Johan Gunnarsson från Lund har presenterat sitt resultat över världens söktrender på Wikipedia. Ett resultat som uppmärksammats jorden runt.
Johan Gunnarsson från Lund har presenterat sitt resultat över världens söktrender på Wikipedia. Ett resultat som uppmärksammats jorden runt. - Foto: AP/Eric Risberg

Vad sökte du på 2012?

Johan Gunnarsson från Lund har i dagarna presenterat sitt resultat av sin undersökning av vad vi sökt mest på under 2012 på Wikipedia. Ett resultat som nu spridit sig världen över.


Det här sökte vi mest på i Sverige under 2012

1. Sverige
2. Loreen
3. John Dillinger
4. Zlatan Ibrahimovic
5. USA
6. Johan Falk (filmer)
7. Swedish House MAfia
8. One Direction
9. Wiki
10. Andra världskriget
Topplistor för andra länder hittar du här.

LUND. Wikipedia är världens största och populäraste uppslagsbok på nätet. Av många är den betraktad som en mindre trovärdig källa, andra använder den flitigt och följer den som lagboken själv. Men vad söker vi egentligen mest på när vi besöker Wikipedia?

Johan Gunnarsson från Lund ställde sig själv denna fråga och ville undersöka 2012 års mest populära sökningar. Hans resultat har nu spridit sig över hela världen, skriver Sydvenskan.

– Jag gjorde det för skojs skull, säger den 26-årige civilingenjören, till Sydsvenskan.

Gunnarsson har alltid gillat programering och varit ett stort fan av Wikipedia. Han skapade därför ett program för några år sedan som identifierar söktrenderna på uppslagsverket. Hans resultat publiceras under namnet Wikitrends.

– Jag skrev ett program som går igenom Wikipedias loggar och hämtar alla loggfiler, timme för timme, säger Gunnarsson.

Publicerades på Facebook och Twitter

Reultaten publicerades i torsdags på Facebook och Twitter på 35 språk. Via de sociala medierna spreds resultaten blixtsnabbt som ringar på vatten. Både amerikanska medier och BBC har uppmärksammat Gunnarssons resultat, som själv är överraskad av den enorma responsen.

– Jag trodde inte att det skulle väcka så stort intresse. Men i går ringde de från National Public Radio i Washington och ville ha en intervju, säger han.

På svenska Wikipedia har vi svenskar sökt mest på just Sverige. Ett resultat som Gunnarsson inte finner helt oväntat.

– Många länder har det egna landet som toppsök, som Sverige och Finland. I Tyskland och Italien är det amerikanska tv-serier som ligger i topp. Men jag analyserar inte resultaten, det får andra göra. Och det verkar vara många som är intresserade.

Gunnarsson arbetar själv till vardags som civilingenjör och är verksam på ett företag som tillverkar webbkameror i Lund.

– Programmeringen är bara en hobby, och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det här programmet i framtiden. Men det kan hända att jag kör det under 2013 också. Vi får se, säger Gunnarsson till Sydsvenskan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.