Måndag 24 Jan
Stockholm

Porrstjärnornas protest - vill slippa kondom

I det nya protestklippet mot kondomtvånget drar James Deen och Jessica Drake saker till sin absoluta spets.
1 av 7
I det nya protestklippet mot kondomtvånget drar James Deen och Jessica Drake saker till sin absoluta spets. Foto: Faksimil
En hälsoinspektör ger tummen upp till filmteamet.
2 av 7
En hälsoinspektör ger tummen upp till filmteamet. Foto: Faksimil
Regissören och de andra har skyddsdräkter på sig.
3 av 7
Regissören och de andra har skyddsdräkter på sig. Foto: Faksimil
I videon har skådespelarna skyddsmask, skyddsglasögon, och latexhandskar.
4 av 7
I videon har skådespelarna skyddsmask, skyddsglasögon, och latexhandskar. Foto: Faksimil
Delar ur Aidsstiftelsen som står bakom förslaget. Flera är före detta porrskådespelare som drabbats av könssjukdomar.
5 av 7
Delar ur Aidsstiftelsen som står bakom förslaget. Flera är före detta porrskådespelare som drabbats av könssjukdomar. Foto: Phil McCarten / AP / SCANPIX
Kondomtvånget inom porrbranschen blir en hård stridsfråga i Los Angeles.
6 av 7
Kondomtvånget inom porrbranschen blir en hård stridsfråga i Los Angeles. Foto: Damian Dovarganes / AP / SCANPIX
Jessica Drake.
7 av 7
Jessica Drake. Foto: Stella Pictures

Det är inte bara det amerikanska presidentvalet som avgörs den 6 november. I Los Angeles går en annan, minst lika hård, strid. Den handlar om porr, könssjukdomar och kondomer.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

LOS ANGELES. Ni kanske inte vet det än, men just nu pågår en stenhård kamp mellan porrindustrin i Los Angeles och stiftelsen Aids Healthcare Foundation. Den handlar om kondomer eller inte i porrfilmer men har, precis som allt annat i USA, nu lett till en diskussion om hur mycket regeringen ska lägga sig i saker och ting.

Den senaste brandfacklan i den här elden är en reklamfilm för att rösta ner "measure B", som förslaget heter. Den har gjorts av två porrstjärnor, Jessica Drake och James Deen. I klippet drar de allt till sin spets och bär bland annat skyddsmask och skyddsglasögon. "Det är ju det här som kommer att hända när regeringen lägger näsan i blöt", verkar syftet vara.

"Om ni älskar att onanera till mig - rösta nej"

Porrindustrin har också försökt påvisa hur mycket pengar den inbringar till det amerikanska folket och att kondomerna skulle leda till höjd skatt. Men även flera stora medier verkar uppenbarligen tycka att en kondomfri porr är något av en stöttepelare för staden Los Angeles. Tidningen Los Angeles Times ledarsida har uppmanat läsarna att rösta ned förslaget.

Även porrstjärnorna själva försöker få sina fans att registrera sig som väljare och rösta. Här ser vi ett exempel:


Dana DeArmond passade på att göra reklam för omröstningen i samband med Felix Baumgartners hopp från 39 kilometers höjd häromveckan:

Det finns dock en (!) porrstjärna som tydligt tagit ställning för kondomkravet - Aurora Snow. I en artikel hos The Daily Beast motiverar hon sin ståndpunkt så här:

"Att ta in något som kondomer i porren kan leda till att fantasin förstörs, eftersom ingen behöver tänka på säkerhet i fantasilandet. Men om jag var din flickvän, din syster, din mamma eller din dotter - vad hade du velat ha för lag då?", skriver hon.

Bryr sig väljarna?

Det som verkligen satte igång debatten inför höstens val var sommarens utbrott av könssjukdomar i porrbranschen. Både 2010 och 2011 stoppades alla inspelningar under en tid sedan en skådespelare smittats med HIV. Under sommaren skakades branschen av flera fall av syfilis.

Frågan är dock om väljarna i Los Angeles ens tycker att det är en viktig fråga. Enligt den erfarne politiske strategen Darry Sragow riskerar omröstningen att hamna i skymundan, och det rejält.

– Det är inte bara en fråga som är oviktig för väljarna, den är även långt ned på valsedeln, säger han till Los Angeles Times och fortsätter:

– De flesta lär tänka "det här är inte en fråga jag bryr mig eller vet så mycket om", och de kan då välja att stå över.

Den 6 november väljer amerikanarna mellan Barack Obama och Mitt Romney. Men för porrbranschen, stjärnornas fans och deras motståndare står den riktiga striden snarare mellan naken hud och latex - mellan säkerhet och fantasi.

Här är porrstjärnornas protestreklam:


Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela