Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart ringer svenskarna gratis – med Facebook

- 17/01/2013, 14:48 -
Höga mobilräkningar kan snart vara ett minne blott

Höga mobilräkningar kan snart vara ett minne blott

Mashable

Facebook utmanar nu Skype på allvar. I går införde det sociala nätverket gratis samtal för sina mobilanvändare – men inte i Sverige.

Det blev ingen Facebook-telefon på den hajpade presskonferensen i Kalifornien i tisdags – bara en ny sökfunktion. Men vd Mark Zuckerberg ger nu mobilentusiasterna ett rejält plåster på såren.

Genom den separata Messenger-appen för iPhone kan Facebook-användare i USA och Kanada nu ringa varandra – helt gratis. Tjänsten infördes i går och fungerar med så kallad VoIP-teknik, det vill säga samma mjukvara som gjorde svenskgrundade Skype världsberömt.

Övriga världen på tur

Fördelen med att ringa genom Facebook-appen i stället för Skype är uppenbar – antalet kontakter. Långt ifrån alla har Skype men Facebook har en miljard medlemmar, varav 60 procent på mobil.

Facebook inför gratissamtalen i USA efter att ha testat funktionen i Kanada tidigare under januari "med gott resultat" enligt ett pressmeddelande. Det är därför inte en allt för vågad gissning att även vi i övriga världen får chansen att skära ner på mobilräkningen snart.