Internetanvändarna i Sverige blir yngre.
1 av 3
Internetanvändarna i Sverige blir yngre. - Foto: Scanpix
Mer än varannan svensk är nu uppkopplad genom sin mobiltelefon.
2 av 3
Mer än varannan svensk är nu uppkopplad genom sin mobiltelefon. - Foto: Nati Harnik / AP / SCANPIX
Surfplattan blir också populärare. Nu finns den i var tredje barnfamiljs hem.
3 av 3
Surfplattan blir också populärare. Nu finns den i var tredje barnfamiljs hem. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Nu surfar svenska tvååringar på internet

Över hälften av svenskarna har nu tillgång till internet via mobilen men färre väljer att registrera sig på Facebook. Samtidigt börjar surfplattan bli var familjs leksak.


Svenskarna och Internet 2012

Unga och Internet

Åldersgruppen 12-20 år är mer benägna att titta/ladda ner videor, spela spel och använda sig av telefoni via Internet.

Mobilt Internet

De vanligaste aktiviteterna är att läsa om nyheter och väder, sköta e-posten, besöka sociala nätverk och se på videoklipp.

Surfplattor

Var femte svensk använder nu en surfplatta. Bland barnfamiljerna är det var tredje.

Sociala medier

Under det senaste året har den årliga ökningen av användare av sociala medier stannat upp förutom bland de yngsta.

E-handel

72 procent av befolkningen e-handlar.

Internet i arbetslivet

Allt fler arbetar hemifrån med hjälp av Internet åtminstone någon dag ibland.

Synen på Internet

Det är fler (22%) idag än 2008 (14%) som upplever att de tillbringar för mycket tid med Internet.

INTERNET. Organisationen .SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur, har i dag släppt rapporten Svenskarna och Internet 2012. Den visar att svenskarna blir allt mer mobila när det kommer till att använda Internet. Mer än varannan svensk har nämligen uppkoppling genom sin mobil.

Tvååringar surfar

Internetanvändarna blir också yngre. Störst ökning står skolbarn i låg- och mellanstadiet för. Men rapporten visar även att två av fem tvååringar har lärt sig att använda Internet.

– Vi har sett trenden med den sjunkande debutåldern för Internetanvändning under några år nu men varje år chockas man över att det kan fortsätta, säger Janne Elvelid, projektledare för Svenskarna och Internet på .SE, i ett pressmeddelande.

Kanske har det den unga åldern något att göra med att surfplattorna blivit så populära. Bland barnfamiljer använder nämligen var tredje en.

Många surfar aldrig

Däremot ökar inte längre tillgången till Internet i åldern över 18 år längre och det är fortfarande 1,2 miljoner svenskar som aldrig eller sällan sätter sig och surfar.

– Som med alla nya tekniker når man en nivå då tillväxten avtar kraftigt eller nästan stagnerar. Sverige har nått den nivån. Många av de som inte alls använder Internet idag har ett massivt ointresse som verkar svårt att vända. Trots det har vi sammantaget en tydlig stark ökning av användningen i Sverige, säger Janne Elvelid.

Fler läser kvällstidningar online

Svenskarna försöker också spara pengar genom att läsa kvällstidningar online i stället för att köpa dem i affären. Annars står sig traditionell media stark mot Internet. Något som däremot inte står sig så starkt är vissa sociala medier. Man ser nämligen inte någon speciell ökning för expansionen på Facebook eller musik- och videotittandet via Internet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.