Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anonymous hackade svenska sjukhus

Det löst sammansatta hackarkollektivet Anonymous har enligt polisens säkerhetsutredning attackerat tre svenska sjukhus.
1 av 2

Det löst sammansatta hackarkollektivet Anonymous har enligt polisens säkerhetsutredning attackerat tre svenska sjukhus.

Information om hundratusentals patienter kan ha läckt ut.
2 av 2

Information om hundratusentals patienter kan ha läckt ut.

Stella Pictures

Nyheter | 23/11/2012 08:04

Det löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous har attackerat flera sjukhus i Västra Götaland. Enligt polisens utredning kan hundratusentals patienters uppgifter ha läckt ut.

VÄSTRA GÖTALAND. Klockan 13.19 den 21 augusti fick Landstinget i Västra Götalandsregionens IT-sektion besked om att flera hemsidor tillhörande sjukhusen i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla hade hackats.

Nu kan Expressen avslöja det som landstinget mörkat i flera månader. Sjukhusens sajter hade rensats på information och besökarna möttes av texten:

"Vi kommer inte att överge Julian Assange."

Hundratusentals patientuppgifter

En polisanmälan om misstänkt dataintrång är upprättad och i flera månader har en omfattande säkerhetsutredning pågått. Utredningen visar att hackarna kan ha kommit över en stor mängd sekretessbelagd information om patienter i Västra Götaland. 

"Uppskattningsvis rör det sig om åtkomst till flera hundra­tusentals patienters uppgifter från minst tidigt 1990-tal (eventuellt ännu tidigare) fram till och med 2009-09-31", står det i utredningen.

Möjlighet att öppna 40 databaser

Enligt Göran Ejbyfeldt, IT-direktör vid Västra Götalands­regionen, kan information som sjukdomsuppgifter, personnummer, namn, adresser och administrativ information ha läckt ut. Hela 40 databaser öppnades upp under attacken men det är oklart om hackarna kom över all information.

– Man har tagit sig igenom våra säkerhetsspärrar och ­kommit åt en server där datan varit tillgänglig. Om man gjort det eller inte kan vi inte svara på, säger Göran Ejbyfeldt, IT-direktör vid Västra Götalands­regionen, till Expressen.

Polisens utredning har visat att IT-systemet haft stora brister. Enligt Göran Ejbyfeldt är problemet nu åtgärdat.