En inzoomad bild av den lilla prylen under Curiosity
1 av 4
En inzoomad bild av den lilla prylen under Curiosity
En tydligare bild, tagen av roverns "chemcam"
2 av 4
En tydligare bild, tagen av roverns "chemcam"
2008 ramlade en skruv, och fotograferades sen, av Phoenix
3 av 4
2008 ramlade en skruv, och fotograferades sen, av Phoenix
En animering av hur Curiosity ser ut "in action" på Mars
4 av 4
En animering av hur Curiosity ser ut "in action" på Mars - Foto: Scanpix

Curiosity hittar något (som inte är en tråkig sten) på Mars

En liten metalliskt glänsande pryl bland småstenarna på Mars yta försätter nu hela uppdraget i pausläge.


RYMDEN. Antingen har Curiosity redan börjat falla i bitar, eller så har någon tappat sin tändare på Mars. Något silvrigt i storleken 4,5 gånger 7 centimeter ligger åtminstone i gruset vid Mars-roverns hjul, och på grund av det är nu uppdraget tills vidare pausat, enligt Universe Today.

En del av Curiositys uppdrag på Mars är att plocka upp och analysera jorden från marken på planeten. Den 7 oktober skopades den första laddningen sand upp, i en mängd ungefär motsvarande en tesked, och skakades sedan om. Operationen filmades naturligtvis.

 

Det var efter sandanalysen som man upptäckte att ett litet silverfärgad objekt liggandes strax under rovern också fångats på film. Eftersom det kan röra sig om något som trillat av från Curiositys robotarm tog man beslutet att tills vidare avhålla sig från att använda den. Det innebär att uppdraget står mer eller mindre stilla för närvarande.

Det är inte första gången en oväntad pryl av misstänkt mänskligt snitt dykt upp i vägen för våra tekniska Marsresenärer. 2004 hittade rovern Opportunity en mystisk makaronartad formation i en sten, samma år spanade den in något format som kaninöron som svajade i vinden och 2008 föll en skruv av Phoenixlandaren för att sedan fotograferas av densamma.

Det främsta uppdraget för Curiosity, som kostat kring 2,5 miljarder dollar att genomföra, är att leta tecken på vatten och försöka avgöra om förutsättningar för liv någonsin funnnits på Mars. I slutet av september kom beskedet att vatten har flutit på Mars, och nu fokuserar man på att granska sanden och jorden. Men till och med att man klurat ut vad den lilla silvriga prylen på marken under Curiosity faktiskt är står det alltså stilla.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!