Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför är denna dryga smiley så populär?

undefined
1 av 1

undefined

Skärmdump Youtube

Nyheter | 23/11/2012 11:47

Den har twittrats tiotusentals gånger de senaste dagarna, och använts för att invadera Israel på nätet. Men ingen vet var den kommer ifrån.

Under de senaste dagarna har den ivrige surfaren kunnatfölja en nygammal emotikons (alltså smiley) blixtsnabba popularitetsökning, nämligen deninfernaliska ( ͡° ͜ʖ ͡°). På nätanslagstavlan 4chan är den känd som ”Le LennyFace” och ”Le Face Face”, på svenska forum har den kallats ”Bob” och för andraär den känd som ”the Palestinian face”. Så, var kommer den ifrån och varför harden blivit så populär på sistone?

Sorry, ingen vet. Till och med Know Your Memes artikel om den är förvirrad.

Som emotikon har den hängt med länge om än ide mer populära emotikonernas bakvatten. Men en peak i dess popularitet gårtydligt att urskilja i förra veckan, närmare bestämt den 18 november.

Då hade den blivit mer och mer använd på 4chans /b/-forum –enligt en skribent på Encyclopedia Dramatica ”i minst två trådar per sida”. Till slut blev forumets moderatorer tröttnade och började sparka ut alla som ens nuddadeparantestecknet på tangentbordet.

Samtidigt inleddes en veritabel invasion av Redditsunderforum för israeler, r/israel, med inlägg enbart innehållandesemotikonen. Invasionen sammanföll enligt Daily Dot med en israelisk raketattack mot Gaza med 11 dödsfall som följd. Därav smeknamnet "the Palestinian face" - det palestinska ansiktet.

Samma dag omnämndes emotikonen över 12 000 gånger påTwitter, enligt Topsy. Detta att jämföra med lite över 400 gånger dagen innan.Den mest populära tweeten kom från den spanska twittraren @chapatorra:

Nu verkar nätet tämligen överens om att emotikonen ärasjobbig, och flera Youtube-filmer där den pekas ut som ”cancer” har laddatsupp. Den mest populära har över 100 000 visningar, och måste betraktas somganska obehaglig.

En Facebook-sökning visar dock på att över 150 olika sidorför emotikonen finns, och den mest populära har i skrivande stund över 4 000 likes. Där publiceras bilder med anspelning påtidigare mem men i ny, ( ͡° ͜ʖ ͡°)-tappning.

Kort sagt: inget vet varför detta underliga ansikte blivitså populärt, men populärt är det. Det är inte du som blivit galen. Den verkar dock vara på nedgång, men nätet är oberäkneligt så räkna med att stöta på ( ͡° ͜ʖ ͡°) igen.