Söndag 28 Nov
Stockholm

"Hästen en frukt som inte finns" har 40 000 likes på Facebook

En snabbt växande Facebook-sida visar en ny bild av hästar
1 av 2
En snabbt växande Facebook-sida visar en ny bild av hästar. Foto:
På sidans vägg är känslorna ofta starka
2 av 2
På sidans vägg är känslorna ofta starka. Foto:

Är du också misstänksam kring det där med hästar? Grattis, nu finns det en Facebook-sida just för dig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Hästar har länge varit kontroversiella på internet. Från den godmodiga ”snel hest” till det fruktansvärda lagbrottet ”hest mot folkgrupp” har de väckt känslor och tankar mer än kanske något annat djur. Och nu är ämnet hetare än någonsin – tack vare en anonym 19-åring från Västerås.

– Jag bedriver en sida som utger sig för att vara en organisation med forskare som har bevisat att häst är en frukt som inte finns. De har länge vetat att häst inte finns, men har nu med hjälp av vetenskapen bevisat det. Denna vetenskapliga studie är än så länge hemlighetsstämplat i väntan på att få komma ut till allmänheten.

Det berättar den unge mannen bakom Facebook-sidan "Hästar finns inte" för Nyheter24. På kort tid har den samlat ihop över 40 000 fans.

– Det är kul att folk gillar sidan, säger hästavslöjaren till Nyheter24 och fortsätter: Sidan i sig är till för att sprida vetenskapen och för de som vill sätta sig in i ämnet mera.

Vad är den värsta följden du kan tänka dig av att världen fortsätter gå ovetandes om vad hästar egentligen är?

– Många här i världen tror fortfarande på hästar och samhället har inte fallerat totalt av det, än så länge... Sidans syfte är att få folk att tänka om, stämmer allt man hör? Vi vill få ut sanningen innan det är försent.

Carin Wrange, som är redaktör för kunskapssidan HästSverige, tycker dessa uppgifter är barocka och avfärdar dem allihop. Det säger hon bestämt till Nyheter24.

– Den som på allvar är engagerad inom hästvärlden har inte tid att ägna sig åt så oviktiga saker som den här Facebook-sidan. Påståendet om att hästar är en frukt är inte ens värt att kommentera. Det känns på samma nivå som att jorden är platt.

Idén om hästens hemlighet har dock spridit sig, och enligt en skärmdump som publicerades på "Hästar finns inte" uppgav till och med Wikipedia under en kort period att de i själva verket är frukter.

Många som kommenterar på "Hästar finns inte" verkar hålla med Wrange, om än i ännu högre tonläge. En kommentar som cirkulerat särskilt mycket kommer från en upprörd hästtjej:

”Ni är fan dumma i huvudet, jag har ridit i typ hela mitt liv och ni kan inte bara komma och påstå att jag hopplat omkring på en fruktjävel som inte ens finns! Det funkar ju inte ens”, skriver hon.

Till henne har den anonyma personen bakom Facebook-sidan "Hästar finns inte" en enkel kommentar.

– Ni ska inte tro på allt ni hör eller läser. Och har man en åsikt så behöver man inte bli ful i munnen, eller gå till personangrepp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela