Onsdag 19 Jan
Stockholm

Nätet rasar mot Mega(slow) fildelningssajt

Trots den stora showen håller sajten Mega än så länge inte vad den lovar.
1 av 3
Trots den stora showen håller sajten Mega än så länge inte vad den lovar. Foto: New Zealand Herald / Richard Robinson
Kim Dotcom uppmanar till kamp mot nätcensuren.
2 av 3
Kim Dotcom uppmanar till kamp mot nätcensuren. Foto: New Zealand Herald / Richard Robinson
Kim Dotcom gillar att stå i centrum. Han är känd för att minga med hollywoodeliten.
3 av 3
Kim Dotcom gillar att stå i centrum. Han är känd för att minga med hollywoodeliten. Foto: New Zealand Herald / Richard Robinson

Mängder av användare är besvikna på fildelningssajten Mega. Gjorde du som en miljon andra och hoppade på vågen bara för att upptäcka att den inte höll upp din surfbräda?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Kim Dotcom

Kim Dotcom hette innan namnbytet Schmitz. Han är känd för att sprätta sina pengar på dyra bilar. Innan hans tillgångar frös inne i samband med tillslaget mot hans lyxvilla, ägde han 18 stycken.

Registreringsskyltar som "STONED" "HACKER" och "MAFIA" skvallrade om hans ankomst när han rörde sig bland kändiseliten i Hollywood, skriver Wall street Journal.

När den efterlängtade fildelningssajten Mega - som i skrivandes stund inte går att använda - gick upp häromdagen kastade sig entusiaster på vågen. Med 50 Gb fritt utrymme var många förväntansfulla. Med möjligheten att filkryptera, än mer så.

Sedan behöver man inte ens bli medlem för att kunna börja ladda upp. Det är bara att dra över sina filer så löser sig resten själv. Eller?

Med 100 Kb i sekunden, om du har tur, får du helt plötsligt 24 timmar att göra något annat medan du väntar på att en film laddas upp. Varför inte bygga ett hus eller börja snickra på en rymdraket?

På twitter gick minerna ganska snabbt från att peka mot stjärnorna till att söka sig mot jordens smältpunkt.


Fortsätter det såhär så kan det skaparen Kim Dotcom börja fundera på om bokstaven "M" i Mega snarare ska bytas ut mot ett "S". Även om sajten bara är några dagar gammal så hade ett högt servertryck kunnat förutses.

Dotcoms senaste sajt Megaupload var en av nätets absoluta giganter av molntjänsterna när det begav sig. Den antogs under sin storhetstid dra hela fyra procent av all internettrafik. När sajten gick i graven efter en FBI-rejd uppstod ett tomrum.

När så nya Mega öppnade sina dörrar strömmade 100 000 användare in – bara den första timmen. Nyheter24 har tidigare skrivit om denna efterlängtade lansering. Efter 24 timmar ska en miljon användare ha registrerat sig och antalet ökar snabbt.

Bortser man ändå från den oerhörda segheten finns ändå andra risker för att inte "surfen är uppe". Mega vill nämligen att användarna använder sig att en viss browser. Närmare bestämt "Google chrome".

Att luta sig så pass hårt mot ett visst amerikanskt företag är besynnerligt med tanke på hur Kim Dotcom flyttat från en .com adress till nya zeelands .nz. Detta efter att FBI gjort slarvsylta av hans gamla sajt i ett upphovsrättsbråk.

Den 5 januari 2012 fängslades Dotcom och fick alla sina tillgångar frysta. Det skulle dröja till den 5 februari innan solen började skina på honom igen då han släpptes mot borgen.

Med tanke på att han skakade galler nyss så verkar han ha återhämtat sig bra. Men vem mår inte finfint av lite Hulahula dans?

Lanseringsparty av sajten Mega.

Kommentera
Kopiera länk
Dela