Amanda Todd i sin sista Youtube-film
1 av 5
Amanda Todd i sin sista Youtube-film
Urklipp ur en utgåva av Daily Cappers PDF-magasin
2 av 5
Urklipp ur en utgåva av Daily Cappers PDF-magasin
Urklipp ur en utgåva av Daily Cappers PDF-magasin
3 av 5
Urklipp ur en utgåva av Daily Cappers PDF-magasin
Peyton, den unga tjej som ska ha blivit utpressad av Kody
4 av 5
Peyton, den unga tjej som ska ha blivit utpressad av Kody
4chans Facebook-sida
5 av 5
4chans Facebook-sida

Pedofilnätverket som krossade Amanda Todd

Amanda Todds självmord berörde miljontals. Nu har det dessutom öppnat dörren till en årsgammal historia om utpressning och pedofili på nätet.


INTERNET. I mitten av oktober begick Amanda Todd självmord. Historienhar i sin enklaste version berättats i svensk media, men anledningen till att 15-åringen efter flera år avtrakasserier såväl på som utanför internet gjorde det ofattbara och tog sittliv är oerhört mycket mer komplex. Dessutom dammar den av en gammal pedofilringpå nätet, som organiserat sig så till den grad att egna nätmagasin,nyhetsprogram och minikändisar uppstått. De kallade sig ”cappers”.

Men låt oss börja med Amanda. Vad du har hört är att hon,efter mycket tjat från en manlig vän, delade med sig med en nakenbild när honbara var tretton år gammal. Den bilden förföljde henne sedan under resten avhennes korta liv, till och med efter att hon bytt skola. Alla hade sett den. Helaberättelsen avslöjades då hon, några veckor före sin för tidiga död, lade uppen Youtube-film där hon med lappar beskrev sin historia.

Tack vare skribenterna Kevin Morris på The Daily Dot och Patrick McGuire på Vice Magazine, som på var sitt håll lagt ner långa och jobbiga timmar på att rota i nätetssmutsigaste hörn, visar det sig nu att hon bara var en i raden av offer för denhär sortens sexuella utnyttjanden. Den sjuka och hemska historia som följer ärvad de upptäckt.

Webkamerornas paradis

Amanda Todd hängde av allt att döma, redan när hon var kringtolv år, på olika sidor där chattande med webkameror erbjöds. Det finns många -exempelvis BlogTVTinychat och Stickam - som ofta ärdirekt riktade mot unga tonåringar och erbjuder dem en möjlighet attvideochatta med varandra. Chattarna är dels uppbyggda för att en person skakunna ”hålla hov”, och visa bilderna från sin webkamera för hundratals personersamtidigt, men de ger också möjlighet till privata chatter mellan allt från tvåtill 16-20 personer samtidigt, alla med sina webkameror påslagna.

Den höga koncentrationen av ungdomar, och den för ålderntypiska lusten att få uppmärksamhet, ledde till att dessa kanalerpopulariserades även bland äldre målgrupper. Kort sagt: många klädde av signakna eller onanerade framför kamera, och sidorna blev (och blir än i dag) oftafokus för äldre personer med pedo- och hebefila drag.

En metodik utvecklades här, kring 2010, för att kunna pressadessa unga tonåringar på så många nakenbilder som möjligt. Man började med attlova flickan eller pojken ifråga att man inte spelade in någonting, varpå manbad dem att visa sig nakna. Ibland gick det, ibland gick det inte. Om det gick,och man fick se en minderårig person onanera eller visa sig naken, så kalladesdet för en ”win”. Man såg då snabbt till att göra skärmavbildningar – screencaps, på engelska – av händelseförloppet. Härifrån kommer det självpåtagnasmeknamnet cappers.

"Cappers"

Skärmavbildningarna hade flera fördelar, och inte bara attman snabbt kunde samla på sig ett stort lager av dem för ”senare bruk”. Nej,dessa bilder användes också för att i ett senare skede utpressa den tonåring deföreställde. Om de inte återigen klädde av sig i chattrummen skulle man skicka deredan befintliga nakenbilderna till alla de kände, deras föräldrar, syskon ochklasskamrater, via Facebook. De skulle bli för evigt skambelagda som slamporoch uppmärksamhetshoror. Och det här är vad som hände med Amanda Todd.

Två år efter att hon gjort sina ödesdigra misstag ichattrummen tog hon livet av sig, och vi är återigen i nutiden. Strax efter atthennes självmord blev känt grep en New Jersey-baserad avgrening av det löstsammansatta hackernätverket Anonymous in, och presenterade personuppgiftertillhörande 19-åringen Kody Maxson. Han presenterades dock då som en 32-åring,ansvarig för trakasserierna av Amanda Todd och i förlängningen personen somfick henne att ta sitt liv.

I några dagar var det oklart vem Maxson var, och om han ensfanns, fram tills CTV News hittade honom. Han var då på väg ut ur en domstolsbyggnad i Surrey, en förstadtill Vancouver i Kanada, där han enligt CTV News stod åtalad för ”sexuellaövergrepp mot en minderårig i ett fall som inte är relaterat till Todd”. Hansade sig då ha känt Todd, men att han inte hade något med hennes självmord attgöra. I stället skulle han ha stöttat henne, och motarbetat den verkligeförövaren: en capper som kallade sig Viper.

Kody och Viper

Här måste vi återvända till 2010. För då figurerade nämligenViper och Kody Maxson i samma cappergäng. Det vet vi eftersom deras egennyhetskanal – en serie av filmklipp, upplagda på bl.a. Youtube och denbarnporrsanklagade porrsidan Motherless, under namnet The Daily Capper - vid olika tillfällen omtalat dem. Dessutom dyker Viper upp i kretsens informella magasin, en bisarrt redigerad ihopklippning av bilder och text,också den med titeln The Daily Capper.

The Daily Capper, både i sin form som rörlig bild ochPDF-magasin, är värd en paus för eftertanke. Det här är alltså en sorts oklartmediehus, som pro bono bevakar och rapporterar om vardagen för en liten grupputpressande onanister med pedofila drag. PDF-magasinet, som kom ut i trenummer, innehåller allt från skvaller om vilka som visat vad i vilka chattrumtill små ”testa dig själv”-frågesporter och egna serier. Filmklippsserien, somfinns i ett dussintal avsnitt och är uppbyggd av stillbilder från ett amerikanskt barnprogram,går ut på att en tecknad nyhetsuppläsare med datorgenerad röst läser uppspefullt formulerade nyheter om nya och gamla bekantskaper i chattrummen.Dessutom delas där priset ”Årets Utpressare” ut till den som mest framgångsriktfått fram nakenbilder – en utmärkelse som 2010 gick till Kody Maxson. Han fick den symboliska statyetten, en bild på en webkamera i guld, i enceremoni som påannonserades så här samma kväll:

I ett avsnitt av The Daily Capper, från december 2010, diskuteras relationen mellan Kody Maxson och signaturen Viper. Detta skerprecis efter att en annan mycket ung tjej, Peyton, talat ut i ett chattrum omutpressningen som Kody ska ha utsatt henne för (se från 03.46 här).

Många har sagt attViper alltid fungerat som en förebild för Peytons utpressare, Kody1206. Detverkar också som att Kody arbetar för att bli ’Årets Utpressare’ genom att visaupp nakenbilder på Peyton på BlogTV

Capper-konflikten

En tredje capper, under namnen r0, r0ra och izq, dyker här upp.På bilder och filmer som cirkulerar har han explicit cybersex med Peyton, och detvå verkar ha någon sorts relation med varandra. Dessutom sägs det i ettavsnitt av The Daily Capper från december 2010 att r0 ligger i konflikt med Viper, eftersom de konkurrerar om vem ska vinnaett pris utlyst av nyhetskanalen. I ljuset av detta tillåter sig PatrickMcGuire på Vice att spekulera:

Kody1206, alltså KodyMaxson, har enligt flera källor utpressat Peyton. Viper, som Kody nu i mediabeskyller för att ligga bakom Amanda Todds självmord, beskrevs förut av DailyCapper som hans förebild. Med tanke på r0:s förhållande till Peyton behövsingen vild fantasi för att tänka sig en situation där r0 pekar ut Kody somansvarig för Amanda Todds självmord, som hämnd för att han en gång utpressadePeyton. Kody kan då i panik ha pekat ut Viper som skyldig i stället.

Ovanstående är spekulationer. Väldigt mycket ärspekulationer. Ingen vet vem som ligger bakom The Daily Cappers båda utgåvor, vad Kody Maxson egentligen gjort, hur många som ingick i nätverket, vem Viper är eller om han ens existerar iannan form än som smeknamn på nätet. Stabila fakta kring vem som gjort vad icapperkretsarna är sällsynta – men Amanda Todd fanns där. Hon omnämns i två avsnitt av The Daily Capper från december 2010, och det var sannolikt här hon visadesig naken – något som skulle följa henne fram till självmordet.

Nätet och dess kvinnohat

Patrick McGuire avslutar sin bevakning av capper-nätverket med att kritisera rättssystemet för att inte agera på, och media för att inte förstå, det som händer på dessa platser i nätets undervegetation. Han får medhåll från Daily Dot-skribenten Kevin Morris, som efter att han noterar att alla de platser som förut befolkades av cappers nu står gapande tomma och inaktiva frågar sig var de lurpassar på sina offer nu. 

Om jag skulle tillfoga något skulle det handla om den allt annat överskuggande misogynin som drabbar en så fort man tassar ut på nätet. Ännu flera dagar efter att Amanda Todds självmord hade skapat internationella rubriker ägnade sig nämligen nätanslagstavlan 4chans Facebook-sida åt att lägga ut bilder och texter som kritiserade henne och hennes livsstil. En bild föreställde Felix Baumgarten, och pryddes av informationen att han minsann slagit ett flertal världsrekord men folk ändå "hellre pratade om en död brud som inte gjort något för mänskligheten". 

"Ingen vill läsa dina idiotiska kommentarer"

ett långt textinlägg påpekade sidans okända administratör att hon också legat med ett flertal män och frivilligt visat sig naken på nätet. Och när man läser det fortsatta resonemanget slår det en hur djupt inpräntat nätets äta-eller-ätas-system är, hur hårt det drabbar de som är som svagast och kanske framför allt - hur utsatta kvinnor och flickor är när de står för vilka de är där ute:

"Vad för sorts budskap skickar vi ut till lättpåverkade tonåringar när vi ger tusentals likes på en Facebook-sida, sympati och uppmärksamhet till någon som tagit livet av sig? Om du har någon sorts respekt för framtiden borde du fundera över din moral. Och om dina känslor är alldeles för förvirrade, och du saknar all vett och sans, då borde du helt enkelt lämna internet. Ingen vill läsa dina idiotiska kommentarer och känslofyllda haranger".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Milei slutar resa med reguljärflyg

10 000 liter mjölk läckte vid E6

Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

1 timme sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

2 timmar sedan
USA ska införa nya sanktioner mot Irans robot- och drönarprogram och räknar med att dess allierade följer efter, meddelar Vita huset.

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

2 timmar sedan
Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.