Söndag 25 Sep
Stockholm

Hatattacken mot piratpartiets ledare

1 av 4
Regissören Ulf Malmros har gått till attack på Twitter.
2 av 4
Regissören Ulf Malmros har gått till attack på Twitter. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Kjell Sundvall.
3 av 4
Kjell Sundvall. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Anna Troberg, Piratpartiets ledare.
4 av 4
Anna Troberg, Piratpartiets ledare. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Det började med en debattartikel och fortsatte med smutskastning på Twitter. Ett rejält bråk har blossat upp mellan Piratpartiet och flera svenska stjärnregissörer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Att filmindustrin och Piratpartiet inte är bästa kompisar är kanske väntat. Men efter ett par debattartiklar på SvD Brännpunkt har det urartat. Så här skrev Ulf Malmros, regissören bakom bland annat Smala Sussie och Bröllopsfotografen, i går kväll på Twitter:

Nyheter24 ringde upp Troberg, partiledare för Piratpartiet.

– Om det där är det bästa sättet han kan svara på så har han uppenbarligen inte några argument, säger hon.

Troberg hade skrivit en replik på en debattartikel från flera svenska producenter och regissörer, däribland Kjell Sundvall (Jägarna, Tomten är far till alla barnen). Hon konstaterar att Piratpartiet förser torrentsajten The Pirate Bay med internetaccess och att detta är lagligt.

"De ser internet som ett hot"

Den som trodde att debatten skulle stanna på en tidnings opinionssidor trodde helt fel. I stället kastar pirater och regissörer skit på varandra på Twitter. Troberg menar att det finns tydliga skillnader mellan filmfolk och filmfolk.

– De här reaktionerna är vanliga bland en äldre generation där man ser allt som har med internet att göra som ett hot. Men de yngre i filmbranschen har själva växt upp med internet, säger hon.

Många har på tisdagen rasat mot regissören Malmros tweet om piratledaren - och fått svar som dessa tillbaka:

Brittiska motsvarigheten kan stämmas

Så sent som på måndagen kom beskedet att BPI, branschorganisation för den brittiska skivindustrin, hotar att stämma brittiska Piratpartiet. Detta eftersom de har en Pirate Bay-proxy. Några sådana hot har inte förekommit mot deras svenska motsvarighet - än.

– Vi har aldrig fått någon direkt påtryckning så utan det är i så fall via media eller att de som levererar internet till oss får ta emot hotbrev och liknande, säger Troberg.

Efter att den värsta stormen lagt sig har hon skrivit ett långt blogginlägg om debatten och Malmros tweets.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.