Fredag 21 Jan
Stockholm

Snart ringer svenskarna gratis – med Facebook

Höga mobilräkningar kan snart vara ett minne blott
Höga mobilräkningar kan snart vara ett minne blott. Foto: Mashable

Facebook utmanar nu Skype på allvar. I går införde det sociala nätverket gratis samtal för sina mobilanvändare – men inte i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
VoIP

Voice over Internet Protocol, som Facebooks gratissamtal kommer att använda sig, av innebär som namnet antyder röstkommunikation över Internet. Det är samma teknik som Niklas Zennströms Skype använt sedan starten 2003.

På grund av de låga kostnaderna har fler och fler företag gått över till VoIP-telefoni på arbetsplatsen – 2008 installerades 80 procent av världens företagslinjer med tekniken.

Det blev ingen Facebook-telefon på den hajpade presskonferensen i Kalifornien i tisdags – bara en ny sökfunktion. Men vd Mark Zuckerberg ger nu mobilentusiasterna ett rejält plåster på såren.

Genom den separata Messenger-appen för iPhone kan Facebook-användare i USA och Kanada nu ringa varandra – helt gratis. Tjänsten infördes i går och fungerar med så kallad VoIP-teknik, det vill säga samma mjukvara som gjorde svenskgrundade Skype världsberömt.

Övriga världen på tur

Fördelen med att ringa genom Facebook-appen i stället för Skype är uppenbar – antalet kontakter. Långt ifrån alla har Skype men Facebook har en miljard medlemmar, varav 60 procent på mobil.

Facebook inför gratissamtalen i USA efter att ha testat funktionen i Kanada tidigare under januari "med gott resultat" enligt ett pressmeddelande. Det är därför inte en allt för vågad gissning att även vi i övriga världen får chansen att skära ner på mobilräkningen snart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt