Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1656
reaktioner idag

Moder Jord och Hare Krishna - möt miniguden "Död o återfödd"

Nyheter24:s intervjuserie Flashback Talks går vidare med Död o återfödd - som vill övertyga dig om att jorden är universums mittpunkt.

Död o återfödds profilbild samt en symbolisk bild för reinkarnation

Död o återfödds profilbild samt en symbolisk bild för reinkarnation

Död o återfödd på Flashback

Död o återfödd på Flashback

FLASHBACK. På Sveriges största forum ryms diskussioner i en enorm mängd ämnen. Det finns 141 forumdelar som i ämnesval sträcker sig från organiserad brottslighet och EU till extremsport och modeaccessoarer. Knappt någon idé kommer undan en nitisk faktagranskning och påhopp från meningsmotståndare, och du kan inte räkna med att framföra en tanke utan att få den sågad vid tånaglarna. Eller som användaren Död o återfödd beskriver det:

– Flashback är som ett stort dignande smörgåsbord, med smaker i alla riktningar och nyanser. Intellektens givande och tagande, ett intellektuellt knytkalas.

Skönt då att det finns vissa fakta som alla människor ändå är överens om, eller hur? Till exempel basal kosmologi, att vår jord tillsammans med planeter som Merkurius och Venus snurrar runt solen någonstans i utkanten av ett ständigt expanderande universum. Det måste väl ändå alla kunna skriva under på?

Moder Jord central i universum

Ha! Släpp sargen och kom in i matchen, din naiva fåne. Död o återfödd - som identifierar sig som minigud - har i åratal drivit tesen att jorden, Moder Jord, som han kallar den, är stationär i mitten av universum, att Merkurius och Venus är dess månar och att solen och allt annat cirkulerar kring den.

Nyss släppte han dessutom, exklusivt för Flashback, en sammanfattning av sin stora kosmologiska avhandling om saken. Den har tagit över 1 000 timmar att färdigställa och jag räknar till 46 000 tecken i den fjorton sidor långa texten, men han har också höga förhoppningar på dess inverkan på den vetenskapliga diskussionen i Sverige och världen.

– När folk verkligen börjar komma till insikt om att jorden de facto är himlavalvets stationära masscentrum, den heliga geocentrismen, så kommer det att bidra till ett starkt andligt uppvaknande hos människor, säger han till Nyheter24.

"Bor bland vättar och vittrar"

Rent privat är han förtegen, men beskriver sig som en stjärntydare bosatt i skogen (”bland vättar och vittrar”) som uppnått ”en eller två mansåldrar”. Intresset för kosmologi tror han kommer från tidigare liv, men i just denna version av honom har han pysslat med det sedan 20-årsåldern.

Han har haft en normal svensk uppväxt, säger han, och innan han upptäckte Hare Krishna fördrev han sin tid med idrott, dagdrömmeri och att ”stirra på dumburken”. Det enda han vill säga om vad hans närstående, föräldrar och syskon, tycker om den nuvarande livsstilen är att de ”låter honom hållas”.

– Jag odlar det jag behöver, och lever långt under existensminimum med dagens världsliga mått mätt. Äter heller inga djur, då jag är djurvän och inte äter mina vänner.

Berömmer moderatorerna

Flashback upptäckte Död o återfödd av en gudomlig slump, berättar han utan att utveckla det något vidare. Mest hänger han i forumdelarna för vetenskap och humaniora, företrädelsevis i religionsforumet, men han syns också ofta i forumet för konspirationer och alternativa teorier. Han ger beröm åt moderatorerna, som håller anarkin borta från forumet, och ger samtidigt sina meningsmotståndare en känga:

– Folk i gemen tycks sakna grundläggande andlig bildning och uppfostran kring den andliga vetenskapen. Men jag tycker mig skönja en hjärtats bildning - kunskap är makt, men visdom är kärlek, tillägger han.

Vår intervju gjordes via privata meddelanden på Flashback, då Död o återfödd - trots att han deltar i diskussionen på en rad olika forum, bloggar och twittrar - är rätt noga med att skydda sin verkliga identitet. Han väljer platser att leverera sitt budskap på efter hur mycket publik de har, hur många som kan komma att läsa hans argument. Men han kallar sig också för en ”renodlad cybersnubbe”, och agiterar väldigt lite som fysisk person.

– I det "verkliga" livet har jag ju ingen scen att stå på...

Smileys: "ett dräpande verktyg"

I sina svar till mig använde han, precis som vanligt, rikligt med smileys. Det är något han i det närmaste gjort till sin grej på forumet. När man ser en rörlig gul gubbe som, med boxhandskar på, delar ut en smocka mot läsaren, då vet man att Död o återfödd precis langat ett dräpande argument.

– Grafiska bilder och animationer skänker en dimension till i debatten, en känslodimension, ofta ett dräpande verktyg i debatten... Smileys finns till för att användas, säger han och avslutar med ett glatt ansikte.

"Jag blir heligt förbannad"

Det är lätt att dra på munnen när man läser Död o återfödds tankar och idéer, men i grunden återfinner man samma vilja hos honom - att berätta för alla som vill lyssna om något han så uppenbart känner är sant och viktigt - som man hittar hos alla åsiktsstarka och engagerade debattörer. Hans mission är klassisk för Flashback: Det handlar om att lyfta ett ämne man tycker förtigs i offentligheten, en lögn som trycks ner i halsen på folket.

– Jag blir heligt förbannad när man tutar i intet ont anande människor saker och ting och därmed får deras andliga evolution att avstanna, såsom gudlösa slump- och hokuspokus-teorier som den Stora Smällen och ap-evolutionen, att Mannen och Kvinnan skulle ha flummat fram från de osaliga apdjuren.

"Vill hjälpa svensken förstå"

Hans ultimata mål är att ”göra sitt yttersta för att hjälpa svensken att förstå sitt odödliga jag och hens eviga ursprung, den Högste”, och därmed också öka jordens status i våra ögon. Han vill att alla ska se vår planet som universums mittpunkt.

– Först då kommer människan verkligen att börja respektera Hennes position och behandla Henne med värdighet. Som det är nu så exploaterar och våldtar vi Henne som aldrig förr. Inte undra på att karmametern pekar käpprätt nedåt...

Du har ofta en ganska sarkastisk ton i dina diskussioner - hur viktig är ödmjukheten för dig?

– Ödmjukhet är oerhört viktigt, grundbulten i människor med hjärtats bildning. Är man konstruktiv i sin ironi, med glimten i ögat och aldrig hemfallen åt hån, så är det bara en extra välkommen krydda. Man ska aldrig gå till personangrepp, däremot kan man angripa sakernas natur, exempelvis teorier som är till själens förfång - stor skillnad.

Flashback ser han som en spegling av samhällets politiska och ideologiska tongångar och trender, som dessutom revolutionerat det journalistiska arbetet i landet. Fick han utforma forumet som han ville i framtiden skulle det bli mer andligt och mindre världsligt.

– Mera helighet, mindre egoism. Mera kärlek, mindre lusta. Mera Gud, mindre illusion.

Vem är Mankan?

Försommaren 2009 gick Flashbacks administrator ut med ett ovanligt besked: Man skulle göra ett undantag från regel 1.06, att man inte får spekulera i huruvida användare hade alternativa konton och vilka de i så fall var, i fallet Död o återfödd och Mankan.

Mankan, en användare som var aktiv mellan 2004 och 2007 (sista inlägget är skrivet bara 12 dagar innan Död o återfödd registrerade sig som användare) skrev och diskuterade på ett sätt som var misstänkt likt Död o återfödd, men att de två är samma person har aldrig bekräftats. Och tyvärr, även denna gång blir det bottennapp.

– Jag har aldrig vare sig bekräftat eller dementerat att jag var legenden Mankan. Jag låter det förbli ett mysterium... 

Mer:

Nyheter24 presenterar intervjuserien Flashback Talks