Det löst sammansatta hackarkollektivet Anonymous har enligt polisens säkerhetsutredning attackerat tre svenska sjukhus.
1 av 2
Det löst sammansatta hackarkollektivet Anonymous har enligt polisens säkerhetsutredning attackerat tre svenska sjukhus.
Information om hundratusentals patienter kan ha läckt ut.
2 av 2
Information om hundratusentals patienter kan ha läckt ut. - Foto: Stella Pictures

Anonymous hackade svenska sjukhus

Det löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous har attackerat flera sjukhus i Västra Götaland. Enligt polisens utredning kan hundratusentals patienters uppgifter ha läckt ut.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Urdrag ur utredningen

”'Anonymous' har kunnat styra och hantera en webbserver så som "Om det var deras egen" och denna maskin kan sedan ha använts för att ta sig vidare in i Västra Götalandsregionens nätverk.”

”...mycket troligt att "Anonymous" har kommit över informationen i minst ett patientadministrationssystem

”Som redan nämnts i sammanfattningen kommer det att krävas resursomläggning samt organisationsförändring inom Västra Götalandsregionen för att kunna åstadkomma en IT-säkerhetsnivå som kan anses acceptabel."

VÄSTRA GÖTALAND. Klockan 13.19 den 21 augusti fick Landstinget i Västra Götalandsregionens IT-sektion besked om att flera hemsidor tillhörande sjukhusen i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla hade hackats.

Nu kan Expressen avslöja det som landstinget mörkat i flera månader. Sjukhusens sajter hade rensats på information och besökarna möttes av texten:

"Vi kommer inte att överge Julian Assange."

Hundratusentals patientuppgifter

En polisanmälan om misstänkt dataintrång är upprättad och i flera månader har en omfattande säkerhetsutredning pågått. Utredningen visar att hackarna kan ha kommit över en stor mängd sekretessbelagd information om patienter i Västra Götaland. 

"Uppskattningsvis rör det sig om åtkomst till flera hundra­tusentals patienters uppgifter från minst tidigt 1990-tal (eventuellt ännu tidigare) fram till och med 2009-09-31", står det i utredningen.

Möjlighet att öppna 40 databaser

Enligt Göran Ejbyfeldt, IT-direktör vid Västra Götalands­regionen, kan information som sjukdomsuppgifter, personnummer, namn, adresser och administrativ information ha läckt ut. Hela 40 databaser öppnades upp under attacken men det är oklart om hackarna kom över all information.

– Man har tagit sig igenom våra säkerhetsspärrar och ­kommit åt en server där datan varit tillgänglig. Om man gjort det eller inte kan vi inte svara på, säger Göran Ejbyfeldt, IT-direktör vid Västra Götalands­regionen, till Expressen.

Polisens utredning har visat att IT-systemet haft stora brister. Enligt Göran Ejbyfeldt är problemet nu åtgärdat.

/
/
/
stats