Ett uppsving för handeln på nätet
1 av 3
Ett uppsving för handeln på nätet - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Shoppinggalleriorna får allt kraftigare konkurrens av nätbutikerna.
2 av 3
Shoppinggalleriorna får allt kraftigare konkurrens av nätbutikerna. - Foto: Erik Svensson/Scanpix
Många väljer att hellre utföra sin shopping på nätet än att ta sig till galleriornas stressiga miljö.
3 av 3
Många väljer att hellre utföra sin shopping på nätet än att ta sig till galleriornas stressiga miljö. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Blir vi latare eller smartare?

Svenskarna handlar allt mer på nätet. Under det tredje kvartalet av 2012 ökade shoppingen på internet med 14 procent. Tillväxten beror bland annat på uppkomsten av surfplattor och smarta mobiler.


Inte längre ett hot

Mattias Pihlström som är e-handelskonsult på konsultföretaget Brightstep förklarar för Svenska Dagblaet att de fysiska butikerna inte längre ser nätbutikerna som ett hot.

– Före 2007 diskuterades om man skulle vara på nätet, nu är frågan hur. Branschen har slutat se e-handeln som ett hot och funderar över vad de förlorar på att inte erbjuda näthandel.

Föredrar du att hellre shoppa på nätet än att bege dig ut i vinterkylan till butikerna och trängas bland folkvimlet? Då är du inte ensam. Faktum är att svenskarna nu nätshoppar mer än någonsin tidigare. Under julhandeln sattes flera rekord i antal hanterade paket.

Under det tredje kvartalet av 2012 ökade e-handeln med 14 procent, vilket sedan det fjärde kvartalet av 2010 är den starkaste tillväxt-takten.

 Experter talar även för att shoppingen på nätet kommer att fortsätta starkt framåt.

– Konsumenten är mogen och en van e-handlare. Tekniken funkar bra, sidorna är förbättrade, liksom logistiken. När fler branscher går in höjer det omsättningen, säger Jonas Arnberg, på konsultföretaget HUI Research, till Svenska Dagbladet.

– Kläder, hemelektronik och heminredning växer mycket nu.

"Tacka surfplattorna för det"

Enklare sätt att e-shoppa har även sett dagens ljus under de senaste åren med tillskott som surfplattor och mobiler, vilket i sin tur ökar tillgängligheten och driver på försäljningen. Många etablerade butikskedjor har även lanserat alternativ på nätet.

– När de stora handlarna kör i gång får det effekt. Kommer omsättningstunga branscher som livsmedel, möbler och byggvaror in börjar det hända saker, säger Jonas Arnberg, till Svenska Dagbladet.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.