Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Bättre ringa ambulans än slösa tid på Flashback"

- 04/11/2012, 08:30 -
Alprazolam_:s självporträtt för Nyheter24.
1 av 2

Alprazolam_:s självporträtt för Nyheter24.

Alprazolam_

Alprazolam_ på Flashback.
2 av 2

Alprazolam_ på Flashback.

Den urspårade knarkkväll då han skulle göra tatueringar av ärr blev en vändpunkt. Nu är "alprazolam_", som han kallar sig, nykter och veckans föremål för Flashback Talks.

”Männen togintryck av skräckfilmer och skar varandra blodiga med kniv. Nu har polisenhittat ett flertal grova våldsfilmer i bostaden.”

Så inleder Expressen en av de artiklar som under sommaren 2010 uppmärksammade ett spektakulärt misshandelsfall iKungsör. Två män hade enligt tidningen suttit i den enas lägenhet och tittat påvåldsfilmer tills de, rätt som det var, bestämde sig för att börja skära ivarandra med kniv. De hade djupa skärsår i armar och ryggar, och flera grannar hade efter händelsen brutit ihop och börjat gråta.

Detaljen om våldsfilmerna är visserligen fascinerande - men den är långt från hela sanningen. Flashback-användaren Alprazolam_ var en av de två män som Expressens ingress handlar om, och han ger en helt annan bild av den där suddiga sommarnatten som förändrade hans liv.

– Det tidningarna skrev var bara taget ur luften. Det varinget som hade med några filmer att göra, utan detta var en personliggrej oss emellan som jag inte vill gå in i detaljer om, säger han till Nyheter24.

Ärrtatuering ledde till katastrof

Hans Flashback-tråd om kvällen, då han tog flera kartor med olika lugnande tabletter och på det hävde i sigett antal öl, är den tredje mest lästa någonsin i Flashbacks underforum förtripp- och rusrapporter. I den beskriver han att upprinnelsen tillknivskärningarna var att han länge velat pryda sin kropp med scarifications, en sorts tatueringar bestående av ärr istället för av bläck. Men när hanskompis började skära i honom gick det fel.

”Han tar brödkniven och sågar rakt in i armen på i alla falltre olika ställen, ända ner till benet var det ena (läkaren kollade med sårhakeoch sa det var det djupaste såret han sett). Han skär till slut av en nervtrådnere vid handleden, så känseln i halva handen försvinner. Jag får chock ochbörjar böla och grejer. Det blir lätt så när man får rätt kraftiga skadoroförberedd. Han kastar sig ner på golvet och börjar skrika ’förlåt, förlåt’,” skriver han i tråden.

Skrev tråden i underhållningssyfte

Jag frågar honom varför han startade tråden, hur han orkade berätta om denna mardröm, och han svarar till synes oberört att ”det var i rent underhållningssyfte”. Han berättar om hur drogerna gjorde honom så borta den kvällen att polisens vårdslösa parkering rätt utanför porten kändes som det sjukaste av allt. Först i efterhand fick han veta hur illa situationensett ut.

– Polisen på plats hade sjukskrivit sig, vakthavande hadesagt till socialen att det var det värsta han sett på 40 år och en massa sådant.Jag blev själv förvånad över mängden blod på till exempel vardagsrumsgolvet.Man ser inte färgen på parketten, utan golvet är helt täckt av blod. Det var turatt jag irrade ut i trapphuset och att folk tillkallade polis och ambulans - annars hade nog någon av oss avlidit, tror han.

Knarkat sedan tonåren

Livet för den anonyme användare i 30-årsåldern som döljersig bakom signaturen Alprazolam_ har länge kretsat kring droger, säger han. Närhan ska beskriva sitt liv kallar han det först hårt, för att sedan rätta sigoch säga att han aldrig ens levt ett normalt liv.

– Jag var bara 11-12 år när jag för första gången fick åkaambulans på grund av alkoholförgiftning. Tror det var 2,6 eller 2,8 i promillejag hade, och det är ju ganska mycket när man är så pass liten.

T-sprit drack han första gången som 12-åring, amfetamintestade han som 16-åring, och sedan dess har det fortsatt med i princip alltsom går att missbruka. Med denna livsstil har ett kringflackande mellan olikabehandlingshem kommit som ett brev på posten. Han har befunnit sig på olikainstitutioner i sammanlagt över tre år.

– Jag sökte migtill psykiatrin första gången 1999, och kan säga att psykvården är mer ellermindre ett skämt.

"Ett visst hat mot samhället har man"

Alprazolam_ tar ett exempel, och beskriver ett tillfälle dåhan bodde på institution och gick på stora mängder droger. Läkaren sade att haninte skulle få någon medicinsk nedtrappning, och dessutom bli utskriven dagenefter. Desperat frågade han hur han skulle klara sig fram till nästabehandlingshemsbesök, som låg tre veckor fram i tiden.

– ”Mitt konkreta förslag är att du trappar ner dig själv medtabletter från svarta marknaden" blev svaret. Det glömmer jag aldrig. Såja, ett visst hat mot samhället har man väl ändå.

Forumets "tredje största knarkare"

I en intern omröstning på Flashbacks avdelning för diskussion om övriga droger utsågs Alprazolam_ till 2007 års tredje största knarkare på forumet. Det såg han då mest som en kul grej, något han lika gärna kunde ställa upp på eftersom han ändå knarkade så mycket. Men hans knarkande hade inte så mycket med hans aktivitet på Flashback att göra.

– Nej, absolut inte. Jag missbrukade ju långt innan jagregistrerade mig där. Faktum är att det var under en drogfri period jag börjadehänga där, och Flashback är ju ganska beroendeframkallande när man väl börjatläsa om allt och inget. Men jag satt också ganska frekvent framför datorn underde år när jag missbrukade massor.

Populärt intervjuobjekt

Han har under de nio veckor denna artikelserie pågått varitett av de mest efterfrågade intervjuobjekten. Själv tror han att andra påforumet antingen ser honom som en idiot eller som en sorts pajas. Å andra sidanbryr han sig inte om vad folk på internet tycker om honom – även om han gärnaproaktivt framkallar deras reaktioner.

– Jag har alltid dragits till extrema grejer vad det änhandlar om, och alltid haft en "skita i allt"-attityd, och kunnat"bjuda på mig själv" till ganska extrema gränser där de flesta skulleha en stolthet som förhindrade dem från att göra det. Men den spärren saknar jag, jag haringen stolthet.

God stämning på drogforumen

Stämningen på forumdelarna där droger diskuteras beskriverhan som ganska bra, åtminstone när folk börjar känna igen ens användarnamn. Åtminstone i avdelningen Drogakuten, där man diskuterar risker och får råd kring omedelbara hälsoproblem till följd av knarkande. Där handlar det huvudsakligen om attveta vem man ska lita på.

– Om någon hartagit tre Stilnoct så kan man väl vara ganska överens om att personen i frågainte kommer att dö, men om det gäller att någon tagit 600 mg Dolcontin ochbörjar bli blå i ansiktet så är det ju bättre att man ringer ambulans än attslösa tid med att fråga på Flashback.

Kort sagt: du litarmer på 112 än på Flashback?

– Det beror lite på vad det gäller, men Flashback kan juinte ge en injektion Narcanti eller Naloxon, så i det fallet skulle jag litamer på en ambulans.

Dagen efter att Alprazolam_ och hans kompis skar varandrasönder och samman blev de anhållna för grov misshandel, bägge två. Bådaberättade enligt honom samma sak i förhör, att allt hade gjorts i samförstånd.

– Då fick vi vård enligt lagen om vård av missbrukare i stället, ochåklagaren lade ner åtalet. De visste inte riktigt vad de skulle göra tror jag,de hade inte varit med om något liknande förut.

Tacksam för tvångsvården

Alprazolam_ är i efterhand tacksam för tvångsvården. Det var antingen det eller kyrkogården som skulle satt stopp för missbrukandet, säger han. I dag, nästan två år senare, är han fortfarande nära vän med killen som karvade honom i armen. De spelar till och med ihop, i ett band som heter Ofdrykkja

Den skadade nerven i hans ena hand strular fortfarande, men det är inget han lider av. Sedan tvångsintagningen har Alprazolam_ blivit förtidspensionerad, fått några diagnoser, börjat medicineras och slutat knarka. Han har god kontakt med sin familj och sina gamla barndomsvänner. Flashback har gått från att vara en rådgivnings- och konsumentplattform för hans narkotikabehov till en plats där han mest snackar film och musik. 

"Flashback fortfarande lika viktigt för mig"

– Men forumet var lika viktigt för mig då som det är nu. Ens intressen förändras dock när manär normal kontra påverkad, så man har skiftat delforum. Jag ger fortfarande ibland tipsoch råd om mediciner, men väldigt sällan. Men jag skulle nogsäga att det betyder mer nu än vad det gjorde då jag missbrukade. Jag skulle hamycket svårt att klara mig utan Flashback. 

Och när han tänker tillbaka på den långa text han skrev på Flashback om kvällen som förändrade hans liv är det en tanke som spontant dyker upp.

– Jag hade kunnat skriva en mycket bättre tripprapport om jagtagit lite tid på mig. I efterhand ångrar jag att jag alltid ska ha så bråttom med allt.