymous-symbol som rörelsen blivit känd under i veckan.
1 av 3

Den Anonymous-symbol som rörelsen blivit känd under i veckan.

Christopher Kullenberg.
2 av 3

Christopher Kullenberg.

Användarna i chattkanalerna som desperat ber andra att sluta.
3 av 3

Användarna i chattkanalerna som desperat ber andra att sluta.

Nyheter | 05/10/2012 20:41

Nu är det slut på nätattacker för den här gången. Åtminstone om man ska tro chattrummen där de planerades.

INTERNET. DDoS-attacker signerade svenska företrädare för Anonymous har varit uppe på löpsedlarna de senaste dagarna, allt sedan polisen slog till mot webbhotellet PRQ samtidigt som torrentsidan The Pirate Bay försvann från internet i måndags. Men nu är det slut på historien, åtminstone vad attackerna från just dessa gossar gäller. 

"DETTA ÄR ETT KUNGÖRANDE FRÅN ANONYMOUS: DDoS-attackerna är inte längre sanktionerade av de ursprungliga operatörerna. Snälla, sluta upp med dessa galenskaper. Attacken har blivit kapad av en hög ungar. Avsluta operationen och återvänd till era positioner. Ni riskerar liv i andra, pågående, operationer."

Så står det att läsa i de chattkanaler där attackerna tidigare planerats och diskuterats. Andra kanaler har blivit satta på "mute", ett läge där endast operatörerna kan skriva med varandra. Facebook-eventet för attacken har dessutom raderats, efter att värden som Nyheter24 rapporterade drog sig ur tidigare i dag. Alla de hemsidor som blivit beskrivna som måltavlor är, med undantag för ett fåtal, uppe igen och fungerar perfekt. Attackerna som skulle bli "historiens största" är, av allt att döma, över.

–  Ja, desom varit aktiva i veckan har nu helt blåst av. De är antingen rädda för polisen, eller så har de blivit hotade av mer erfarna anons. För själva är de verkligen inte erfarna, säger nätaktivisten, forskaren och författaren Christopher Kullenberg till Nyheter24

Han har följt attackerna under veckan, och utesluter inte att en uppföljning så småningom kommer.

– Särskilt om nån åker fast, eller råkar illa ut, till följd av det här. Den här sortens historia är en sådan som trappar upp och hetsar upp sig själv.

"Central röst med makt"

Kullenberg säger att det faktum att värden för Facebook-eventet, Hilux Anons, drog sig ur kan ha varit katastrofalt för resten av de inblandade i attackvågen. Det beror på att Anonymous, trots att det brukar beskrivas som ett hierarkibefriat nätverk, faktisk har massor av maktstrukturer.

– Operatörerna, de som driver själva chattrummen, brukar ha anseende hos resten av chattanvändarna. Ungefär på samma sätt som några av de största Anonymous-twittrarna har det - de är centrala röster med mycket makt över horderna. När operatörerna drar sig ur ett projekt dör det oftast rätt snabbt.

Det har enligt Kullenberg mest varit skolungdomar inblandade i dessa attacker. De har läst om det i tidningen, och sedan använt håltimmen till att DDoS-attackera riksbankens hemsida i stället för att dricka läsk. De saknar enligt Kullenberg inte bara erfarenheten och det tekniska kunnandet, utan även den politiska udden.

– Anonymousframstår ofta som hårdföra, men ändå finns det globalt en slags problematiserandehållning. Man har varit, och är fortfarande, mycket politiskt medvetna till exempel under den arabiska våren. Det här är människor som intekommit in på det bredare politiska spåret.

Hur ser Anonymous internationellt på denna insats?

– Det är väldigt fördömande. Det här kommer bli det främsta argumentet förde som vill kapprusta i cyberkrig. Man kommer säga "tänk på oktober 2012, då slogs myndigheter ut" och därmed rättfärdiga inskränkningar i nätfriheten. Nästanalla inser det, utom de galna svenska tonåringarna. Jag har inte sett en endaledande Anonymous-grupp som tyckt det här har varit bra, och när till och med Anonymous säger att denhär typen av attacker är dåliga - då har det gått långt.

Medierapporteringen har varit en av de största skälen bakom hur stor veckans attackvåg blivit, säger Kullenberg. Han har viss förståelse, eftersom detta är komplicerade områden som alla inte kan vara experter på, men tycker ändå att budskapet som skickats ut är "Sverige är i krig".

– Det blåste upp attackerna, och beskrev dem somstörre. Det är också den stora anledningen till att det rekryterades så många nya aktivister. Kids dök upp som hade läst Aftonbladets crash course i hur man hackar, och frågade typ "hur görjag, vad är en VPN, strunt samma - kan ni inte ta ner min skolas hemsida?" De somdeltog hade ingen koll, de visste inte vad en DDoS-attack var. De nyrekryteringarna var en direkt konsekvens avmediebilden.

Nu hoppas Christopher Kullenberg att media fått en mer nyanserad bild av Anonymous, och att vi i framtiden inte längre bara ska betrakta dem som arga unga hackare.

– Om medierapporteringen är dålig gynnar det Anonymous, som lever på att bli betraktade som galningar på internet. Om däremot media börjar diskutera de politiska idéerna, vad som ligger bakom deras handlingar och vadsom ger dem rätten att blockera andras hemsidor – helt enkelt kritisera Anonymous som politiskrörelse - då tvingar man dem svara på frågor som många inte har något svarpå. Det kan dessutom leda till attungdomarna som nu fick upp ögonen för Anonymous också kan lära sig något om politiken bakom.