För nästan exakt 70 år sedan togs denna bild. Cejdy Berg syns med rosett i håret och vit krage, läsandes en tidning, i mitten.
1 av 3
För nästan exakt 70 år sedan togs denna bild. Cejdy Berg syns med rosett i håret och vit krage, läsandes en tidning, i mitten. - Foto: Upplandsmuseet
Närbild på Cejdy, då sju år gammal.
2 av 3
Närbild på Cejdy, då sju år gammal.
Cejdy Berg i dag, 70 år senare.
3 av 3
Cejdy Berg i dag, 70 år senare. - Foto: Privat

Fick en 70 år gammal bild i brevlådan: "Jag saknar ord"

1942 knäpptes en bild på då sjuåriga Cejdy Berg i ett klassrum i Uppsala. Nästan exakt 70 år senare hamnade den i hennes brevlåda.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

”Det här kommer låta lite underligt, men läs hela brevetinnan du slänger det.” Så inleddes ett brev som ramlade ner hos 77-åriga Cejdy Berg, bosatt i Flen, i början av november. Och underligt var det minst sagt.Brevskrivaren var helt okänd för Cejdy, men det innehöll ett nästan exakt 70 år gammaltfoto på henne - som hon själv aldrig sett.

– Det var ju helt fantastiskt, tycker jag. Det var heltmärkligt. Det var… Ja, jag vet inte. Jag saknar ord, helt enkelt, säger hon till Nyheter24.

Började med bokprojekt

Hur har då denna bild kunnat resa från ett klassrum iUppsala 1942 till en brevlåda i Flen 2012? Jo, historien börjar med att SannaDullaway, som ägnar sig åt att färgsätta gamla svartvita bilder, satt ochgjorde research inför sitt nya bokprojekt.

– Jag har gått igenom många arkiv, men några museum harladdat upp ett urval av bilder online som jag också har klickat mig igenom. Jagkom över den här bilden och råkade lägga märke till alfabetet på väggen, säger hon till Nyheter24.

Bilden hon hittat kom från Upplandsmuseets nätarkiv, var svartvit ochföreställde en skolklass i Uppsala på 40-talet. På väggen fanns ett alfabet, och tidsenligtnog illustreras bokstaven N av en infödingsartad karikatyr av en svart man. Sanna reagerade pådet, och publicerade bilden på Reddits svenska underforum.

"Hildingding" tar en närmare titt

De flesta flinade bara åt det hela, men användaren Hildingding var mer skarpögd än så.

”Jag kikade på tavlan. Finns en CEJDY listad. Enligt SCB finnsdet bara en Cejdy i Sverige just nu. Kan det vara samma person?" frågade han sig i ett inlägg, och fortsatte: ”Efter lite snabb stalkning finns det en Cejdy somskulle varit sju då bilden togs. Undra om hon vet att bilden finns?” 

Några veckor senare återkom Hildingding med ett glädjebesked. Han hade då kommit loss och skickat ett brev till Cejdy, inklusive en utskriven version av bilden, och frågat om det var hennes klass den föreställde. 

– Jag var inte helt säker på att få svar, men tillräckligt många parametrar stämde för att jag skulle våga hoppas, berättar han för Nyheter24. Och hoppas gjorde han helt rätt i. Bara några dagar senare fick han svar från Cejdy.

"Tack så mycket för brev och foto. Verkligen roligt att få. Nej, jag har inte sett bilden förut. En verklig överraskning," skrev hon och berättade att skolan bilden togs i hette Rosenlund och var en av Sveriges "minsta byskolor".

– Jagfick ett brev, ett A4-kuvert, och när jag tog upp bilden ur kuvertet förstod jag inte förstvad det handlade om. Sedan blev jag enormt glad, berättar Cejdy för Nyheter24. 

"Det måste varit en bra skola"

Hon kommer inte ihåg så mycket av skolan, men vet att hon bara gick där i en termin - höstterminen av första klass - innan hon flyttade till Stockholm.

– Men det måste varit en väldigt bra skola,och en bra lärare, för jag kommer ihåg att jag läste och skrev långa novellernär jag bara var åtta år. De måste ha varit väldigt skickliga.

Det var tack vare hennes ovanliga namn som Cejdy kunde hittas trots att så många år hade gått, och hon berättar att det är en försvenskning av det amerikanska namnet Sadie.

– Beatles har gjort en låt som heter Sexy Sadie, det är kul. Man undrar om det är för att de sett mig, säger Cejdy och skrattar.

Knäpptes av samtida kändisfotograf

På Upplandsmuseet är man glada att få mer information om bilden. Den ingår i en större samling, signerad den lokala kändisfotografen Paul Sandberg (1891-1951). Han var frilansande reportagefotograf för Upsala Nya Tidning, men hade också ett intimt samarbete med Upplandsmuseet.

– Det är oklart när hela samlingen kom hit, men förmodligen redan på 70-talet, berättar fotografen Olle Norling på Upplandsmuseet för Nyheter24

"Brevet med bilden är det bästa som hänt på länge" skrev Cejdy i sitt svar till Hildingding, som hade varit lite orolig för hur hon skulle reagera på tilltaget. Nu är allt hon önskar sig en stor och vacker utskrift av brevet, säger hon - och det kan ordnas.

– Det går att beställa alla bilder ur våra samlingar,och bilden i sig kostar ingenting utan fås till självkostnadspris. Den kostar 250 kronor, men vi brukar ge 50% rabatt om man kan ge mer information om bilden, säger Olle Norling.

Nu ska bilden upp på väggen

Cejdy blir glad när hon får veta detta, och säger att hon nu ska sätta sig ner och skriva upp allt hon minns om skolan för att kunna bistå museet. När väl bilden kommer, ja då ska den rätt upp på väggen.

– Jag håller på mycket med foto själv, och nu ska jag tänka ut hur jag bäst kan använda den, avslutar hon.

/