Julklappen: iPhone - med mammakontrakt

13-åriga Gregory fick en iPhone 5 i julklapp av sin mamma. Men samtidigt tvingades han gå med på ett 18 punkter långt kontrakt.


Kontraktet i korthet

- Mamman äger telefonen och lånar bara ut den till Gregory. Hon ska alltid ha lösenordet.

- Ha inte med den i skolan.

- Ge den till någon av föräldrarna klockan 19.30 på vardagar och 21.00 på helger. Du får tillbaka den 07.30 på morgonen.

- Ladda ned musik som skiljer från den alla andra lyssnar på. Vidga dina vyer.

Läs hela kontraktet på Janell Hofmanns blogg.

MASSACHUSETTS. Janell Hofmann. Det är namnet på fembarnsmamman som förmodligen är på väg att bli alla oroliga mammors största förebild. Hon gav en iPhone i julklapp till sin 13-åriga son Gregory - men med ett långt kontrakt som visar hur han får använda den.

Det som gör det hela väldigt sympatiskt är dock att det inte handlar om några stenhårda regler (okej, "ingen porr" finns i och för sig med som en). I stället ber hon 13-åringen använda telefonen för att upptäcka ny musik, lära sig saker samt hitta information.

Vill slippa att sonen blir beroende

"Sms:a, mejla eller säg inget till någon med telefonen som du inte skulle säga till samma person när dennes föräldrar var i samma rum. Censurera dig själv", står det i punkt 9.

"Stäng av den, sätt den i tyst läge eller lägg bort den på offentliga platser. Särskilt på restaurang, bio eller när du pratar med någon människa. Du är inte en ohyfsad person, låt inte din iPhone ändra på det", står det i punkt 11.

– Herregud. Min första reaktion var "varför?" Varför behövde hon verkligen göra det här? säger Gregory Hofmann till ABC.

Janell Hofmann är själv bloggare och har bra koll på nätet. Hon vill slippa se sonen gå i fällor som även vuxna kan falla i. Exempelvis som att skicka nakenbilder på sig själv (punkt 12).

– Jag ville visa att man kan vara en ansvarsfull användare av teknologi utan att missbruka det, utan att bli beroende, säger mamman.

Skulle 13-åringen tappa bort telefonen eller ha sönder den får han själv se till att betala för det. Men inte med pengar utan genom att vara barnvakt, klippa gräsmattan eller liknande. 

Föräldrar fria att kopiera

Fembarnsmammans tilltag har hyllats av många och hon har fått stor uppmärksamhet i hemlandet USA men också i Australien och Storbritannien. Enligt henne själv har många andra föräldrar hört av sig och frågat om de får kopiera hennes kontrakt.

Se inslaget ur Good Morning America:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.