Stockholm

Moder Jord och Hare Krishna - möt miniguden "Död o återfödd"

Död o återfödds profilbild samt en symbolisk bild för reinkarnation
1 av 2
Död o återfödds profilbild samt en symbolisk bild för reinkarnation.
Död o återfödd på Flashback
2 av 2
Död o återfödd på Flashback.

Nyheter24:s intervjuserie Flashback Talks går vidare med Död o återfödd - som vill övertyga dig om att jorden är universums mittpunkt.


Läs mer

FLASHBACK. På Sveriges största forum ryms diskussioner i en enorm mängd ämnen. Detfinns 141 forumdelar som i ämnesval sträcker sig från organiserad brottslighetoch EU till extremsport och modeaccessoarer. Knappt någon idé kommer undan ennitisk faktagranskning och påhopp från meningsmotståndare, och du kan interäkna med att framföra en tanke utan att få den sågad vid tånaglarna. Eller somanvändaren Död o återfödd beskriver det:

– Flashback är som ett stort dignande smörgåsbord, medsmaker i alla riktningar och nyanser. Intellektens givande och tagande, ettintellektuellt knytkalas.

Skönt då att det finns vissa fakta som alla människor ändåär överens om, eller hur? Till exempel basal kosmologi, att vår jord tillsammansmed planeter som Merkurius och Venus snurrar runt solen någonstans i utkantenav ett ständigt expanderande universum. Det måste väl ändå alla kunna skrivaunder på?

Moder Jord central i universum

Ha! Släpp sargen och kom in i matchen, din naiva fåne. Död oåterfödd - som identifierar sig som minigud - har i åratal drivit tesen att jorden, Moder Jord, som hankallar den, är stationär i mitten av universum, att Merkurius och Venus ärdess månar och att solen och allt annat cirkulerar kring den.

Nyss släppte han dessutom, exklusivt för Flashback, ensammanfattning av sin stora kosmologiska avhandling om saken. Den har tagit över1 000 timmar att färdigställa och jag räknar till 46 000 tecken i den fjortonsidor långa texten, men han har också höga förhoppningar på dess inverkan påden vetenskapliga diskussionen i Sverige och världen.

– När folk verkligen börjar komma till insikt om att jordende facto är himlavalvets stationära masscentrum, den heliga geocentrismen, såkommer det att bidra till ett starkt andligt uppvaknande hos människor, sägerhan till Nyheter24.

"Bor bland vättar och vittrar"

Rent privat är han förtegen, men beskriver sig som enstjärntydare bosatt i skogen (”bland vättar och vittrar”) som uppnått ”en ellertvå mansåldrar”. Intresset för kosmologi tror han kommer från tidigare liv, meni just denna version av honom har han pysslat med det sedan 20-årsåldern.

Han har haft en normal svensk uppväxt, säger han, och innanhan upptäckte Hare Krishna fördrev han sin tid med idrott, dagdrömmeri och att”stirra på dumburken”. Det enda han vill säga om vad hans närstående, föräldraroch syskon, tycker om den nuvarande livsstilen är att de ”låter honom hållas”.

– Jag odlar det jag behöver, och lever långt underexistensminimum med dagens världsliga mått mätt. Äter heller inga djur, då jagär djurvän och inte äter mina vänner.

Berömmer moderatorerna

Flashback upptäckte Död o återfödd av en gudomlig slump,berättar han utan att utveckla det något vidare. Mest hänger han i forumdelarnaför vetenskap och humaniora, företrädelsevis i religionsforumet, men han synsockså ofta i forumet för konspirationer och alternativa teorier. Han ger berömåt moderatorerna, som håller anarkin borta från forumet, och ger samtidigt sinameningsmotståndare en känga:

– Folk i gemen tycks sakna grundläggande andlig bildning ochuppfostran kring den andliga vetenskapen. Men jag tycker mig skönja en hjärtatsbildning - kunskap är makt, men visdom är kärlek, tillägger han.

Vår intervju gjordes via privata meddelanden på Flashback,då Död o återfödd - trots att han deltar i diskussionen på en rad olika forum,bloggar och twittrar - är rätt noga med att skydda sin verkliga identitet. Hanväljer platser att leverera sitt budskap på efter hur mycket publik de har, hurmånga som kan komma att läsa hans argument. Men han kallar sig också för en ”renodladcybersnubbe”, och agiterar väldigt lite som fysisk person.

– I det "verkliga" livet har jag ju ingen scen attstå på...

Smileys: "ett dräpande verktyg"

I sina svar till mig använde han, precis som vanligt,rikligt med smileys. Det är något han i det närmaste gjort till sin grej påforumet. När man ser en rörlig gul gubbe som, med boxhandskar på, delar ut ensmocka mot läsaren, då vet man att Död o återfödd precis langat ett dräpandeargument.

– Grafiska bilder och animationer skänker en dimension tilli debatten, en känslodimension, ofta ett dräpande verktyg i debatten... Smileysfinns till för att användas, säger han och avslutar med ett glatt ansikte.

"Jag blir heligt förbannad"

Det är lätt att dra på munnen när man läser Död o återföddstankar och idéer, men i grunden återfinner man samma vilja hos honom - attberätta för alla som vill lyssna om något han så uppenbart känner är sant ochviktigt - som man hittar hos alla åsiktsstarka och engagerade debattörer. Hansmission är klassisk för Flashback: Det handlar om att lyfta ett ämne man tyckerförtigs i offentligheten, en lögn som trycks ner i halsen på folket.

– Jag blir heligt förbannad när man tutar i intet ont anandemänniskor saker och ting och därmed får deras andliga evolution att avstanna,såsom gudlösa slump- och hokuspokus-teorier som den Stora Smällen ochap-evolutionen, att Mannen och Kvinnan skulle ha flummat fram från de osaligaapdjuren.

"Vill hjälpa svensken förstå"

Hans ultimata mål är att ”göra sitt yttersta för att hjälpasvensken att förstå sitt odödliga jag och hens eviga ursprung, den Högste”, ochdärmed också öka jordens status i våra ögon. Han vill att alla ska se vårplanet som universums mittpunkt.

– Först då kommer människan verkligen att börja respektera Hennes position och behandla Henne med värdighet. Som det är nu så exploateraroch våldtar vi Henne som aldrig förr. Inte undra på att karmametern pekarkäpprätt nedåt...

Du har ofta en ganskasarkastisk ton i dina diskussioner - hur viktig är ödmjukheten för dig?

– Ödmjukhet är oerhört viktigt, grundbulten i människor medhjärtats bildning. Är man konstruktiv i sin ironi, med glimten i ögat ochaldrig hemfallen åt hån, så är det bara en extra välkommen krydda. Man skaaldrig gå till personangrepp, däremot kan man angripa sakernas natur,exempelvis teorier som är till själens förfång - stor skillnad.

Flashback ser han som en spegling av samhällets politiskaoch ideologiska tongångar och trender, som dessutom revolutionerat det journalistiskaarbetet i landet. Fick han utforma forumet som han ville i framtiden skulle detbli mer andligt och mindre världsligt.

– Mera helighet, mindre egoism. Mera kärlek, mindre lusta.Mera Gud, mindre illusion.

Vem är Mankan?

Försommaren 2009 gick Flashbacks administrator ut med ettovanligt besked: Man skulle göra ett undantag från regel 1.06, att man inte fårspekulera i huruvida användare hade alternativa konton och vilka de i så fallvar, i fallet Död o återfödd och Mankan.

Mankan, en användare som var aktiv mellan 2004 och 2007(sista inlägget är skrivet bara 12 dagar innan Död o återfödd registrerade sigsom användare) skrev och diskuterade på ett sätt som var misstänkt likt Död oåterfödd, men att de två är samma person har aldrig bekräftats. Och tyvärr, ävendenna gång blir det bottennapp.

– Jag har aldrig vare sig bekräftat eller dementerat att jagvar legenden Mankan. Jag låter det förbli ett mysterium... 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.