"David Rose", den CP-skadade twittraren som visade sig vara fejk
1 av 8
"David Rose", den CP-skadade twittraren som visade sig vara fejk
"David Roses" blogg och det sista avskedsinlägget
2 av 8
"David Roses" blogg och det sista avskedsinlägget
David Rose hade ett aktivt Twitter-konto med över 10 000 followers mot slutet
3 av 8
David Rose hade ett aktivt Twitter-konto med över 10 000 followers mot slutet
En av hans nyfunna nätvänner, Sarah Hill
4 av 8
En av hans nyfunna nätvänner, Sarah Hill
Erin Willet skickade ofta vänliga och glada hälsningar till "David"
5 av 8
Erin Willet skickade ofta vänliga och glada hälsningar till "David"
Norska TV2 skrev en artikel om "David"
6 av 8
Norska TV2 skrev en artikel om "David"
I själva verket föreställde bilden på "David" en Hunter Dunn, här hans Facebook-profil
7 av 8
I själva verket föreställde bilden på "David" en Hunter Dunn, här hans Facebook-profil
Erkännandet kom i en kommentar till blogginlägget som avslöjade bluffen
8 av 8
Erkännandet kom i en kommentar till blogginlägget som avslöjade bluffen

Han berörde hundratusentals - visar sig nu vara bluff

Historian om den CP-skadade 24-åringen berörde alla som fick höra den. Men nu visar den sig vara en intrikat bluff som pågått i åratal.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

INTERNET. Hade du läst en blogg som drevs av en handikappad döv ungman, som tagit sina erfarenheter av att vara en av samhällets kanske mestoturliga personer och omvandlat dem till vettiga, ja nästan visa, tankar, skämtoch idéer?

Om du hade gjort det, och under åratal följt hans liv, inte bara via bloggen utan också Twitter och Facebook, hade du då blivit djupt berördom han helt oväntat en vacker dag fick andningsbesvär och dog?

Slutligen, hur hade du reagerat om det därefter visade sig att han var påhittad och aldrig funnits?

"Dave on Wheels"

Frågorna är faktiskt aktuella. I början av oktober fick dennystartade bloggen ”Dave on Wheels” tillhörande 24-årige David Rose, döv ochdrabbad av cerebral pares (också känt som CP), ett enormt genombrott på nätet. Hansvarma humor och glada sätt att se på livet, trots motgångarna i hans sjukdomar,charmade hundratusentals personer. Så här kommenterade han till exempel denförsta debatten mellan president Obama och Mitt Romney:

"Jag inser attdet inte spelar någon roll vem som vann debatten, eftersom människor kommerfortsätta vara goda vem som än blir president. Allt handlar om att ni och jagtillsammans måste arbeta för att få världen till en bättre plats, och intenågon gammal gubbe som iklädd kostym står vid ett podium"

David Rose hade drivit sin blogg sedan augusti i år, och den8 oktober upptäcktes den av John Resig, grundare och skribent påunderhållningssidan The Chive. Han skrev ett inlägg med bilder på David, länkade till hans Twitter, och därefter gick followerantalet för David Rose upp från etttiotal till nästan 10 000 på bara några timmar. Tipset hade han fått avtwittrarna Erin Willet och Sarah Hill, som i sin tur hade följt David Roses liv via sociala medier länge.

Insjuknar i lunginflammation

Men samma dag blev David drastiskt sjuk i lunginflammation,och åkte in till sjukhus. Hans nyvunna nätvänner, inklusive Erin Willet och SarahHill, kunde oroligt följa händelseförloppet via Davids syster, Nichole Rose,som också fanns på Twitter.

David hade fått andningsbesvär, blev gradvis sämre underdagarna som följde och gled så småningom in i koma. På torsdagskvällen kom beskedetsom alla hade fruktat: David Rose hade dött. Efter sig lämnade han ettblogginlägg, daterat till den 11 oktober, som han hade förberett några dagar dessförinnan.

Om ni läser det härså finns jag nog inte kvar, så här är några som jag vill tacka och säga någraord till”, inleddes det och följdes av en rad tack till vänner, familj ochbekanta via nätet, däribland både Erin och Sarah.

Ni är alla unika!Älska och få varandra att le, för ett gott skämt är alltid bra medicin!Ansträng er för att alla omkring er alltid ska ha ett leende på ansikte, okej?Gör alltid det rätta. Alltid! Men förlåt er själva om ni glömmer bort detibland.

Bortgången blir nyhet

Nyheten om Davids bortgång, de vackra tankarna han lämnatefter sig och hur mycket mod en så ung och olycksdrabbad person kan visa spredssnabbt över hela internet. Nästan 1 000 personer kommenterade avskedsinlägget,kändisar som Perez Hilton och Kim Kardashian hyllade honom, och bland detiotals medier som rapporterade om saken återfanns vår norsk granne TV2. Alla var lika berörda av Davids öde.

Så också twittraren Kristi-Anne, bosatti British Columbia. Hon hade inte känt till David förrän morgonen efter hansdöd, då en bestört vän hade berättat för henne om det hela.

När Kristi-Anne gick igenom historien närmare tyckte hondock något verkade skumt. Både cerebral pares och dövhet? Det måste varaovanligt. Och hur kunde han twittra så mycket, trots tillståndet han befann sigi?

Plötsligt kändes alltkonstigt. Eftersom jag är en hyfsat effektiv ’nätdetektiv’ tänkte jag ge mig påatt motbevisa min magkänsla. Som jag förklarar i mitt mejl till Chive laddadejag upp bilderna på David till Google, och försökte se om de fanns någonannanstans på nätet. Det här är vad jag hittade,” berättar hon iinledningen av blogginlägget Dave on Wheels Exposed: The Twist You Never Expected, daterat till den 15 oktober.

"David" - en bluff

Vad hon kunde konstatera var att den 24-årige livsgladakille som alla trott dött i lunginflammation sannolikt aldrig ens existerat.

Den förlamade ”David Rose” hade enligt egen uppgift använtögonstyrningsteknik från företaget Tobii för att skriva sina tweets ochblogginlägg, men appen Tweetdeck som han också använt fungerar intetillsammans med Tobii. Dessutom visade sig bilderna på ”David Rose” i självaverket komma från en gammal nyhetsartikel om Hunter Dunn, en rullstolsbunden 27-åring från Virginia.

Hon mejlade sin upptäckt till John Resig på The Chive, somblev orolig och frågade ”David Roses” två nätvänner, Erin Willet och SarahHill, om de någonsin träffat David eller hans syster Nichole. Det hade de intelyckats göra, trots att de till och med åkt ner till Los Angeles för att gå påhans begravning. John Resig granskade saken vidare och upptäckte att ingen iLos Angeles-området vid namn David Rose hade dött den dagen han skulle ha gjortdet.

Bestörta reaktioner

Folket på The Chive var, precis som Erin Willet och SarahHill, bestörta. Vem hade låtsats vara deras nära vän? Vem hade låtsats varahans syster (som både Erin och Sarah hade haft intensiv privat kontakt medunder en lång period)? 

”David Rose” hade twittrat i två år och funnits påFacebook sedan 2007 – vem hade varit så fullkomligt besatt i den påhittadekaraktären att hen orkat hålla ut i så många år?

Sanningen kom i går morse fram i en kommentar tillKristi-Annes blogginlägg. En person som skrev under namnet ”Nichole Rose”,alltså den som utgav sig för att vara ”Davids” syster, steg fram och berättadehela historien. ”David Rose” var ett påhitt och hans död ett sätt att försökaförsvinna utan att förstöra historian bakom.

Jag föreställde migatt det skulle vara bättre om folks hjärtan krossades av hans bortgång, än omsanningen som innebar åratal av bortkastade konversationer och vänskaper komfram. Då skulle kontakten från förr kunnat bevaras som vackra, om än falska,minnen”, skrev personen.

Ville inspirera till bättre liv

Slutposten på "Davids" blogg var tänkt att utnyttja situationen för attinspirera människor att leva bättre liv, och vara gladare för sakerna de annarsskulle ta för givna.

Men nu när allakänner till de falska premisserna har nog den idén gått om intet. Jag hoppasatt de som blev rörda av historien fortfarande kan ta till sig vad jag skrevdär, men det verkar osannolikt. Kanske har du gjort mer skada i det att duavslöjade det här, än jag gjorde i min ursprungliga bluff”, påpekadepersonen bakom ”David” riktat till Kristi-Anne.

Vem det var som låg bakom ”David” och ”Nichole Rose”, och som i såmånga år lyckats uppehålla falska identiteter och i timslånga samtal lurahundratals personer, kommer vi kanske aldrig få veta. Den anonyma kommentaren innehöll ytterligare en ursäkt till alla som drabbats, men först beskrevs kvällen för ”Davids”död:

Jag kom hem, och grätmig i genom hela den natten. Med grät menar jag alltså att jag ylade, fälldefler tårar än jag någonsin har gjort, timme ut och timme in. Inte för att minkaraktär dött, eller för att jag var rädd att bli påkommen med vad jag gjort,utan snarare på grund av ’men vad har jag GJORT’-scenariot. Min sorg kom frånen djup ångest över den emotionella skada jag åsamkat.

"Kommer aldrig få ursäkt"

En av de som personen bakom "David" åsamkat emotionell skada är Erin Willet, vännen som tvingades inse att hon älskat någon som aldrig fanns. Och på tisdagseftermiddagen beskrev hon sina känslor i en tweet:

"Väljer den vackra vägen hem. Vill stanna en stund, känna havet... Jag antar att jag måste acceptera en ursäkt som jag aldrig kommer få."

/