Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flashback-moderatorns försvar

- 21/10/2012, 08:30 -
Mondobizarro på Flashback

Mondobizarro på Flashback

Han sade åt en vänstersnubbe att skärpa sig, och belönades med moderatorsskap. Nyheter24 intervjuar Flashbackaren Mondobizarro.

FLASHBACK. Sveriges största forum är, som många vet, uppbyggt av flera olikaunderforum som har var sitt ämnesområde att koncentrera sig på. Det kan varaallt ifrån serietidningar, med trådar som ”Kalle Anka har sjunkit i kvalité”,via juridik där en nystartad tråd just nu diskuterar ”lagar eller reglergällande störningar i bostaden”, till forumdelen om centralstimulantia därfrågan om hur man ”bäst fördelar 300mg MDMA” för tillfället bollas.

Varje forumdel har sina egna entusiaster, men också sinaegna poliser. De kallas moderatorer, och deras roll är att se till attFlashbacks regelverk hålls. De har befogenhet att plocka bort såväl inlägg som användare, givet att ettbrott mot reglerna begåtts. Och i forumdelarna Övriga dator- ochIT-diskussioner, Dator- och konsolspel, Länktips och Musik är det 40-nånting-årigeMondobizarro som styr och ställer. Det har han gjort sedan 2008.

"Hade fans bland moderatorerna"

– Jag hade mina fans inne bland moderatorerna. Efter att jagargumenterat mot någon vänstersnubbe som försökte få ihop folk för att starta etteget forum där de slapp bli motsagda - vilket jag tyckte var så enormt korkatatt jag var tvungen att kommentera det - så fick jag ett PM från en admin somfrågade om jag var intresserad, berättar han för Nyheter24.

Trots viss nervositet tackade han ja till erbjudandet, ochså här några år senare verkar det mesta ha fungerat bra. I flera avforumdelarna han har ansvar för, till exempel spel- och musikdelarna, ärmålsättningarna ambitiösa.

– Vi vill verkligen att dessa ska ses som inte bara ettbra alternativ till mer specialiserade forum, utan som några av de bästa iSverige, säger Mondobizarro.

"Off-topic förstör debatten"

Med den inställningen tarvas idog rensning. Den förseelsesom Mondobizarro utan konkurrens bestraffar flest skribenter för är brott mot Flashbacksnetikett-riktlinje 0.03, som förbjuder trams och off-topic. Trots att ”litesidospår i bland leder till betydligt bättre och roligare diskussioner” sägerhan att off-topic oftast förstör debatten. Varje forumdel dras å andra sidanmed sina egna nackdelar. Speldelen till exempel har en väldigt ung publik,enligt Mondobizarro.

– Det leder till att atmosfären lätt blir väldigt pubertal,eftersom det också (av uppenbara skäl) tyvärr är ganska sällsynt med tjejerdär, i alla fall som är öppna med det. De skulle troligtvis få tömma sinPM-inkorg ett par gånger om dagen om de gick ut som kvinnor.

I Flashbacks regelverk, som omfattar åttanetikett-riktlinjer och 13 regler, förbjuds bland annat personangrepp och hot,knarkhandel och spridning av datavirus samt att gå ut med vem en användareegentligen är. Om Mondobizarro fick plocka bort en regel hade han valt 1.03, hetsmot folkgrupp, som fastslår förbudet att ”hetsa eller hota med anspelning påras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuellläggning”.

– Det finns en mängd problem med den, främst det attsvenskar inte innefattas av lagen vilket känns väldigt märkligt, men jag ärlekman och ärligt talat inte mer insatt än de flesta.

Och om du fick läggatill en ny regel då?

– Oj... Jag är ju ganska liberal i grunden, och vill integärna ha fler regler så jag får nog passa på den. Regelverket som finns ärtrots allt väl genomtänkt och fungerar bra, så jag vill inte gärna ha en till.

Nästan alla tilltalade i den här intervjuserien harunderstrukit hur mycket Flashback som plats och fenomen betyder för dem. OchMondobizarro är inget undantag. För honom, som hängt här i princip på heltidsedan 2003, är det ett andra hem och en plats som samhället är i behov av. Ävenom det inte har någon egentlig makt.

– Lysande exempel på det är ju Flashback-grävarna, som haravslöjat allt från fuskande naturfotografer till förfalskade bilder på kungen.Men kan ett anonymt forum verkligen ha en roll i samhället i stort? Jag vetfaktiskt inte. Jag hoppas det, och är övertygad om att forumet kommer fortsättaväxa och utvecklas i rätt riktning, men jag skulle ännu inte säga att det är enmaktfaktor.  

Störs av porträtteringen

Men hur Flashback brukar porträtteras är något som störhonom. Han medger att forumet bebos av rasister, våldsbrukare, våldtäktsmän,skattefuskare, invandrare, pursvenskar, kvinnor, sexmissbrukare och nästanprecis allt man kan tänka sig.

– Men det beror ju inte på att forumet är någon form avsamlingsplats för en liten mängd märkliga individer utan snarare eftersom detär ett tvärsnitt av hur människor egentligen är, bakom låsta dörrar.

Verkligheten är emellertid aldrig så enkel, att det gåratt avfärda dessa människor som dödsknarkarnazister, säger Mondobizarro.

– Forumet har idag någonstans runt 600 000 konton, vilketgivetvis inte innebär att det finns så många skribenter. Många har ett ellerfler extrakonton för att ställa de pinsamma frågorna, men det förändrar ju intedet faktum att det är SAMMA människor som i ena tråden skriver om fotboll och inästa frågar om det är normalt att bli upphetsad av cykelsadlar.

Har sin fru på Flashback

Mondobizarro har en fru som också använder Flashback, undernamnet Mondobaby. Förr var de båda mycket aktiva, men Mondobaby har enligtMondobizarro nu ”gått vidare till andra projekt”. Även om hon postar i forumetibland. Mondobizarro är själv också medlem i några andra, lite mindre forum.

– Men eftersom de är så små dröjer det inte länge innan enliten klick styr diskussionerna och agendan, och även om utomstående välkomnasså är det betydligt svårare att ta sig in på ett sådant forum.

En sortstoppstyrning?

– Nja, det är fel ord, men man märker ganska fort att vissaåsikter är obekväma på en del småforum.

Finns inte alls sammarisk för att det skulle kunna hända på Flashback?

– Risken finns alltid, men jag som känner mig ganska insatti hur forumet sköts bakom kulisserna bedömer att den är väldigt liten.

Lockelsen i forumet är och förblir möjligheten till en inblicki andras vardag, en insikt i vad alla andra höll på med för konstigheter, ochhur öppna de var med det i den trygga anonymiteten. Där någonstans spelarFlashback en roll som den smutsiga verklighetens ärliga spegel. Och det ärnågot som alltid kommer behövas, resonerar Mondobizarro.

– Jag skulle säga att framtiden ser ljus ut. Jag ärövertygad om att forumet kommer finnas kvar längre än de flesta dagstidningar.